Letošní ERP novinky v cloudu i on-premise

Zdroj: Pixabay

Jaké jsou letošní novinky v oblasti podnikových informačních systémů ERP? Abychom zjistili, kterým směrem se trh ubírá, oslovili jsme dva přední dodavatele ERP na českém trhu. Z lokálních společností Asseco Solutions a jako zástupce globální firmy místní pobočku SAP ČR.

Jaké máte novinky v oblasti ERP v cloudu?

Martin Kršňák, Asseco Solutions

Martin Kršňák, Asseco Solutions: ERP v cloudu se v současné době ukazuje jako významná konkurenční výhoda. Už z podstaty věci jsou společnosti, které využívají cloudové technologie, lépe připraveny na změny vyvolané potřebou vzdálených přístupů a práci s firemními daty mimo vlastní organizaci. Nezávislost na fyzické přítomnosti vlastních IT pracovníků a limitech zainvestovaných hardwarových prostředků společně s profesionálním zabezpečením přinášejí firmám možnost velmi rychlé změny a adaptace na nově vzniklé situace.

Novinkou tedy v pravém slova smyslu pro nás není nic, co bychom doposud již nenabízeli. Všechny ERP systémy HELIOS je možné provozovat plně cloudově v rámci služby ERPORT. Přínosem je tedy samotné využití ERP HELIOS našimi zákazníky v prostředí ERPORTu. Na podzim pak chystáme jednu zásadní novinku, kterou bude plně cloudový systém pro oblast HR.

Jiří Přibyslavský, SAP ČR

Jiří Přibyslavský, SAP ČR: V květnu jsme vydali novou aktualizaci naší platformy SAP S/4HANA Cloud s označením 2005. Novinky se týkají především řízení financí, lidských zdrojů (HR) a shody s regulačními požadavky. Dále pak pro řízení dodavatelských řetězců je k dispozici zdokonalené monitorování fyzického zboží a zásob, což umožňuje rychleji reagovat i na změny způsobené pandemií koronaviru. Výrobní firmy dostávají k dispozici vylepšený monitoring pro metodiku kanban (koncept spojený s tzv. štíhlou výrobou, respektive výrobou just-in-time), který redukuje nutnost manuální práce a rychleji odhalí problémy či chyby. Nový řídicí panel usnadňuje sledování objemu prodejů, objednávek i ziskových marží, stejně jako související reporting.

Jaké máte novinky v oblasti ERP on-premise?

Jiří Přibyslavský, SAP ČR: Aktuální verze SAP S/4HANA 1909 z loňského září jich přináší celou řadu. V oblasti výroby jde o novou aplikaci prediktivního plánování materiálů a zdrojů (pMRP). Díky tomu je možné předvídat poptávku po komponentech pomocí prediktivního plánování materiálu a zdrojů. Výhodou je snížení nákladů na vedení zásob. Další novinkou je rozšířená funkčnost pro pokročilé funkce Available to Promise (aATP). Ve financích můžeme zmínit jako klíčovou inovaci modul pro finanční konsolidaci přímo jako součást SAP S/4HANA. Dále pak také finanční reporting a plánování přímo ze systému SAP S/4HANA pomocí analytické platformy SAP Analytics Cloud, která pomáhá finančním pracovníkům s transparentní analýzou informací. Novinky jsou také v prodeji a distribuci, skladovém hospodářství, nákupu a řadě dalších oblastí.

Martin Kršňák, Asseco Solutions: Ve všech našich stěžejních systémech uvolňujeme v letošním roce řadu novinek. ERP HELIOS Orange edice iNuvio, který je určený pro segment SME, se může letos pochlubit zcela novou agendou projektového řízení a mnoha novinkami v oblasti doplňkových mobilních aplikací. Pro segment enterprise jsme připravili zcela nový ERP systém, který budeme představovat rovněž na podzim letošního roku. A abych neopomenul i segment státní správy a samosprávy, tak i zde na podzim představíme zcela nový informační systém. Letošní rok je tedy novinkami doslova nabitý.

Exit mobile version