Lenovo S2200 a S3200: Dostupná síťová úložiště

Většina firem často pořizuje výpočetní infrastruktury na několik let dopředu, málokdy však dokážou odhadnout, jak se jejich potřeby v následujících letech promění. Jak sestavit vhodné řešení, které poroste společně s firmou? Odpovědí je Lenovo!
Malé podniky často svou serverovou výbavu přizpůsobují finančním možnostem – pořídí základní model serveru (často na jeho místo nasadí i desktop) s mírným výkonnostním přesahem a pro dojem zařízení vyšší třídy nasadí disky s vysokou kapacitou. A takové řešení obvykle pohodlně dostačuje pro nutný základ: doménu, e-maily, účetnictví a sdílení dat.

Technologie se rychle vyvíjejí a řešení, které bylo pořízeno před pár lety jako provizorní a prozatímní, se v tu chvíli ukáže jako nedostačující. Změní se činnost firmy, vzroste počet zaměstnanců, začnou se využívat cloudové služby, s tím se zvýší náročnost datového provozu a objem dat. Firmy vždy požadují dostupná a flexibilní řešení, mnoho z nich se přiklání k virtualizaci, ovšem proto vhodné prostředí musí stát na solidní hardwarové základně: Dostupnost dat a serveru, obsluhujícího klíčové firemní procesy a kritické aplikace, musí být 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po celý rok.

SAN

Řešením požadavků škálovatelnosti, dostupnosti a flexibility může pro firmy být kombinace síťového úložiště (diskového pole) SAN a klasického serveru. Při první zmínce takového řešení často vyvstane otázka, proč vůbec oddělovat úložiště od serveru. Nespornou výhodou je, že tím odpadá limitování diskovou kapacitou samotného serveru, která není neomezená. Samotný server lze také bez dopadu na data pohodlně vyměnit a také lze k SAN připojovat servery další – díky tomu je možné výpočetní výkon navyšovat a reakce na jakékoliv potřeby společnosti jsou urychleny, a to bez nutnosti odstávek nebo migrace dat.

Diskové pole složené z mnoha jednotlivých disků je výkonnější a výrazně odolnější vůči selhání. Díky oddělení dat od serveru nehrozí v důsledku výpadku serveru jejich ztráta – stačí namísto původního serveru připojit server nový (záložní) či mít zapojené vysoce dostupné (high availability) řešení v podobě dvou serverů. V neposlední řadě SAN úložiště nabízejí centrální správu dat – správa na jednom místě je snadná a přehledná, problémy lze rychle odhalit.

Lenovo Storage S3200

SAN úložiště Lenovo S2200 a S3200

Pro malé a střední podniky přineslo Lenovo SAN úložiště S2200 a S3200. Se SAN úložišti se většina firem setkala, mnohdy však jejich pořízení komplikovaly počáteční investice, načež se disková pole SAN stala pro malé firmy nedostupnými. Lenovo se v tomto směru vydalo jinou cestou a přineslo modely SAN úložišť S2200 a S3200, která jsou přímo určená pro malé a střední podniky. Úložiště SAN Lenovo S2200 a S3200 jdou skvěle dohromady například se servery střední třídy Lenovo System x3550 M5 a x3650 M5 páté generace.

Lenovo S2200 je základním modelem a hodí se pro firmy, které tento druh úložiště pořizují poprvé nebo hledají cenově dostupné řešení. Model S2200 je cenově příznivý model, který vyniká svou funkcionalitou: jde o plnohodnotnou SANku, která nabízí 24 pozic pro pevné disky (s možností rozšíření až pro 96 diskových šachet, kombinovat lze LFF i SFF disky), jako nadstandardní se v této cenové relaci jeví funkce SSD cachování nebo rychlá konektivita pomocí Fibre Channelu. Samozřejmostí je rovněž tiering (automatický přesun dat z pomalejších disků na rychlejší pro zrychlení odezvy). Pokud časem přestane S2200 stačit, lze jej osadit řadičem z modelu S3200 a zařízení bude bez problému fungovat dál, a to i s veškerým nastavením a disky, tím pádem i se všemi daty.

Model S3200 je SAN střední třídy, který má totožné funkce jako S2200, ale ještě navíc disponuje kombinovanou konektivitou 16 Gbit/s Fibre Channel a/nebo 10 Gbit/s iSCSI nebo 12 Gbit/s SAS, přičemž možnost současně využívat kombinaci Fibre Channel a iSCSI je unikátní. Díky až sedmi možným expanzím lze S3200 osadit až 192 disky. SAN S3200 je vybaven duálním řadičem a také redundantními zdroji napájení a hot-swap disky I ventilátory, díky tomu se také pyšní vysokou dostupností (99,999 %) a navrch nechybí ani podpora multi-pathingu pro vyšší výkon nebo ochranu spojení.

• podpora obchodního týmu výrobce i distributora

• partnerský program

• možnost zvýšení zisku prodejem originálního příslušenství

• historie a bohaté implementační zkušenosti – reference

• produkty i příslušenství skladem – dostupnost

• možnost využít implementační a migrační služby – Lenovo LabServices

• spolehlivé a škálovatelné řešení

• kvalita značky Lenovo

• nadstandardní servis a služby

• bohatá výbava vestavěných funkcionalit

• pokročilé nástroje správy

• možnost využít implementační a migrační služby – Lenovo LabServices

Exit mobile version