Lenovo ThinkPad Z13: Změny pro generaci Z

V nové řadě notebooků Lenovo ThinkPad Z najdete v nabídce jak třináctipalcové modely Z13, tak šestnáctipalcové Z16. Jak naznačují ceny, začínající kolem 50 tisíc bez DPH za slabší stroje a překračující 80 tisíc za ty nejvýkonnější, jde v nabídce Lenova o prémiovou řadu. Zda vysoké ceně odpovídá i užitná hodnota jsme si ověřili na modelu ThinkPad Z13 Gen 1.

Řada Z je kompletně postavená na platformě AMD, kdy námi testovaný model měl osmijádrový procesor AMD Ryzen 7 PRO 6850U s grafickým čipem AMD Radeon 680M. Základní hardware doplňuje 16GB LPDDR5 (ve dvoukanálové konfiguraci napevno připájené na desku) a SSD 512 GB přes PCIe Gen 4. Rozhraní sestává z Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, LTE CAT4 a dvou USB C portů, které slouží k napájení i k připojení externího monitoru. Součástí zdířkové výbavy je také kombinovaný port pro sluchátka a mikrofon, neboli 3,5 mm jack. Výrobce nabízí volitelné adaptéry pro připojení přes HDMI, RJ45, USB-A.

Obraz a zvuk

Ozvučení zajišťují reproduktory s podporou Dolby Atmos (podpora platí i pro sluchátka) a 2 mikrofony Dolby Voice. Zvuk je, s ohledem omezení dané zařízením, velmi povedený. Reproduktory jsou umístěny vespod, dole po stranách uprostřed. Videokonference pořeší infračervená FullHD kamera, která má kamerovou krytku E-shutter přes funkční tlačítko F9.

Displej s úhlopříčkou 13,3 palce v testovaném kusu byl jedním slovem výborný. Slovy parametrů šlo o dotykový displej s rozlišením WUXGA (1920 x 1200), s technologií IPS, udávaným jasem maximálním jasem 400 cd/m3, pokrytím 100 % sRGB a filtrem modrého světla. V parxi displej nabídnul maximální jas 411 cd/m3 s rovnoměrným podsvícením, kdy rozdíl v 9 měřených částech plochy činil  +-3 cd/m3, což je vynikající výsledek, který je pro lidské oko nepostřehnutelný. V nabídce je také stejný panel v nedotykové verzi, nebo pro náročné uživatele se nabízí OLED displej s rozlišením 2880 x 1800 pixelů, 100 % DCI-P3 a kalibrací barev. Tady ovšem nelze víko vyklopit do vodorovné polohy, ale pouze asi do úhlu 140 stupňů.

Ovládání

Podsvícená klávesnice využívá téměř celou šířku šasi, kdy stejně jako displej má velmi úzký rámeček po obou stranách a je odolná proti polití. Podle očekávání je výborná, pohodlná a dobře se na ní píše. Sahá až do krajů, takže tlačítka mají maximální možnou velikost s ohledem na rozměry šasi. Rozmístění kláves je logické, zajímavostí, na kterou výrobce sám upozorňuje, je prohození dvou funkčních kláves vlevo dole (Fn a Ctrl). Snímač otisku prstu je umístěn na „falešném“ tlačítku vedle směrových šipek. K ovládání lze použít 12 cm široký skleněný haptický ForcePad nebo červený TrackPoint, který získal nové možnosti využití. Dvojitým klepnutím otevřete rychlou nabídku funkcí a můžete například upravit jas a kontrast, optimalizovat mikrofon, nastavit upozornění či zapnout diktování. O svoji standardní funkci „ukazatele“ ovládajícího kurzor myši samozřejmě TrackPoint nepřišel.

Hardware a bezpečnost

Použitá platforma AMD Ryzen PRO přináší inovaci v podobě plného šifrování paměti s AMD Memory Guard. O bezpečnost se dále stará čtečka otisků prstů, dedikovaný čip Trusted Platform Module (dTPM) a rozpoznávání tváře přes infračervenou kameru.

Lenovo ThinkPad Z13 potažený veganskou kůží

Notebook je vybaven podporou rychlého nabíjení, s 51,5 Wh baterií má vydržet až 18 hodin provozu na akumulátor. Rozměry jsou 29,4 x 20 x 1,4 cm. ThinkPad Z13 váží 1,26 kg, má standardní tříletou záruku, a má být podle výrobce vysoce odolný, protože notebooky řady Z jsou testovány podle 12 vojenských standardů a prošly více než 200 kontrolami kvality, aby zvládly fungovat v extrémních podmínkách – od pouštních prachových bouří přes arktickou divočinu až po nulovou gravitaci. Kromě šedého a černého hliníkového povrchu je v nabídce i kombinace s veganskou kůží. Velmi chválíme malý a lehký zdroj 65W s rozměry 9x 5 x 2 cm, kdy takto malé rozměry nejsou ani v dnešní době standardem.

Shrnutí

Můžeme říct, že notebook je velmi bytelný s pevným víkem a dostatečně tuhými panty, které drží drží, jak mají a určitě budou držet i po letech používání. Velmi oceňujeme povedený design s ostrými hranami. Zařízení dobře padne do ruky a působí velice solidně, je to prostě nová generace ThinkPadu, nový směr, který se inspiruje u mladé generace Z. Lenovo ThinkPad Z13 představuje exkluzivní notebook, po všech stránkách vyvážený a vyladěný na míru generaci Z. Výjimečnosti této řady ovšem odpovídají i vyšší ceny, které nejsou pro každého.

Exit mobile version