Lenovo vyvíjí svůj první prototyp ARM serveru

O servery s procesory ARM je mezi firmami kvůli jejich úspornosti stále větší zájem a Lenovo je zatím posledním velkým hráčem, který prototyp serveru postavený na této platformě testuje.

Lenovo server vyvíjí ve spolupráci s britskou organizací Science and Technology Facilities Council. Cílem projektu je pokud možno zvýšit výkon systému za současného snížení spotřeby energie.

Nízkoenergetické procesory ARM jsou v současné době k vidění většinou u chytrých mobilních telefonů a tabletů, přičemž výrobci serverů doufají, že by díky nim náklady mohli uspořit i oni. Datová centra, a především ta určená k poskytování cloudových služeb, čelí čím dál většímu náporu. Velké technologické firmy spravující taková centra proto mají zájem o servery s ARM procesory, díky nimž by mohly značně uspořit na energiích.

Lenovo je posledním z top tří výrobců počítačů, který testuje u svých serverů ARM. S těmito úspornými procesory u serverů již experimentuje Hewlett-Packard stejně jako Dell.

Lenovo používá 64-bitové ARM procesory ve svém systému NextScale, s jehož vývojem začalo IBM, avšak následně byl prodán této čínské společnosti v rámci prodeje serverového portfolia IBM. Server NextScale, který přímo konkuruje Moonshotu od HP, byl původně vytvořen na konci roku 2013, když byl postaven na nízkoenergetických procesorech s platformou x86, avšak od té doby byl značně vylepšen. Dnes je NextScale vybaven pokročilým systémem vodního chlazení a procesory Intel Xeon.

Jak uvedl Doug Augustine z Lenova, cílem prototypu nového ARM serveru bude snížit náklady při současném zvýšení výkonu. Podle Augustina je tento server optimalizován pro cloudové služby. NextScale od Lenova využívá ARM procesory firmy Cavium, kromě ní patří mezi nejznámější výrobce těchto procesorů AMD, AppliedMicro a Broadcom.

V současné době nabízí Lenovo pouze servery s procesory na platformě x86 od Intelu a podle Augustina se neočekává, že by o servery na platformě ARM byl příliš velký zájem. Intel v současné době ovládá přes 90 % trhu se servery a i výrobci ARM jako AMD přiznali, že bude trvat ještě řadu let, než se ARM rozšíří do datových center.

Jak podotýká Jim McGregor ze společnosti Tirias Research, projekt Lenova je pro další růst ARM pozitivním znamením. Společnost Qualcomm na konci minulého roku uvedla, že taktéž vyvíjí serverové procesory postavené na ARM, což značí, že výrobci o platformu mají zájem. „Trh se servery díky tomu bude více konkurenční, a to je to, na co všichni čekají,“ uvedl McGregor. „Otázkou je jen to, jak dlouho to, než se ARM uchytí, potrvá.“ Rozmachu ARM pomáhá také to, že s těmito servery je již kompatibilních řada důležitých aplikací včetně třeba Javy od Oracle.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version