Letošní rok v ERP zatím jak na horské dráze

Podnikové informační systémy ERP mají letos za sebou slibný začátek roku, následovaný koronavirovým šokem a postupným oživováním poptávky. Zájem je silný u firem, jejichž byznys během epidemie rostl a také tam, kde se chtějí posunout směrem k vyšší produktivitě a digitalizaci včetně Průmyslu 4.0.

Martin Kršňák ze společnosti Asseco Solutions vnímá letošní první polovinu roku optimisticky: „I přes skutečnost, že jsme ze všech stran doslova bombardováni zprávami, které se nám snaží podsouvat zákeřné slovo „krize“. Investice do moderních technologií, a je jedno zda hovoříme o stroji nebo o software, které posunou firmu k vyšší produktivitě, jsou právě v této nelehké době těmi nejlepšími.“ Zejména první kvartál letošního roku podle Martina Kršňáka byl pro Asseco Solutions velmi úspěšný. Duben a květen pak prý samozřejmě přinesl určité zpomalení. Výrobce ERP řešení Helios na nových implementacích letos za leden až květen vyrostl meziročně o více jak 11 %, s těžištěm růstu v segmentu SME.

V SAP sice globálně snížili krátkodobý výhled, dlouhodobý výhled pro odvětví IT je ale naopak pozitivní. „Zákazníci si v důsledku krize uvědomují, že digitalizace je pro jejich podnikání opravdu klíčová. V souvislosti s tím se začínají daleko více zajímat o cloudová řešení, která jsou rychleji dostupná, flexibilnější a mají rychlejší i jednodušší implementaci,“ říká Jiří Přibyslavský ze společnosti SAP ČR.

S investicemi opatrněji

V QI prý měli začátek roku 2020 velmi slibný. „Bohužel pozitivní situaci ovlivnil příchod pandemie a s tím přišel pokles poptávek po ERP systémech. Celkově na trhu pozorujeme zesílené snahy po automatizaci a optimalizaci klíčových procesů. Firmy se soustředí na odstraňování chybovosti, například zavedením WMS (Warehouse Management System), a výraznější zlepšení analytických oblastí, jako je BI (Business Intelligence),“ popisuje Ondřej Antonín ze společnosti QI Group. Velkým trendem je podle něj mít klíčové oblasti maximálně pod kontrolou a proces celkově optimalizovaný tak, aby jej bylo možné vykonávat efektivněji a s menšími náklady.

Také ve Vision Praha začátek roku viděli velmi optimisticky. Koronavirus a s ním spojená vládní opatření spolu s černými předpověďmi o vývoji ekonomiky však situaci zkomplikovaly. „Řada projektů se pozastavila z toho důvodu, že na straně klienta přestal fungovat běžný provoz a řešily se jiné problémy. Pro toto období jsme připravili výhodné nabídky pro stávající zákazníky. Po počátečním šoku je ale vidět narůstající zájem o služby a pomalu se rozjíždí i plánované projekty,“ říká Petr Klapka ze společnosti Vision Praha.  Dobré podle něj je, že je oslovují i potenciální klienti s novými poptávkami, což znamená, že se v tomto smyslu ekonomika nezastavila úplně. Nicméně je prý cítit jistou opatrnost, co se týče investic.

E-shopy a Průmysl 4.0

V posledních týdnech v K2 atmitec zaznamenali nárůst poptávek na nový ERP systém. „Ve firmách zjistili, co všechno se zastavilo tím, že lidé byli zavření doma. Zbytečné přepisování dat mezi různými systémy, příliš mnoho papírů obíhajících firmu nebo řízení postavené na tabulkách v Excelu uložených na lokálních discích počítačů uživatelů jsou jen některé aspekty zesílené současnými omezeními,“ říká Petr Schaffartzik ze společnosti K2 atmitec. Mezi nejaktivnější potenciální klienty v posledních týdnech podle něj patří firmy, kterým současné koronavirové šílenství pomohlo dosáhnout rekordních obratů především díky jejich fungování na internetu. „Zároveň se tím odhalily všechna úskalí spojená s nefunkčním ERP řešením napojeným na externí e-shopy. Mezi ty nejčastěji zmiňované problémy patří chybné ceny a informace o skladové dostupnosti, chybějící zboží, nesprávné informace a parametry zboží nebo dokonce i ztracené nebo duplikované objednávky,“ vyjmenovává Petr Schaffartzik.

Výrobní společnosti podle Daniela Holce ze společnosti Karat Software stále aktivněji reagují na aktuální trend Průmysl 4.0. Řada firem se údajně rozhodla začít nebo pokračovat v implementaci alespoň některých oblastí, mezi které patří digitalizace výrobní dokumentace, propojení a elektronická komunikace ERP systému s CAD/CAM, PDM, PLM a dalšími systémy, vyčítání dat ze strojů a jejich hodnocení, automatizace výroby apod. Vedle toho prý firmy hledají možnosti zvyšování efektivity nejenom samotné výroby, ale i všech procesů ve firmě, kdy očekávají plnou podporou informačního systému. „Zájem firem o implementaci nového informačního systému v první polovině letošního roku zaznamenal ve srovnání s minulým rokem pokles. Důvodem byla vzniklá situace související s epidemií COVID-19, kdy řada firem pozastavila výběr nového informačního systému, případně přerušila již jeho probíhající implementaci. Na druhé straně již zaznamenáváme reakce firem, které se rozhodly ve svých rozpracovaných projektech pokračovat,“ říká Daniel Holec.

„Obávali jsme se, že koronavirová krize ovlivní tržby naší firmy, ale zdá se, že naši klienti ji vzali spíše jako příležitost ke zlepšování svých podnikových procesů. Máme v plné implementaci 3 projekty a s několika stávajícími zákazníky připravujeme upgrade na nejnovější verzi ERP systému QAD,“ popisuje Vladimír Bartoš ze společnosti Minerva Česká republika. Poptávka se podle něj již dlouhodobě zaměřuje na efektivní plánování a řízení výroby a nově je stále větší důraz na integraci s výrobními technologiemi a MES.

Digitalizace a práce na dálku

Ve Flowii zaznamenali letos meziroční poptávku od ledna do května zhruba o 40 % vyšší. „Rast záujmu o softvér pociťujeme z viacerých na seba nadväzujúcich dôvodov, a to najmä dôvod potreby digitalizácie firmy, zjednotenia a centralizácie firemných dát, efektívnejšieho riadenia obchodu a financií, detailného monitoringu a automatizácie procesov,“ prohlašuje Patrik Škulavík ze společnosti Flowii.

V případě Caflou došlo v prvním pololetí 100% nárůst zákazníků, převážně malých firem. „Vidíme zvyšující se zájem o nástroje pro organizaci a řízení práce na dálku a projektové řízení. Vidíme také větší snahu řídit výkon a ekonomiku na úrovni firmy, týmů a projektů, firmy začínají mnohem aktivněji analyzovat, kde o peníze přicházejí a kudy naopak peníze opravdu tečou do firmy,“ popisuje Petr Macek ze společnosti Petr Macek & Co.

Exit mobile version