Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2017)

Nová generace, již pátá, jednoho z nejlepších pracovních notebooků posledních let je v prodeji – v novém šasi s přepracovanými závěsy, se sestavou portů zahrnující USB C a opět patřící mezi špičku současné notebookové nabídky.

Na test jsme měli nejvýkonnější sestavu Lenovo ThinkPad X1 Carbon s Intelem i7-7600U, 16 GB RAM a 1TB SSD diskem. Lenovo pro tento rok přepracovalo šasi, které je proti předcházející generaci opět lehčí, o trochu menší a změny doznala i sestava portů. Pro konstrukci vany, či chcete-li základní jednotky, Lenovo použilo jako u dalších ThinkPadů slitinu hořčíku. Celá konstrukce je hodně tuhá a dostatečně robustní, takže snese i velký tlak. Samotný notebook váží 1,13 kg a zdroj pak 330 gramů.
Víko je vyrobeno z plastu vyztuženého uhlíkovými a skleněnými vlákny, a i když samozřejmě nemá takovou tuhost jako vana, poskytuje displeji velmi dobrou ochranu. I při snaze o jeho prohnutí nedochází k deformaci obrazu a není ani patrné, že by se tlak přenášel přímo na IPS panel.

Velice jsme spokojeni s přepracovanými panty, které jsou hodně tuhé a displej udrží v přesně požadované poloze i při prudší manipulaci. Na druhé straně víko jednoduše jednou rukou neotevřete, aniž byste částečně nezvedli i vanu. Displej lze otevřít až do úhlu 180°.

Rozhraní
Nabízené porty zahrnují na levém boku dvojici USB-C s podporou Thunderbolt 3, které jsou průchozí i pro DisplayPort 1.2a, jedno USB 3.1 typ A, HDMI a konektor pro síťovou redukci. Vpravo pak další USB 3.1 typ A a 3,5mm audio jack. Na zadní straně je čtečka microSD a v případě, že je notebook vybaven LTE modemem i pozice na micro SIM kartu. Obojí v jednom slotu, nicméně je lze používat zároveň. Z našeho pohledu je osazení pouze microSD čtečky, a především její umístění nepraktické, protože často používáme standardní SD karty – jak pro fotky přímo z foťáku, tak i pro běžné předávání dat.

Pokud jste dříve spoléhali u X1 na wireless wide připravenost, tedy, že modem lze případně dodatečně doinstalovat, u páté generace tomu tak není. Varianty bez modemu totiž nyní v sobě nemají integrovány potřebné antény. Ve výbavě nechybí samozřejmě Wi-Fi.

Klávesnice, ovládání
Z hlediska bezpečnosti nabízí X1 tradiční TPM platformu, snímač otisku prstu a možnost rozpoznání přes Windows Hello. Pro velké korporace může být problémem absence čtečky SmartCard, které jsou často využívány napříč firmou pro řízení přístupu.
Vynikající je bezesporu klávesnice. Klávesy jsou integrovány přímo do základní konstrukce, bez použití dalšího rámu pro její uchycení. Výsledkem je tak přesnější a stabilnější vedení zdvihu a dobrá zpětná vazba i díky lehkému prohnutí kláves, zvětšující styčnou plochu kláves a bříšek prstů. I při několikahodinovém psaní je klávesnice stále velice příjemná. K dispozici jsou i dvě úrovně podsvícení kláves.

Pro ovládání jsou k dispozici tradiční červený TrackPoint s trojicí tlačítek a touchpad. X1 je osazena touchpadem se skleněnou plochou, pohyb po něm je tak mimořádně plynulý a přesný, kdy vstupní hodnoty zpracovává přímo operační systém. Spodní část touchpadu funguje jako ClickPad, takže ho lze normálně stisknout jako tlačítka myši.

Grafika a displej
Notebook je vybaven integrovanou grafikou Intel HD Graphics 620 a 14“ displej s Full HD rozlišením je osazen IPS panelem, s námi naměřeným průměrným jasem 305 cd/m2. Displej má rovnoměrné podsvícení, dobré podání barev i široké pozorovací úhly. Díky vysokému jasu a kontrastnímu poměru je dobře čitelný i za jasného slunečného dne.

Teplota
Chlazení notebooku využívá dvě heatpipy a aktivní ventilátor. Při běžné práci (Skype, několik otevřených oken, Word, Excel. YouTube) je hlučnost notebooku v průměru 30 dB(A), při střední zátěži se hluk ventilátoru pohybuje okolo 35 dB(A) a na 40 dB(A) se vyšplhá při vysoké zátěži. Pracovní teploty se pohybují v průměru na 27 °C, při extrémní zátěži ovšem mohou vystoupat na 40 -45 °C.

Výdrž
Výdrž na baterii se při běžné zátěži pohybuje okolo 9 hodin, s vypnutou Wi-Fi se pak dostaneme na čas až 11 hodin. Při nastavení všech šetřících režimů a nízkém jasu dokázal notebook běžet přes 18 hodin, a při nepřetržité extrémní zátěži dokáže X1 vydržet na baterii hodiny 2.

X1 Carbon se prodává s tříletou zárukou on-site, kterou lze rozšířit na tříletou nebo pětiletou on-site NBD.

Dlouhá výdrž na baterii, prvotřídní klávesnice a touchpad, dobrý IPS displej, nízká hmotnost, odolné tělo a pěkná sestava portů činí z X1 skvěle navržený notebook pro mobilního uživatele. Nevýhodou ale pro někoho může být absence dotykového displeje. Přesto se Lenovu rozhodně podařilo postavit další generaci vlajkové lodi, která se mezi ostatními notebooky vymyká. Bohužel i cenou. Přes 70 tisíc za notebook si může dovolit dát nemnoho z nás.

Lenovo ThinPad X1 Carbon Gen 5 (2017)
Displej: 14“ IPS Full HD (1920 x 1080)
CPU: Intel Core i7 7600U (2,8/3,9 GHz)
RAM: 16 GB DDR 4
SSD: 1 TB GB
Grafika: Intel HD 620
Rozhraní: 2x USB 3.1 Typ A, 2x kombinovaný port USB-C 3.1 Gen 2 / Thunderbolt 3 / DisplayPort 1.2a / Power D elivery 2.0, HDMI 1.4b, audio vstup/výstup, čtečka karet MicroSD /1x SIM (4G/LTE modem), Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth
Rozměry: 323 x 217 x 16 mm
Hmotnost: 1,13 kg (notebook); 0,33 kg (napájecí zdroj)
Cena: 62 000 Kč bez DPH (doporučená cena testované sestavy)

Výkon
PCMark 10 Extended – 2271
Essentials: 7 696
Productivity: 6 791
Digital Content Creation: 2 235
Gaming: 767

Cinebench R15
CPU: 312 cb

Exit mobile version