Lockdown v Evropě má ještě letos prudce zvyšovat poptávku po PC

V letošním roce dojde na evropském trhu PC k obřímu nárůstu, prodejů, v západní Evropě mnohem ovšem více než u nás. Do roku 2025 pak mají málem vymizet klasické notebooky na úkor těch ultratenkých. Prognóza IDC však vyvolává i pochybnosti.

Pro rok 2021 předpovídá IDC pro oblast EMEA celkem 94,7 milionů prodaných PC (desktopy, notebooky, pracovní stanice). Odpovídat by to mělo meziročnímu nárůstu 16 %, v prvním čtvrtletí pak dokonce 39 %. Hlavní příčinou je podle IDC logicky lockdown, poptávka po vzdálené práci, výuce i zábavě (roste zájem o počítačové hry, který zdaleka nedokáže uspokojit nová generace herních konzolí). V době pandemie se také stává standardem, aby v domácnosti byl nastálo nikoliv jediný počítač, ale stejně počítačů, jako má rodina členů. PC se budou prodávat navzdory všem potížím, které se vyskytly v rámci dodavatelských řetězců (nedostatek některých komponent, přetahování hardwarových firem o dodávky čipů s automobilovým průmyslem…).

Až potud prognóza IDC není nijak kontroverzní. Trochu se podivem je ale obrovský rozdíl, který předpovídá mezi západní na jedné straně a střední a východní Evropou (CEE) na straně druhé. V západní Evropě má být meziroční růst v 1Q/2021 až 60 %, celoročně 22 %. V kategorii notebooků má být růst ještě vyšší, protože desktopy mají být téměř totálně nahrazovány notebooky.

Naopak ve střední a východní Evropě a stejně tak v oblasti Blízkého východu a Afriky má být růst prodejů podstatně nižší (viz srovnání čísel pro Evropu západní a pro celý region EMEA). Přitom lockdown i ekonomický vývoj zde fungují víceméně podobně. Jedním z možných vysvětlení je, že dodavatelé budou upřednostňovat dodávky na západoevropský trh, takže v ČR i na východ od nás bude větší problém vůbec uspokojit poptávku, budou se prodlužovat dodací lhůty (i přes případný růst cen) apod. Nezdá se to ale být dostatečné vysvětlení. IDC každopádně počítá s tím, že v prvním čtvrtletí 2021 bude v regionu CEE prodáno asi 4,4 milionu PC a hlavním generátorem růstu mají být nikoliv podniky ani domácnosti, ale segment vzdělávání (i když zvyšovat se budou i nákupy firem).

Pro letošní rok IDC očekává, že PC prodaná v EMEA budou spadat především do kategorie ultratenkých notebooků (45 % z hlediska počtu prodaných kusů), následovat budou tradiční notebooky (27 %) a tradiční desktopy (17 %). Už za 4 roky ale ultratenké notebooky mají trh prakticky ovládnout (54 %), tradiční notebooky se propadnou na 18 % a tradiční desktopy na 14 %. Po letošní expanzi by měly prodeje zase začít klesat, v průměru o 2,2 %, což má dle prognózy odpovídat prodejům 86,5 milionům PC v oblasti EMEA r. 2025. Tento pokles bude zčásti dán prostě cyklem obměny hardwaru, když se nová zařízení ve zvýšené míře nakupovala loni a letos.

Zdroj: IDC a další

Exit mobile version