Lidé ve firmách: Balesh Sharma novým generálním ředitelem Vodafone a další novinky

V rubrice „Lidé ve firmách“ vám přinášíme nejžhavější informace o personálních změnách ve významných společnostech. Tentokrát přinášíme obzvláště bohatou úrodu novinek ze společností Be3D.cz, BIVŠ, Heureka.cz, ING Pojišťovna, Kasa.cz, Restu.cz a Vodafone.
Be3D.cz
Obchod společnosti be3D.cz nově řídí David Maršálek, který nastoupil na pozici obchodního ředitele. Maršálkovým úkolem je rozvíjet obchodní aktivity be3D.cz a pomoci společnosti stát se předním výrobcem 3D tiskáren na českém trhu. Jeho cílem je také započít expanzi na evropský trh.

David Maršálek

David Maršálek vystudoval provozně ekonomickou fakultu na České zemědělské univerzitě v Praze, kde absolvoval magisterské studium v oboru podnikání a administrativy a studijní program MBA. V roce 2005 začal svou kariéru jako Junior Consultant v HCBC Finance, kde se věnoval finančnímu poradenství. Od roku 2009 pracoval Maršálek ve společnosti FLEXICAT TOOLS, v níž zastával pozici Key Account Managera. Na tomto postu nesl zodpovědnost za tříčlenné obchodní oddělení a koordinoval marketingové aktivity firmy. Od ledna 2013 se přesunul v rámci společnosti FLEXICAT TOOLS na pracovní pozici Business Development Managera a podílel se zde na budování obchodní a marketingové strategie firmy pro Českou republiku a Evropu, a zároveň koordinoval vývoj nových produktů. Za dva roky působení ve společnosti zvýšil její obrat o 200%.

Ačkoliv je be3D.cz v zásadě start-upovým projektem, je jeho potenciál uspět na evropském trhu vysoký. Mým cílem je expandovat s tiskárnami na evropský trh, kde již nyní registrujeme poptávku. Zároveň chci z 3D tisku udělat produkt pro domácnosti, tak jak to běžně funguje například v USA,“ dodává David Maršálek, nový obchodní ředitel Be3D.

BIVŠ

Lucie Kuželová

Novou výkonnou ředitelkou a členkou představenstva Bankovního institutu vysoké školy a.s. (BIVŠ) byla jmenována Ing. Lucie Kuželová.

Absolventka Technické univerzity v Liberci si v letech 1999-2002 rozšířila vzdělání v oborech obchod a finance na britské Sheffield Hallam University (titul MBA) a rovněž získala kvalifikaci interního auditora pro certifikaci ISO 9001/2000. Nejdříve se zabývala řízením obchodních a marketingových aktivit v Bižuterii Česká mincovna a.s., později řídila marketingové aktivity velkoobchodní společnosti Peal a.s. V roce 2007 se stala jednatelkou a ředitelkou Literární akademie (Soukromé vysoké školy Josefa Škvoreckého) s.r.o., kde působila až do letošního roku.

V nové pozici má Lucie Kuželová za úkol pro majoritního německého majitele BIVŠ, společnost COGNOS AG, tuto soukromou vzdělávací instituci restrukturalizovat, stabilizovat a posílit její postavení na trhu českých soukromých vysokých škol.
Lucie Kuželová hovoří plynně anglicky, německy a rusky. Ve volném čase se zajímá o architekturu a výtvarné umění.

Heureka.cz

Tomáš Braverman

Novým šéfem nákupního rádce Heureka.cz se od října stane Tomáš Braverman (29), který přichází z Internet Retail. Nákupní rádce Heureka.cz patří do internetové skupiny Allegro Group CZ.
„Hledali jsme člověka, který bude silně obchodně a marketingově orientovaný a dokáže Heureku dál strategicky rozvíjet. Z tohoto pohledu byl Tomáš ideální kandidát a má mojí plnou důvěru,“ vysvětluje Jan Jírovec, šéf Allegra, který zároveň dočasně Heureku vedl. Tomáš Braverman se poprvé odborné veřejnosti představí 10. října na vyhlášení vítězů ankety ShopRoku 2013, kde se v rámci konferenčního bloku představí jako jeden z hlavních řečníků.

