Lenovo přifukuje, zejména ve storage a serverech

Společnost Lenovo ukázala na akci Transform 2.0 v New Yorku v polovině září 2018 novinky uchopitelné i neuchopitelné. Nová koncová zařízení, ale také řešení infrastruktury pro datacentra, HPC (High Power Computing) a superpočítače, sítě včetně mobilních 5G, big data, umělou inteligenci, IoT a průmyslové vertikály. Kráčí cestou mít pod kontrolou celý hodnotový řetězec poskytování produktů a služeb ICT.
Partnery byly firmy Intel, Microsoft, Nutanix, Citrix, Vmware, nechyběl SAP a ohlášeno bylo globální partnerství ve storage se společností NetApp.

Akce Lenovo Transform 2.0 probíhala pod heslem Intelligent Transformation, komplexní řešení pro podnikové zákazníky i koncové uživatele. Klíčovými oblastmi pro Lenovo jsou cloud, analytika, AI (Artificial Intelligence – umělá inteligence), ML (Machine Learning – strojové učení) a řešení ve smyslu urychlení a snížení doby nasazení s předinstalovanými systémy.

Potřeba infrastruktury

Yang Yuanqing, CEO, Lenovo

Yang Yuanqing (YY – tak mu familiárně přezdívají; mimochodem je to velmi charizmatický člověk), předseda a CEO společnosti, přirovnal současnou dobu s rozvíjející AI ke čtvrté průmyslové revoluci, a sice po třech předchozích, jímž vévodila pára, elektřina a IT. Inteligentní transformace je podle YY cestou k neomezeným možnostem IT, růstu efektivity jak v práci, tak doma. K tomu je podle něj zapotřebí infrastruktura, na kterou se Lenovo zaměřuje stále více. Dříve byly vrcholem využívání techniky mechanické náramkové hodinky a pár aut na silnicích, dnes má téměř každý mobilní zařízení, případně nositelnou elektroniku, a doprava už musí být řízena IT technologiemi. Lenovo k tomu má integrovaná řešení pro průmyslové vertikály, speciální algoritmy a řešení vytěžování big dat pro AI. „Věřím, že Lenovo je společností dneška,“ prohlásil k tomu Yang Yuanqing. Lenovo dále těží z technologií IBM (servery a storage System x, PC a notebooky ThinkPad), Motorola (mobilní zařízení), a k tomu přidali vlastní – Yoga, pad, a samozřejmě další mobilní – ThinkPad X1 Carbon, Moto Z včetně příslušenství a další. K tomu už I smart devices pro domácnosti, jako například inteligentní řízení osvětlení.

Těžištěm pozornosti dalšího vývoje Lenova je zpracování dat a možnost škálovat jejich zpracování, dodat dostatečnou výpočetní sílu pro podporu a řízení zmíněné inteligentní transformace. Společnost Lenovo je podle YY poskytovatelem číslo jedna pro datacentra, jejími systémy jsou řízeny robotické linky i logistika dodávek včetně kontejnerové dopravy. Podporuje řešení pro zdravotnictví i IoT (internet věcí). Mobilní zařízení Moto(rola) Z jsou připravena pro sítě 5G, které jsou desetkrát rychlejší než současné 4G. Aby mohli v Lenovu jít cestou transformace, uzavřeli řadu partnerství. „Pomáháme řídit změnu,“ dodal Yang Yuanqing.

Výzkumná centra pro AI má Lenovo v Morriswillu (USA), Stuttgartu (Německo), Pekingu (Čína) a v Tchajpeji (Tchajwan). Vyvíjejí zde software pro řízení cloudových řešení a služeb, analýzu big dat a AI i sledování vysokoenergetických částic v urychlovačích s pomocí HPC.

Mohutné výrobní kapacity

Co se týče výroby, společnost Lenovo je schopna produkovat desetitisíce základních desek serverů měsíčně, na rozdíl od některých konkurentů jak z oblasti PC, tak serverů, kteří si je nechávají vyrábět u třetích stran. Je tomu tak z hlediska okamžitého pokrytí zákaznických potřeb. Jeden z nich odebírá od Lenova pro svých 35 datacenter ve 14 zemích s 99,93% přesností just-in-time.

SDI vlastní i s partnery

ThinkAgile CP Series je skládačkou pro cloud, využívající architekturu SDI (Software Defined Architecture).
Partner Nutanix je zase ohledně SDI nejrychleji rostoucím OEM partnerem. Mezi další patří Microsoft s Azure a firma VMware, která zdvojnásobila na platformě Lenovo vSAN svůj obrat dvakrát.

Vše pro DC, do cloudu a orientace na zákazníka

Lenovo Transform 2.0 – servery

Společnost Lenovo v tento den představila nejširší portfolio pro datacentra pod heslem, že vizí je být pro ně nejdůvěryhodnějším partnerem. „Servery na platformě x86 už žijí 25 let, Lenovo má v této oblasti řadu rekordů, od TCP (poměr rychlosti a ceny za transakci), SPEC, Java až po SAP. V oblasti spolehlivosti jsme už pět let světovou jedničkou. A co víc, jsme také jedničkou v zákaznické spokojenosti,“ sdělil Kirk Skaugen, ředitel Lenova pro datacentra. Přidal k tomu výsledky průzkumu, v němž Lenovo splňuje 19 z 22 atributů ohledně spokojenosti zákazníků v USA a 18 z 22 v oblasti EMEA (kam patří i Česká republika) a dalších. „Servery x86 jsou sice uniformní, Lenovo je však jiné, protože to děláme lépe,“ dodal pyšně Kirk Skaugen. I díky tomu v Lenovu rostli v dodávkách serverů x86 o 39 % kvartálně a o 49 % meziročně, zatímco trh se servery klesá a ostatní výrobci také.

