M Computers s Lenovem, Intelem, ale i servery vlastní výroby

M Computers je česká technologická firma, která nabízí servery, storage i PC Lenovo, storage IBM a Infortrend, a kromě toho vyrábí vlastní servery, ze kterých ždíme maximum a baví je to, říká Petr Plodík, obchodní ředitel M Computers.

Petr Plodík, obchodní ředitel M Computers

Mohl byste firmu M Computers stručně představit?

M Computers je česká technologická firma. Baví nás nové technologie především v oblasti hardwaru. Rádi je testujeme a následně se snažíme nabízet zákazníkům rozumná řešení, na kterých ocení nápad, vylepšení nebo optimalizaci. Někteří kolegové jsou přímo posedlí vyždímat z daného železa maximum, ať se to týká serverů, diskových uložišť nebo aplikačního výkonu. Pro oblast High Performance Computingu (HPC) je to důležité. Naši zákazníci využívají hardware skutečně doslova na hraně fyzických možností a my pak máme příležitost řešit pro ně zajímavé situace, s jakými se při provozu běžných kancelářských aplikací nesetkáváme. V současné době například pracujeme na testování výkonnosti serverů pro server spec.org, kde věřím, že se brzy objeví jako snad první české firmě naše výsledky.

Proto také máme k dispozici centrum pro testování nových technologií, které je v Brně. Díky úzké spolupráci se společnosti Intel zkoušíme a testujeme jejich nejnovější procesory, SSD disky nebo rychlé propojovací sítě, ideálně na konkrétních aplikacích a v reálném prostředí našich zákazníků. Snažíme se dát Intelu zpětnou vazbu a zkušenosti. Nejnověji máme k dispozici aktuálně nejrychlejší SSD disky na trhu. Chystáme se k vyzkoušení superrychlé síťové technologie Intel Omni-Path, nebo podle mého názoru revoluční technologie 3D Xpoint, která by v budoucnu mohla nahradit tradiční volatilní RAM počítače non-volatilní pamětí, tj. takovou, která po vypnutí počítače neztratí uložené informace.

Co tvoří podstatnou část nabídky M Computers?

Hlavní část našich prodejů infrastruktury představují servery společnosti Lenovo, především řada System x, kterou koupilo Lenovo od IBM. Věříme, že nabízíme zákazníkům nejlepší x86 servery na trhu a Lenovo bude u nás vždy první volbou. Vlastní servery nabízíme spíše do aplikací a infrastruktury se speciálnějšími požadavky zákazníků. Dále nabízíme řešení storage od IBM. Implementovali jsme například i velká PB úložiště v akademické sféře. Jako levnější alternativu nabízíme disková pole Infortrend. S těmi jsem se ve své minulosti v IBM příliš nesetkával a musím přiznat, že mne překvapily svým vysokým výkonem, rozšiřitelností i vlastnostmi kategorie enterprise. Navíc nám hezky zapadají do konceptu otevřených datových center, např. volba disků je plně v našich rukou.

Zaujalo mne, že kromě kompletní nabídky Lenova a storage Infortrend vyrábíte i vlastní servery?

Lenovo Exclusive Store ve Zlíně

V posledních letech vidí naše společnost M Computers v největších datacentrech takové požadavky na infrastrukturu, pro jaké je složitější s tradičními IT výrobci splnit. Cílem je navrhnout a vyrobit server, který přesně splní požadavky zákazníka. To znamená, že obsahuje pouze ty komponenty, které opravdu využije, a zároveň nabídne nejekonomičtější provoz z pohledu napájení, chlazení a správy. Každý ušetřený watt je totiž na spotřebě serveru znát, zvláště u velkých počtů serverů, tj. při nákupu a provozu stovek až tisíců serverů. Na serveru lze optimalizovat výběr základní desky, procesoru, počet paměťových modulů, integrované nebo přídavné I/O karty, SSD/HDD, napájení a chlazení nebo management, a zejména zde dokážeme poradit navrhnout a optimální řešení.

Na trhu vidíme snahu největších světových datových center o svůj vlastní design serverů. Podívejte se například na Facebook a Open Compute Project a nedávno jsem na Vašem serveru četl zajímavý článek o Seznamu a jejich podobných plánech. Zajímavou kombinací vedoucí k cenovým úsporám může být i zapojení běžných (consumer) komponent do serverů a aplikací, pro které to dává smysl. Na druhou stranu to přináší vyšší nároky na testování komponent a v provozu pak na sledování a vyhodnocování jejich spolehlivosti. Vlastní servery vyrábíme na platformě Intel. Máme několik nasazených projektů především v oblasti HPC (High Performance Computing) a v poslední době řešíme zajímavé poptávky z oblasti cloudových center nebo velkých instalací infrastruktury ve státní správě.

Zabýváte se tedy pouze datacentry a velkými zákazníky, tj. ve smyslu velkého výpočetního výkonu?

Ne, tak tomu není, velká část našeho businessu přece jen směřuje na koncový trh. Nejsme zaměřeni jen na velké zákazníky a datacenter infrastrukturu. Provozujeme proto Lenovo Exclusive Store v Obchodním centru Zlín, kde si můžete vyzkoušet produkty Lenovo – PC, notebooky, telefony, příslušenství. Před námi je teď designová změna obchodu. Převlékneme jej do nových barev a můžete se těšit na nejnovější produkty Lenovo a diskuzi s našimi specialisty. Nakoupit je možné také na našem web shopu – www.lenovoshop.cz.

Také jsme servisním partnerem Lenovo a IBM. A co mi přišlo hodně zajímavé, dokážeme provádět i pozáruční servis produktů Lenovo díky zkušeným servisním technikům a největšímu skladu náhradních dílů na českém trhu.
Foto: Lenovo Exclusive Store ve Zlíně

Máte nějaké další plány do budoucna?

V Brně chystáme rozšíření pobočky – testovacího a montážního centra, servisního střediska i skladových prostor. Rádi bychom ještě více propojili právě testovaní nejnovějších IT technologií s komerčními zákazníky. Ve Zlíně chystáme zmiňovaná vylepšení našeho Lenovo Exclusive Store a v Praze rozšíření obchodního týmu. Nechceme však jít cestou mnoha produktů a výrobců, ale spíše se věnovat tomu, co děláme a to ještě více technicky do hloubky.

A abychom se nebavili jen o IT, tak jako každý rok chystáme společně se společností DNS svátek hudbymilovných ajťáků – hudební festival IT music jam – itmusicjam.cz. Letos se bude konat už čtvrtý ročník, přijďte si poslechnout výkvět hudební IT scény 6. září do Modré vopice.

Nakonec jedna osobní otázka. Pracoval jste mnoho let v IBM, pak u distributora DNS a nyní v M Computers. Proč ta změna?

M Computers úzce spolupracuje se společností Intel, díky čemuž například zkouší a testuje nejnovější procesory či SSD disky.

Na to je jednoduchá odpověď. Mám spoustu nápadů, které mohu v M Computers naplnit a kolegové mi k tomu dávají volné ruce. S firmou M Computers jsem spolupracoval velmi úzce za mého působení v IBM i DNS. Patřila vždy mezi nejaktivnější obchodní partnery společností Lenovo a IBM na českém trhu se silným technologickým zázemím a byl na ni vždy spoleh. Navíc jsme lidsky naladěni na stejnou notu. Rád se navíc pochlubím čerstvou novinkou. Získali jsme totiž ocenění DNS Award, a sice v kategorii Integrátor hardwaru a softwaru za prodej řešení škálovatelné storage postavené na hardwaru Lenovo a softwaru IBM GPFS.

Exit mobile version