Před nástupem do Heureky působil Tomáš Braverman ve společnosti Internet Retail, kde zastával místo výkonného ředitele pro Slovensko a Polsko, ve své pozici měl tedy zodpovědnost např. za Hej.sk, nejznámější e-shop na Slovensku. Tomáš vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, rád vaří a hraje volejbal.

ING Pojišťovna
Novým finančním ředitelem ING Pojišťovny ČR a SR se s účinností od 1. září 2013 stal Peter Van Ooijen (50). Ve své pozici bude mít zodpovědnost za strategické řízení financí a udržení ekonomické a finanční stability společnosti. Peter Van Ooijen je zkušeným manažerem. Do české, resp. slovenské ING Pojišťovny přichází z Polska, kde poslední tři roky zastával stejnou pozici v ING Insurance Poland.

Peter Van Ooijen

Peter Van Ooijen vystudoval matematiku na Leidenské univerzitě a pojistnou matematiku na univerzitě v Amsterdamu. Svou profesní kariéru spojil se značkou ING – do nizozemského ING, resp. Nationale Nederlanden, nastoupil záhy po vysoké škole. Vystřídal zde několik pozic v oblasti financí, pojistné matematiky a controllingu. Během svého působení v Nizozemí se vypracoval až na pozici finančního ředitele a ředitele pro řízení pojistných rizik, zároveň se stal členem představenstva. Od roku 2008 působil v polské ING, nejdříve jako ředitel pro řízení rizik a od roku 2010 jako finanční ředitel. Současně byl členem představenstva společnosti.

Práce v ING Pojišťovně ČR a SR je pro mne novou výzvou. Jsem rád, že mohu být součástí transformačních změn, které by měly přispět k větší efektivitě společnosti. Je mi blízký model řízení firmy, jasné zaměření na klienta a jeho potřeby a prioritní snaha managementu posílit pozici ING Pojišťovny jako moderní firmy a leadera ve svém oboru,“ říká Peter Van Ooijen.

Peterovi je 50 let, je ženatý, má devatenáctiletého syna a ve volném čase se věnuje sportu (tenis, běh). Také rád čte a sleduje novinky z oblasti IT.

Kasa.cz
Novým obchodním ředitelem předního internetového obchodu Kasa.cz se stal Marek Bělohoubek. V rámci své pozice bude zodpovědný za obchodní aktivity na českém, slovenském i polském trhu. Do společnosti Internet Retail, která e-shop Kasa.cz provozuje, přichází s rozsáhlými zkušenostmi s vedením obchodních činností v internetovém i kamenném retailu. Ty nyní může úspěšně zúročit – internetový portál Kasa.cz totiž zahrnuje i síť kamenných prodejen Kasahouse.

Marek Bělohoubek

Marek Bělohoubek vystudoval průmyslovou školu strojní v Přerově. Své první profesní zkušenosti sbíral jako obchodník ve společnosti Diskont zabývající se prodejem výpočetní a kancelářské techniky. Později působil jako vedoucí maloobchodní prodejny I.F.T Progres (nyní KARAT Software), kde vedl obchodní a technický tým. Věnoval se zejména řízení nákupních a prodejních aktivit, cenotvorbě a strategii výběrových řízení. V roce 1998 nastoupil do společnosti LEVI International (nyní eD‘ system Czech) zabývající se distribucí výpočetní techniky. Nejprve zde zastával pozici obchodníka, posléze sales managera a key account managera, přičemž na starosti měl veškeré klíčové zákazníky, plnění nestandardních objednávek a získávání a zpracování informací z trhu. O rok později se stal vedoucím prodeje v brněnské pobočce LEVI International a od roku 2003 zastával pozici obchodního ředitele firmy a podílel se především na spoluvytváření strategie firmy, stanovení a plnění obchodního plánu a projektovému řízení. Jeho dalším působištěm byla společnost T.S. Bohemia, významný prodejce výpočetní techniky, spotřební elektroniky a domácích spotřebičů, kde zastával post výkonného ředitele.

