Lokální poskytovatel s osobním přístupem, to je při vstupu do cloudu často rozhodující

Algotech je český dodavatel ICT řešení, který si včas uvědomil, že přišel nový trend, proto staví vlastní cloudová centra a postupně přechází na technologie Intel – ve svém nově budovaném datacentru na ně sází téměř výhradně. Jaké služby v nich nabízí a na jaké technologie se orientuje odpovídal Petr Loužecký, ředitel Centra sdílených služeb.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Ačkoliv často řešíme individuální instalace cloudu, základní typy otázek jsou velmi podobné a týkají se hlavně způsobu převodu dat a aplikací do nového prostředí, bezpečnosti a dostupnosti. Nedělitelnou součástí prvotních diskuzí je pochopitelně i finanční model a jeho výhodnost z pohledu času.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Konkrétního výrobce či topologii infrastruktury řeší hlavně zákazníci zajímající se o rozsáhlejší projekty IaaS. V případě SaaS je technologie „ukryta“ ve službě, kde jsou už důležitější funkce a přínos aplikace, nikoliv počet procesorů apod. U SaaS garantujeme dostupnost a rychlost, rozhodnutí o technologickém řešení je obvykle na nás.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Naše produktové portfolio je tvořeno ERP systémy od firmy Oracle a řešeními pro kontaktní centra a unifikovanou komunikaci na technologiích Avaya. Pro virtualizaci používáme převážně VMware a KVM, ve specifických případech i HyperV či OracleVM.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Konkurenční prostředí vnímám jako velmi prospěšné, každá společnost má jiné potřeby a očekávání, a může si na trhu vybrat partnera, který jim vyhovuje. Co je pro někoho výhodou, může být pro jiného hendikepem. My jsme lokální firma s osobním přístupem, což je při rozhodování o vstupu do cloudu často rozhodující. Cloud je díky nadnárodním poskytovatelům všeobecně známou a dnes i přijímanou platformou. Mezi globálními hráči a lokálními poskytovateli je podle mě spíše synergie než boj.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Aktuálně má ještě lehce vyšší podíl platforma AMD, nové servery však už většinou doplňujeme od Intelu. Celkově se už poměr v roce 2016 změní ve prospěch procesorů Intel. Pro nás je velmi důležitý jednak počet jader vs. cena vs. výkon, jednak různé licenční přístupy tvůrců aplikací.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Ano, jsme členy/partnery několika výrobců mezi nimi jsou například HP, Microsoft, Oracle, Avaya, Nice a dalších.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Kapacita a výkon datového centra jsou řešeny průběžně, množství provozovaného hardwaru rok od roku roste. Úspornost nového hardwaru řešíme, ale vzhledem k jeho průměrnému stáří, či spíše mládí systémů, nejde zatím o rozhodující faktor pro případnou obměnu. Primární je pro nás dostupnost a bezpečnost.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Ano, program známe, jeho členy však zatím nejsme.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Tyto technologie sledujeme, ale žádnou z nich v cloudu dnes nepoužíváme. Aktuálně řešíme výstavbu dalšího datového centra, kde by se některé z nich mohly uplatnit.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

S našimi partnery jsme v jednání ohledně rozvoje či výměny současných diskových polí, která nemají SSD oddíl. Díky růstu SaaS v našem cloudu se potřeba SSD disků postupně zvyšuje.

Exit mobile version