Lidské tělo vs. Bluetooth

Informace reprezentovaná magnetickým polem se mezi jednotlivými nositelnými zařízeními může posílat „pevnou sítí“ – přímo přes organismus v roli drátu. Má to být oproti bezdrátovým technologiím energeticky úspornější i bezpečnější.
Na University of California v San Diegu přišli s prototypem systému, kde ke generování magnetického pole používaného pro přenos informace slouží cívky, které má člověk kolem čela, ruky nebo nohy.

Tímto způsobem se mají přenášet především informace o zdravotním stavu, které přečtou senzory. Spotřebuje se tak údajně mnohem méně energie, než když elektronika nošená na těle komunikuje přes rozhraní Bluetooth. Rádiové vlny přenášené vzduchem mají mnohem větší odpor, takže vyžadují masivní zesílení – v případě přenosu tělem je energetická účinnost údajně až 10milionkrát vyšší. Výdrž baterie je prozatím limitujícím faktorem pro mnohá zařízení mobilní elektroniky, od chytrých hodinek po nejrůznější senzory a implantáty.

Klasický bezdrátový signál navíc může odposlouchávat kdokoliv nacházející se dostatečně blízko, nyní je přenos mnohem bezpečnější. Pole údajně prakticky nedosahuje mimo tělo, ani nehrozí, že by signál „přeskočil“ na jiného člověka, byť stojícího v těsné blízkosti.

Profesor Patrick Mercier a jeho kolegové představili technologii ve formě proof-of-concept na výroční konferenci IEEE v Miláně. Přenášený signál s organismem nijak zvlášť neinterferuje, což kromě výhod pro samotnou komunikaci má být také zárukou zdravotní nezávadnosti. Intenzita magnetického pole postačující pro přenos je prý mnohem nižší než např. při vyšetření nukleární magnetickou rezonancí.

Prototyp nového zařízení se skládá z měděných drátků, dotýkajících se kůže a jinak uzavřených v plastu, vše je propojené se senzorem/analyzátorem signálu a jeho generátorem. Ke generování magnetického pole je podle výzkumníků potřeba právě kruhová geometrie v podobě cívek, tedy různé hodinky, čelenky, náramky a pásky. Samotný senzor srdeční frekvence na hrudi by takto nefungoval, alespoň v uvedeném prototypu zařízení by vyžadoval další „obruč“.

Zdroj: ScienceDaily

Exit mobile version