Bezdrátový rychlík v testu: Linksys EA8500 Max-Stream AC2600 MU-MIMO

Opravdu rychlých routerů není na trhu až tolik a Linksys EA8500 byl v polovině letošního roku první, který se představil světu na platformě Qualcomm MU EFX. S teoretickou propustností 2,53 Gb/s (1733 Mbit/s na 5 GHz + 800 Mbit/s na 2,4 GHz) najde uplatnění nejen na domácím kolbišti při streamování filmů a hraní, ale samozřejmě i v prostředí, kde pracuje více uživatelů současně. Příkladem mohou být jako jsou malé firmy nebo pracovní skupiny, kterým zařízení umožní například rychlé sdílení dat z fileserverů.

Hlavním přínosem routeru Linksys EA8500 je využití technologie MU-MIMO (Multiple User – Multiple Input, Multiple Output) pro současnou obsluhu několika klientů. Je postaven na 1,4GHz dualcoru Qualcomm IPQ8064, 512MB RAM a 128 MB flash paměti, které doplňuje čipset Qualcomm QCA9980 MU/EFX. Na zadní straně najdeme čtyři gigabitové ethernetové porty, WAN port (internet), USB 3.0 port, USB 2.0 / eSATA kombo, tlačítko pro zapnutí / vypnutí Wi-Fi a Wi-Fi Protected Setup (WPS).

Snadná instalace

Proces instalace se Linksys snaží maximálně zjednodušit. Primárně počítá s uživateli, kteří provádějí instalaci přes notebook s wi-fi, kdy základní rutinou je připojit se k přednastavené síti podle údajů na štítku umístěném zespodu na routeru a v prohlížeči zadat webovou adresu linksyssmartwifi.com. Tato adresa vás přivede přímo do instalačního rozhraní. V případě instalace z desktopu (bez wi-fi) jednoduše propojíte počítač a router ethernetovým kabelem, následný postup je shodný.

Pokud ovšem modem neinstalujete jako hlavní (jde-li o váš první router nebo výměnu starého), ale máte ho třeba v rámci větší sítě, jak doma nebo v kanceláří, tento iniciační postup nemusí fungovat, protože počítá s tradiční IP 192.168.1.1 (localhost), a zadaná adresa vás může odvést na aktivní stránku, případně na ní můžete mít jiné zařízení (obvykle to bývá modem), i když se to nedoporučuje. To nepovažujeme za chybu, jenom upozorňujeme, že je vždy nutné brát v úvahu topologii sítě. Kromě automatické instalace je k dispozici samozřejmě i možnost manuálního nastavení.

K administračnímu rozhraní routeru lze přistupovat jak lokálně, tak přes vytvořený učet na serveru Linksysu. Tento účet vám umožňuje spravovat router vzdáleně, pokud nejste například doma nebo v kanceláři. Router zároveň směřuje adresu linksyssmartwifi.com podle dostupnosti internetu. Pokud není internet dostupný, navede vás do interního rozhraní, pokud jste k internetu připojení, směruje na externí server. Pokud chcete přistupovat vždy k lokálnímu rozhraní, musíte použít IP adresu.

Široké možnosti konfigurace

Konfigurační rozhraní umožňuje vše potřebné pro nastavaní lokální sítě, včetně rozdělení sítí podle pásma (2,4 a 5 GHz) a nastavení přístupů pro hosty (tedy pokud jim chcete povolit připojení k internetu). Dynamický (RIP) i statický routing, NAT. Prioritizaci médií v případě streamingu, správu externích zařízení, jako jsou úložiště, kdy samozřejmě můžete nastavit možnosti přístupu k těmto jednotkám – FTP server, media server, přístup do složek. Zabezpečení je postaveno na WEP, WPA2 nebo mixu WPA2/WPA. V případě volby Enterpise modu probíhá autentifikace proti RADIUS serveru.

U bezdrátových sítí lze nastavit, zda budou pracovat ve smíšeném režimu nebo pouze ve vybraném standardu, který dané pásmo využívá – například pouze 802.11n. Přiřazování kanálu je automatické nebo lze kanál zvolit pevně 1-13 (2,4 Ghz), respektive 36/40/44/48 (5 GHz).

Rychlý přenos v praxi

Přenosové rychlosti se v praxi, kdy jsme router zatížili dvojicí až čtveřicí zařízení, pohybovaly od 215 Mbit/s při vzdálenosti 2,5 metru až po 116 Mbit/s (10 metrů). Na delší vzdálenost přenosové rychlosti dále klesají, údaj 73,1 Mbit/s se kterým pracuje Linksys i na svých stránkách odpovídá v našich podmínkách vícenásobnému přenosu na 15 metrů. Ovšem při využití pouze 2,4 GHz dosahuje EA8500 jen průměrné hodnoty v rozmezí 130–50 Mbit/s. Při čtení na USB 3.0 portu počítejte s průměrnou rychlostí okolo 50 Mbit/s v případě mixu dat a 80 Mbit/s u jednoho souboru (5 GB z externího SSD).

Síla EA8500 je tedy především v nasazení v sítích s více klienty, kteří jsou schopni využít vysokých rychlostí přenosu – musí tedy podporovat standard 802.11ac. Linksys je dokáže rychle odbavovat, ale dobře vyváží provoz i v případě, že narazí na mix zařízení s různými rychlostmi přenosu. Možná to zatím není váš případ, ale je vysoce pravděpodobné, že nová zařízení se ve vaší síti brzy objeví. A tak i když si nyní zdánlivě připlatíte za něco, co zatím nevyužíváte, budete připraveni na ne tak vzdálenou budoucnost.

Linksys EA8500 Max-Stream AC2600 MU-MIMO
Wi-Fi: 802.11a (5GHz), 802.11b (2,4GHz), 802.11g (2,4GHz), 802.11n, 802.11ac
Počet antén: 4 (odnímatelné)
Rozhraní: 4 x RJ45 (LAN), 1 x RJ-45 (WAN), USB 2.0, USB 3.0/ eSATA
Rozměry: 256.3 x 183.5 x 56.2mm (bez antén)
Cena: 7 840 Kč bez DPH

Exit mobile version