Mají alternativní mobilní OS vůbec šanci uspět?

Budoucnost „alternativních“ mobilních operačních systémů jako Firefox OS, Tizen či Ubuntu nevypadá příliš růžově. Nalákat uživatele na tyto platformy bylo vždy složité a podle expertů bude ještě hůř, jelikož smartphony s těmito OS již začínají hodně zaostávat za levnými chytrými telefony s Androidem i po hardwarové stránce.

Tvůrci alternativních mobilních operačních systémů se musejí v poslední době vypořádávat se záplavou levných androidových smartphonů. Výrobci androidových telefonů totiž zjistili, že v high-endu budou moci Apple a Samsungu konkurovat jen stěží, a tak se začali zaměřovat na telefony střední třídy a low-end. A i když z toho těží uživatelé, výrobci zařízení s Firefox OS, Tizenem či Ubuntu mají velký problém.

Jako příklad si můžeme vzít smartphone Z1 od Samsungu, na němž běží OS Tizen. S tímto telefonem se Samsung snaží nyní uspět na rozvojových trzích – především v Indii. Smartphone má 4palcový displej s rozlišením 480 x 800 pixelů a pohání jej dvoujádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz. K tomu uživatelé získají 3megapixelový fotoaparát na zadní straně a VGA foťák nad displejem. To vše za 80 dolarů. Za ty samé peníze si však na indickém trhu mohou lidé pořídit třeba androidový telefon Honor Bee od firmy Huawei, který má čtyřjádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz, 4,5palcový displej s rozlišením 480 x 854 pixelů, 8megapixelový fotoaparát na zadní straně a 2MP fotoaparát nad displejem. K tomu všemu Honor Bee nabídne dvojnásobek paměti oproti Z1.

Příliš konkurenceschopné nejsou ani smartphony s Firefox OS. Zde si jako příklad můžeme vzít na první pohled pěkný telefon FxO, který vyvinul japonský operátor KDDI ve spolupráci s LG Electronics. Tento smartphone s 4,7palcovým HD displejem a podporou LTE však stojí 395 dolarů, za což si lidé v Japonsku mohou koupit androidové telefony s větším full HD displejem, lepším procesorem a větší kapacitou paměti.

To, že je třeba nabídnout Firefox OS na lepších telefonech, si uvědomuje i samotná Mozilla. Její šéf Chris Beard nedávno rozeslal svým zaměstnancům e-mail, v němž uvedl, že nově se Mozilla u telefonů se svým OS nebude zaměřovat pouze na cenu, ale také na výkon a další ukazatele. Levné telefony s Firefox OS totiž neslaví zdaleka takový úspěch, jako jejich tvůrci očekávali.

Situaci si již začíná uvědomovat i společnost Canonical, která ve spolupráci se španělskou firmou BQ v těchto dnech vydává svůj druhý smartphone s Ubuntu – Aquaris E5 HD Ubuntu Edition. Tento smartphone má oproti předchozímu telefonu s označením E4.5 větší 5palcový HD displej, ostatní hardwarové specifikace však bohužel zůstaly stejné. Uživatelé tak za 200 euro získají telefon s 13Mpix fotoaparátem na zadní straně a 5Mpix fotoaparátem nad displejem. Telefon nepodporuje LTE a pohání jej pomalý procesor Cortex A7 od MediaTeku na frekvenci 1,3 GHz. Za tuto cenu si tak E5 opět koupí z valné většiny jen nadšenci.

Ubuntu, Tizenu i Firefox OS by pomohlo, pokud by telefony s těmito operačními systémy začalo vyrábět více firem. Avšak výrobci, kteří se zaměřují na rozvojové trhy – kromě Xiaomi třeba také indický Micromax – o ně nemají příliš velký zájem a namísto nich preferují Android. Celou situaci na trhu před několika měsíci trefně shrnul šéf Micromaxu Sanjay Kapoor, podle kterého si lze výraznější úspěch menších platforem v situaci, kdy má problém na trhu s mobilními operačními systémy uspět i samotný Microsoft, jen stěží představit.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version