Lenovo může nabídnout zařízení pro každého

Lenovo slaví s řadou notebooků ThinkPad pětadvacet let. Bylo jich vyrobeno a prodáno už 125 milionů a jejich vývoj pokračuje. Ale ani ostatní modelové řady nezaostávají. „Naší výhodou je, že můžeme nabídnout zařízení pro každého,“ říká Petr Kheil, Country Manager Lenovo Česká a Slovenská republika.

Notebooky ThinkPad měly v roce 2017 pětadvacáté výročí. Jakou cestu od té doby urazily a co přinesla jejich poslední produktová řada nového?

Petr Kheil, Lenovo

Řada ThinkPad se vyvíjí dodnes a je synonymem kvality, odolnosti a inovací. První ThinkPad 700C s barevným TFT displejem představilo IBM v roce 1992, o rok později se tyto počítače dostaly do vesmíru. ThinkPad s názvem Butterfly je vystavený v Muzeu moderního umění v New Yorku, vytvořili jsme také první počítač za použití technologie nejkvalitnějších karbonových vláken. Notebooky ThinkPad kromě toho prošly tzv. military testy v Severní Americe, což znamená odolnost nejen proti polití a prachu, ale i odolnost proti pádu a extrémním teplotám. Všechny tyto vlastnosti odlišují notebooky ThinkPad od konkurence a činí z něj tu nejlepší volbu pro náročné uživatele.

Modelů ThinkPad se dodnes vyrobilo zhruba 125 milionů a naší vlajkovou lodí je v současnosti model ThinkPad X1 Carbon. Jde o ikonické zařízení, které se dnes vyrábí již v páté generaci. Je to nejtenčí, nejodolnější a nejlehčí byznysový notebook na světě, který je k dispozici mimo jiné i s dotykovým displejem. Za pozornost zcela jistě stojí i model ThinkPad X1 YOGA s dotykovým displejem otočným o 360°. ThinkPad YOGA přinesl do světa ThinkPadů hravost a ThinkPady se tak dostaly nově do rukou grafikům, designérům a architektům, kteří mají specifické požadavky na vybavení.

Na závěr bych vyzdvihl také limitovanou edici modelu ThinkPad Anniversary Edition 25, který jsme představili právě ke příležitosti 25. výročí ThinkPadů. Tento model je moderní verzí původního notebooku v klasickém designu. Nedílnou součástí tohoto notebooku jsou ikonické retro součásti jako například podsvícená sedmiřádková klávesnice, speciální tlačítka na ovládání hlasitosti, LED stavové indikátory nebo barevné logo. ThinkPad Anniversary Edition 25 je moderním notebookem a díky inovacím je na míle vzdálený původnímu pětadvacet let starému originálu ThinkPad 700C. Ten je u nás ale bohužel neprodejný.

Dříve byly nejkritičtějším místem notebooků pravděpodobně panty, hned pak následovala výdrž na baterie, teprve pak výkon. Jaká jsou dnešní očekávání zákazníků od notebooků?

Očekávání zákazníků se samozřejmě liší podle toho, na co budou notebook využívat. Pro podnikatele je to především mobilita, což znamená i výdrž baterie, která jde ruku v ruce s odolností zařízení. Zákazníci, kteří hledají kvalitní gamingové zařízení, oceňují především špičkový výkon, kvalitní grafiku a ohromující zvuk. V současnosti jsme také svědky zrodu fenoménu virtuální reality, který postupně proniká i do oblasti her. Náš prémiový herní počítač Lenovo Legion Y920 proto už nyní virtuální realitu podporuje. Troufám si říci, že ať už jsou požadavky zákazníků jakékoliv, Lenovo uspokojí téměř všechny očekávání.

Jaká je současná situace Lenova v oblasti mobilních zařízeních?

Lenovo nabízí mobilní telefony pod značkou Motorola, která vznikla po akvizici divize mobilních telefonů společnosti Motorola. Před více než rokem jsme představili modulární telefony z rodiny Moto Z, kterým na záda jednoduše připnete magnetické doplňky Moto Mods. Každou chvíli tak můžete mít o trochu jiný telefon, a navíc získáte i další přídavné funkce, které vám sebechytřejší telefon nedokáže jen tak dát. Můžete si vybrat, jestli chcete mít místo telefonu přenosný projektor, reproduktor nebo třeba herní konzoli. Jednou z posledních novinek je i Moto X4, který je vybavený duálním fotoaparátem. U telefonů s touto cenou je přitom takto vybavený fotoaparát raritou.

Máte některé novinky, které by neměly uniknout pozornosti zájemcům při zamýšleném nákupu nového notebooku, případně tabletu?

Lenovo se soustředí na tradiční klíčový segment byznysového prostředí, kromě toho ale jdeme i do nových oblastí, jako je gaming, virtuální realita nebo cloudová řešení. Musím opět zmínit řadu ThinkPad, protože jde ve své oblasti o produkt, který se neustále rozvíjí a inovuje. To, že oslavila 25 let, je famózní a přirovnal bych to například k nejznámějším produktům z oblasti automobilismu. Takové Porsche 911 je na trhu také velmi dlouho, přitom se však postupně vyvíjí a přináší nové možnosti a technologie. Takové produkty zkrátka neobohacují pouze sebe a svého výrobce, ale ovlivňují dění v celé své oblasti.

Za povšimnutí určitě stojí i novinky představené na veletrhu v Las Vegas CES 2018, který se konal minulý týden. Byla zde představena jak vylepšená řada ThinkPadů, nebo nový Miix 630, což je tablet a notebook v jednom. Zajímavá jsou i zařízení, která zásadním způsobem vylepšují virtuální realitu. Na tyto produkty si u nás budeme muset ale ještě chvíli počkat, máme se ovšem na co těšit.

Máte nějaké předsevzetí do roku 2018?

Chceme neustále reagovat na požadavky zákazníků a být jim nápomocni. Lokálně chceme investovat do herních zařízení, virtuální reality i do nových trendů v oblasti mobility. Naší velkou výhodou je, že můžeme nabídnout vhodné zařízení pro každého. Ať už potřebujete profesionální notebook nebo jen počítač pro prohlížení internetu, najdete to pod značkou Lenovo. V posledních letech firma zaznamenala velké nárůsty a mým cílem, možná můžeme říci i předsevzetím, je dál vést firmu tak, aby se držela na vedoucích pozicích a díky inovativním produktům otevírala nové segmenty trhu.

Na koho se má zájemce o vaše koncová zařízení obrátit? Kde mu nejlépe poradí, kde mu je prodají?

Společně s širokým portfoliem produktů máme i široké pokrytí autorizovanými partnery, ať už jde o specializované partnery pro dodávky do firem, nebo retailové partnery pro prodej produktů do domácností. Pokud se v nich chce zákazník orientovat, doporučuji podívat se na naše stránky www.lenovo.cz. Zde najde kompletní přehled o tom, kde si může svůj výrobek od Lenova pořídit.

Exit mobile version