Lenovo Yoga 530 – Kancelářský chameleon

Je mobilní Ryzen konkurencí pro úsporné Intely? V balení s dotykovým perem a konvertibilním provedením rozhodně ano. Yoga 530 totiž představuje zajímavou sestavu pro kancelářskou práci lidí, kteří toho zas tolik na židli nenasedí.
Testovaná Yoga 530 (Yoga 530-14AAR) k nám dorazila v konfiguraci s čtyřjádrovým procesorem AMD Ryzen 5 2500U (2 – 3,6 GHz), 8 GB RAM DDR4 (notebook podporuje až 32 GB) a 256 GB SSD (NVMe). V této konfigurací počítejte rozhodně s tím, že jde o kancelářský notebook. Ryzeny totiž při maximální zátěži všech jader rychle snižují frekvenci, na udávaných 3,6 GHz se dostane pouze pokud je využíváno jedno jádro a při napájení pouze z baterie se výrazně snižuje TDP. Což není problém pouze Yogy, ale platformy jako takové. Vzhledem k segmentu, pro který je notebook určen, nenajdeme ani nástroj, který by umožnil chování změnit a výkon posílit třeba na úkor výdrže nebo balancovat na úkor výkonu grafiky. I použitý SSD patří svým výkonem mezi průměrné.

Pokud se podíváme na vybavení porty, tak na levém boku najdeme kombinovaný audiovstup/výstup, „malé“ USB-C 3.1 Gen1 (které není průchozí pro videosignál, takže přes něj monitor nepřipojíte),„velké“ USB 3.1 (USB-A), HDMI 2.0a výstup s podporou 4K a napájení. Vpravo druhé USB 3.1 (USB A) a čtečku paměťových karet SDXC.

Lesklý dotykový displej s 14“ úhlopříčkou nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 px) a pro zobrazení používá IPS displej, jehož elektronika je pravděpodobně nastavena na dosažení co nejlepšího kontrastu a nasycení barev, což je patrné na bílé barvě, která v základním nastavení není zcela čistá a je „lehounce „chycena“ dožluta. Pokud to ovšem postřehnete, řada uživatelů nemusí vůbec posun zachytit (vezmeme-li do úvahy jaké barvy sledují třeba na svých televizorech), lze se toho zbavit kalibrací a vytvořením vlastního profilu – to si ovšem už žádá, že máte nebo znáte někoho s kalibrační sondou. IPS panel je prostě průměr, ale pořád 100x lepší než TN panely. Subjektivně jsem čekal lepší, objektivně dostal to, co tak odpovídá prodejní ceně. Maximální svítivost displeje byla 268 cd/m2, udávaná je 250 cd/m2. Za dobrou považuji homogenitu displeje, kdy prudce klesne až v rozích displeje. Za slušný lze považovat i kontrast a podání černé barvy.

Klávesnice, touchpad a pero
Klávesnice patří mezi lenovácký standard s přesným, byť měkčím vedením kláves, kdy ani po několika hodinách psaní nepůsobí nepříjemně. Osobně bych sice uvítal výraznější odpověď na stlačení klávesy, ale lze si na to snadno zvyknout a rozhodně nejde o nějaké negativum.
Klávesnice nabízí dvě úrovně podvícení v bílé barvě přes kombinaci Fn a mezerníku. Při plné intenzitě je jas podsvícení stabilní, v režimu jeho snížení může být ovšem nepříjemná frekvence PWM (pulsně šířková modulace), kterou je podsvícení řešeno – jde především o lidi s vadou zraku, kteří mohou být na toto řešení citliví, kdy vnímají změnu frekvence.
Touchpad ve středu pod klávesnicí rozhodně patří mezi to, co Lenovu vytkneme nejvíc. Jde prostě o průměrný díl, který, byť pracuje s přímým řízením operačního systému nemá zrovna nejrychlejší odezvu. Na práci je to sice ucházející, konkurence nemá v této kategorii mnohdy lepší, ale pokud bych si mohl vybrat jednu věc, kterou na tomto počítači vyměnit, tak je to touchpad.
Notebook ovšem nabízí pro ovládání i aktivní dotykové pero, jehož přítomnost z mého pohled vyvažuje slabší touchpad. Pokud prezentujete, je tento doplněk k nezaplacení a možnost okamžitého přidávání psaných poznámek k zobrazovanému tématu se hodí nejen na poradách. Yoga v tabletovém režimu a aktivním perem, které umožňuje všem aktivně zasahovat do předkládaného návrhu či projektu dokáže jednání velmi zefektivnit. Především na schůzkách v místech jakými jsou kavárny, kde máte omezený prostor pro vyjádření, je tahle možnost ideální náhradou za interaktivní tabuli a stojan s papíry.

