Lenovo Yoga 730: Solidní a konvertibilní

Solidní lehký notebook s dotykovým displejem překlopitelným do tabletového režimu, to je stručné shrnutí modelu Lenovo Yoga 730. Spíše než v korporacích jeho domov vidíme v menších firmách, SOHO a u OSVČ a kreativců, tam se totiž uplatní jeho přidaná hodnota.
Námi testovaný model Lenovo Yoga 730-13IKB měl modelové označení 81CT. Poháněl jej procesor Intel Core i5-8250 1,60 GHz / 1,80 GHz doplněný 8 GB RAM onboard (tj. bez možnosti rozšíření) a pevný disk SSD M.2 PCIe s kapacitou 256 GB. O grafické práce se stará integrovaná grafika Intel UHD 620.

Možnosti připojení zahrnují kromě bezdrátových Wi-Fi a Bluetooth 4.1 konektory 2x Thunderbolt 3 USB-C (levý zadní pro napájení) a 3,5mm zdířku, dále pak vpravo USB 3.0 port, který může dobíjet připojená zařízení a také slouží pro zastrčení držáku dotykového pera. Nenajdete ani slot pro paměťovou kartu, ani HDMI konektor ani žádný další. Kromě klávesnice už nám zbývá jen čtečka otisku prstu a tlačítko pro zapnutí/vypnutí na pravém boku.

Klávesnice, obraz a zvuk

Podsvícená klávesnice je pohodlná, ergonomicky rozvržená a dobře a rychle se na ní píše. Je třeba říct, že je jiná a o malinko slabší, než má X1 Carbon, ale celkově je nadprůměrná a nevyznačuje se žádnými excesy ani designérskými „zlepšováky“.

Displej má úhlopříčku 13,3 palce, je FullHD a multidotykový, má podle údajů výrobce antireflexní úpravu, ale lesklý povrch. Kamera je umístěna nahoře, dole pod displejem je velký černý pruh. Obrazovka zabírá jen zhruba tři čtvrtiny plochy.

O zvuk se starají reproduktorky JBL umístěné vespod. Yoga 730 díky nim hraje lépe než běžný notebook, ale stále to jsou malé notebookové repráčky. V režimu tabletu, kdy směřují nahoru, tak mají o něco ostřejší zvuk. Ve sluchátkách má uživatel možnost si vychutnat Dolby Atmos.

Design a provedení

Lenovo Yoga 730 má decentní a solidní nadčasový design, který se hodí pro všechny věkové kategorie i pro lidi s jinak rozdílným vkusem. V ruce z něj máte velmi lehký pocit, příjemně se drží i nosí. Tělo i víko jsou pevné, povrch notebooku je matný, ale neulpívají na něm otisky tak moc jako třeba na X1 Carbon, vlastně na něm skoro vůbec neulpívají. Na výběr jsou tři barevné varianty: šedá Platinum, šedočerná Iron Grey a měděná Copper.

Panty spojující základu a displej jsou celkem pevné, ale displej je v poměru k základně celkem těžký, takže má při natřásání tendenci se kývat. Třeba ve vlaku či v autě. Nejvíce se kýve pod úhlem kolem 90-120 stupňů. Například na německých železnicích a dálnicích by to nebyl problém, ale naše silnice, dálnic a železnice nejen co do komfortu cestování prostě nesnesou srovnání s civilizovanou západní Evropou.

Udávaná hmotnost měla být 1,12 kg a rozměry 307 x 216 x 14 mm. My jsme navážili hmotnost notebooku 1217 g, plus k tomu dotykové pero 20 g a zdroj 346 g, v plné výbavě tedy 1583 gramů. Zdroj 65W je v poměru k notebooku celkem těžký, je to víc než čtvrtina hmotnosti. Baterie je 4článková s kapacitou 48Wh, měla by dle výrobce vydržet až 11,5 hodiny provozu a díky funkci Turbo Charge se na dvouhodinový provoz nabije už za 15 minut. Záruka je dvouletá typu carry-in/mail-in.

Široká paleta modelů a cen

Achilovou patou IT vybavení pro běžné smrtelníky často bývá značení produktů, které je možná snadno rozluštitelné pro produktové manažery a atomové vědce, ale normální zákazník se v mnoha variantách může ztrácet. Lenovo Yoga 730 je, pokud jsme to pochopili správně, dostupné ve dvou variantách: IKB (s Kaby Lake Refresh procesory) a IWL (Whiskey Lake procesory). Ceny obou jsou zhruba mezi 25-38 tisíci korun s DPH. Nejlevnější je konfigurace Core i5 8250 Kaby Lake Refresh, 8 GB DDR4, 256 SSD, Win10 Home a nejdražší konfigurace Core i7 8550U Kaby Lake Refresh, 16 GB DDR4, 512 GB SSD, Win10 Pro.

Náš model byl kromě Windows 10 Home vybaven i zásobou nepotřebného softwaru, za jehož instalaci dostává výrobce zaplaceno, v podobě McAffee LiveSafe a WebAdvisor, Candy Crush Saga, Cooking Fever, Fitbit Coach a Phototastic Collage.

Pokud chcete solidní notebook s tabletovým módem a dotykovým perem ve střední cenové kategorii a s dobrým poměrem cena/kvalita, který vám bez potíží vydrží několik let, tak je Lenovo Yoga 730 právě pro vás. Nebo, z druhé strany, pokud byste chtěli třináctkový Windows tablet s možností používat jej jako notebook.

Exit mobile version