Tzv. multicloudová strategie Lenova znamená, že je mají vše připraveno pro převedení zákazníků do cloudu jak vlastními silami, tak s partnery. Divize Lenovo DCG (Data Center Group) bude má vyhrazený prodej a marketing, dodavatelský řetězec, prodejní program včetně partnerského a další. Lenovo tvrdí, že je díky tomu jedničkou v dodávkách nových zařízení, reaguje na poptávku do dvou hodin a dodává z 95 % včas.

Jednička v PC i superpočítačích

Lenovo je také podle Kirka Skaugena jedničkou v dodávkách superpočítačů – má jich nasazeno 117 v žebříčku první pětistovky, takže téměř každý čtvrtý. K tomu běží 17 z 25 univerzit kde se provádí výzkum také na Lenovu – Stanford, MIT…
Zaznělo také, že Lenovo je světovou jedničkou v dodávkách PC (notebooků), další prvenství drží v herních PC, ale už i v pracovních stanicích.

Partnerství s NetApp a flashová pole

Společnost Lenovo ohlásila na Lenovo Transform 2.0 řadu novinek v oblasti storage. Jednak uvedla deset nových vlastních platforem – ThinkSystem DM Series a DE Series (5 + 5), společně s Lenovo [Clarity](https://www.itbiz.cz/clanky/lenovo-prechod-na-treti-platformu (systém správy), jednak ohlásila globální partnerství s NetApp. Díky těmto skutečnostem tvrdí, že má ve storage nejširší portfolio, zejména ve flashových polích Partnerství s NetApp je nejvýznamnějším, které bylo na Lenovo Transform 2.0 ohlášeno. Joint venture s NetApp je vlastněno 51 %/49 % ve prospěch Lenova, výzkum a vývoj probíhá v Číně. Pro prodej systémů se storage NetApp bude vyčleněn specializovaný tým.

Brad Anderson, NetApp GM for Cloud Infrastructure prohlásil, že toto partnerství má pozitivní dopad na obě společnosti. NetApp díky tomu dosáhnou na globální trh, partnerům také zjednoduší dodávky, a z toho mají těžit i koncoví zákazníci. Stávajícím partnerům Lenova budou poskytnuta doplňková školení.

V oblasti storage je dnes Lenovo podle analytiků IDC a Gartner nejrychleji rostoucí společností.

Pod kontrolou i telekomunikace

Lenovo šlape také do sítí 5G a NFV (Network Virtual Functions), což bylo představeno už na telekomunikační konferenci v Barceloně. Díky tomu získává přesah i do IoT, embedded solutions (zabudované systémy) a možnosti poskytování hardware jako službu. Prostě vše pod kontrolou…

Spočítaná vize

Lenovo Transform 2.0 – ThinkPad X1 Carbon Gen6

Proč ten tlak? Podle průzkumů dnes totiž tvoří 60 % populace mileniálové a Gen-Z a do roku 2025 budou tvořit 75 % veškeré pracovní síly. Je pro ně zapotřebí vytvořit pracovní prostředí a transformaci produktivity. S tím souvisejí i mobilní zařízení, počínaje notebooky Lenovo ThinkPad, které jsou na světě už 25 let. Dnes přicházejí s novými, velmi povedenými modely ThinkPad X1 Xtreme (15”, 1,7 kg, vyhrazená grafika Nvidia GE Force 1050 TI, procesor Intel CFL-H, dotykový displej HDR, až 15 hodin výdrž) a zejména ThinkPad X1 Carbon 6th Generation (12”, 1,13 kg, displej HDR, volitelně dotykový, volitelně globální LTE, až 15 hodin výdrž).

Intelligent transformation work space

To je dalším pilířem Lenova – inteligentní pracovní prostor pro smart office. Lenovo k tomu uvádí ThinkSmart hub pro bezdrátové propojení, určený zejména pro konferenční místnosti, se zvukem Dolby Audio a výstupem na zobrazovací panel. Aby bylo možno toto vše využívat, Lenovo přináší cloudová řešení služeb (as-a-service).

Prémiová spotřebka nejen ThinkPad

Lenovo Transform 2.0 – MotoZ

Lenovo sice prémiovou značku má, a sice ThinkPad. Jak ale udělat něco výjimečného z uniformně vypadajících, lopatkovitě placatých mobilů, kde už dnes ani nepoznáte, že jde o předražený iPhone? To se vezme mobil Moto Z3 s kontakty na zadní straně, přes magnet se na něj připlácne foťák s velmi výrazným nápisem Hasselblad s desetinásobným optickým zoomem, možností „manuálního“ ovládání a ukládáním snímků do formátu RAW, a máte to. Mimochodem – Hasselblad byla po známých fotografických značkách Leica (branduje ji Huawei) a Zeiss (Sony) jednou z posledních volných. O mobily se jinak moc nezajímám, takže kdo se snad ještě v této oblasti kamarádí se značkou Schneider-Kreuznach, nevím. Lenovu se tímto počinem podařilo vklínit se do oblasti prémiové spotřebky dokonale. Kromě toho jsou pro Moto Z3 k dispozici další moduly, jako přídavná baterka, herní konzole, sounbooster, projektor…

ThinkShield pro bezpečnost

Masové rozšíření ICT však s sebou také nese ui úskalí (ne)bezpečnosti, proto Lenovo představilo Lenovo ThinkShield, bezpečnostní řešení od cloudu až po koncová zařízení. Lenovo tvrdí, že jde o nejlepší a nejkompletnější řešení bezpečnosti v celém IT průmyslu, chránící data i zařízení.

Exit mobile version