Hmotnost, výdrž
Hmotnost testovaného notebooku 1,6 kilogramu a dodávaného zdroje 205 gramů. To jsou v této kategorii konvertibilních zařízení pro 14“ zařízení velmi dobré hodnoty. I když v případě napájecího zdroje je rozhodně velká možnost se dostat ještě na příznivější čísla. I tak ve výsledku s sebou nosíte komplet, který jde pod dva kilogramy, což je přijatelné i pokud jste hodně na nohou a neustále někam cestujete.
Integrovaná baterie má kapacitu 45 Wh. Při běžné kancelářské práci tak počítejte s reálnou výdrží 5-6 hodin, přes 7 se dostanete pokud budete opravdu šetřit; mít stažený jas a zapomeňte na Wi-Fi. Při kontinuálním přehrávání videa nám pětsetřicítka dala sbohem po tři a půl hodině. Nabití baterie na 90 % zabere 1 a půl hodiny.
Protože se procesor i při běžné zátěži dostává přes 50 °C, běží ventilátor přes 80 % doby kdy s notebookem pracujete. V běžném denním hluku jeho provoz zanikne, v podstatě ho ani nevnímáte. Lehce otravným se stává v noci nebo za úplného klidu, kdy při vysoké zátěži začněte vnímat jakési vysoké tóny, což je právě chlazení. Nejde o zvuk, který by vás donutil notebook vzteky rozšlapat, ale chvilku trvá než si na něj zvyknete a „odfiltrujete ho“. Problémem je totiž častá změna frekvence procesoru a tím i změna otáček ventilátorů, který se řídí právě podle CPU. Pokud se budeme pohybovat v rovině koupit/nekoupit kvůli chlazení, tak by mě to ale primárně od koupě neodrazovalo.

Tělo
Mechanické provedení je na dobré úrovni a pěkně je provedeno i slícování. Vana notebooku je dostatečně tuhá a rovněž víko poskytuje displeji dostatečnou ochranu, i když při kroucení se tlaku mírně poddalo. Tradiční smetení ze stolu Yoga přežila a odolala i „oblíbenému“ pádu na roh, kdy se sami bojíme, co se kde odštípne či praskne. Notebook sice probliknul a dá-li se to tak říci, netvářil se úplně šťastně, ale bez problému šel vypnout a naštěstí i opět zapnout.

Zhodnocení
Lenovo Yoga 530 nabízí při koncové ceně okolo 19 500 Kč včetně DPH zajímavý poměr výkon/cena a díky konvertibilnímu provedení a aktivnímu peru jde o ideální pracovní nástroj pro ty, kteří se pohybují často mimo kancelář. Sestava je přímou konkurencí pro levné i5 modely od Intelu, kdy za stejnou cenu často nabídne vyšší výkon nebo při stejných parametrech s ní nějaké peníze ušetříte. Za to musíte počítat ovšem s menší výdrží na baterii. Pokud víte, jak efektivně či efektně využívat při práci dotykové pero, má Yoga 530 tuhle konkurenční výhodu přímo ve výbavě. Já osobně jsem si ji nejvíc užil na cestách mimo kancelář. Pokud bych pracoval pouze u stolu, asi by mě tolik neoslovila. Z tohoto pohledu je určitě ideální i pro studenty.

Exit mobile version