Ve své nové pozici by Marek Bělohoubek rád posiloval přední pozici Kasa.cz na českém trhu, a to mimo jiné i zajištěním širokých skladových zásob a efektivní logistiky. Řadu inovací chystá i pro kamenné prodejny Kasahouse, kde k hlavním atributům nákupu patří rychlost, pohodlí a profesionalita.

Ve volném čase se Marek Bělohoubek věnuje převážně sportu, rád si zalyžuje nebo zahraje lední hokej, fotbal či tenis. Mezi jeho koníčky patří i rybaření.

Restu.cz

Justin Fancher

Největší český rezervační systém pro restaurace Restu.cz má nového finančního ředitele. Stal se jím Justin Fancher, který po deseti letech přechází z investiční společnosti Benson Oak Capital, kde zastával funkci viceprezidenta.

Justin se před 11 lety přestěhoval z USA do České republiky, aby v české extralize hrál profesionálně baseball. Po této zastávce zúročil své předchozí zkušenosti z oblasti investování a nastoupil do Benson Oak. Zde se podílel například na investičních operacích pro společnosti Grisoft/AVG, ETA/Plastkov či Grapo Technologies.

Před působením v Benson Oak sbíral Justin zkušenosti ve firmě Body Basic na pozici finančního ředitele, nebo v sanfranciských společnostech mPower Advisors a Robertson Stephens, kde měl na starosti kapitálové operace.

Justin jezdí rád na lyžích a na snowboardu, chodí po horách, hraje tenis, ale zajímá ho také ekonomie a politika. Je ženatý a má dvě děti.

Rezervační systém Restu.cz (dříve Alakarte.cz) založil před třemi roky Pavel Suchánek, nyní systém spravuje rezervace více jak dvěma stovkám českých restaurací. Vedle možnosti rezervace systém sdílí hodnocení restaurací od hostů, kteří restauraci navštívili. V minulých měsících do Restu.cz vstoupila jablonecká investiční skupina Miton, která stojí za úspěchem značek Heureka.cz, Slevomat.cz, Hotel.cz, Spa.cz nebo Stahuj.cz.

Vodafone

Balesh Sharma

Novým generálním ředitelem Vodafonu ČR se od 1. listopadu 2013 stane Balesh Sharma. Na této pozici nahradí Muriel Anton, která ve Vodafonu působí jako generální ředitelka od roku 2008. Balesh Sharma přichází z pozice CEO ve Vodafonu Malta.

Balesh Sharma nastoupil do Vodafonu v roce 2003. Před svou současnou rolí zastával několik pozic ve Vodafonu v Indii. V minulosti působil v manažerských pozicích ve společnostech BPL Mobile nebo Xerox a Ricoh.

Od února 2011 byl Balesh Sharma generálním ředitelem Vodafone Malta, kde má Vodafone nejspokojenější zákazníky ze všech operátorů na tamním trhu. Podařilo se mu také zvýšit tržní podíl ze 47 na 50 % a loni zvedl tržby o 8,5 %
i přesto, že Vodafone Malta jako čistě mobilní operátor soutěží na tamním trhu proti operátorům s širším portfoliem služeb.

Muriel Anton nastoupila do Vodafonu (tehdy Oskaru) na pozici viceprezidentky pro finance již v roce 2000. Jako členka nejvyššího vedení společnosti se podílela na rozjezdu třetího mobilního operátora na českém trhu, jeho vzestupu mezi nejdynamičtější mobilní operátory v Evropě a následném úspěšném prodeji skupině Vodafone. Před nástupem do Vodafonu zastávala řadu vedoucích funkcí v oblasti finančního plánování a řízení analýz v předních telekomunikačních společnostech v Kanadě, zejména v TELUS Corporation.

Exit mobile version