Mapová válka v druhém kole: Apple slibuje nejdetailnější 3D mapy

Společnost Apple včera na vývojářské konferenci WWDC představila dle očekávání tenký profesionální notebook s rozlišením displeje 2880 na 1800 pixelů (stejný typ, který firma použila ve svých přístrojích iPad), ale také demo hyperrealistických 3D mapových podkladů, přebíjí tak nedávný triumf Google, mapová válka se posouvá do další fáze.

ukázka 3D map od Apple

Informaci potvrdil britský deník Daily Mail, který má na konferenci svého pozorovatele. Nový MacBook a iOS verze 6 tak nejsou jedinými velkými tématy probíhající vývojářské konference.

Apple přichází s 3D mapami až jako čtvrtý v pořadí (po Microsoftu, Nokii a konec konců nakonec i po Google), co tedy hodlá nabídnout jako přidanou hodnotu? Pokud se dá věřit tvrzení Daily Mailu, pak zejména to, na co vsází firma u všech produktů, tedy kvalitu alespoň po jeden krok před veškerou konkurencí.

Technologie Apple by měla disponovat vyšším rozlišením, než konkurenční produkty, důkazem má být i to, že půjde mapy zvětšovat až na úroveň, na níž má být za ideálních podmínek možné bezpečně rozpoznat objekty o velikosti pouhých čtyřech palců (k iluzi dokonalého cyberpunkového světa nám tak chybí již jen aktualizace obrazu v reálném čase).

Technologie

Otázkou, která pálí asi většinu je, kde vzal Apple tak kvalitní podklady, obzvláště uvážíme li, že ve sběru mapových dat nemá žádnou praxi. Nový produkt Apple bude využívat technologi i společnosti C3 Technologies, tu Apple získal akvizicí firmy v roce 2011. Nově představené fotorealistické 3D mapy Apple by měly být vytvořeny z leteckých snímků, které podle tvrzení Daily Mail vznikly z výšky pouhých 500 metrů nad zemí.

Až doteď bez problémů Apple na svých technologiích, zejména pak na mobilním operačním systému iOS, využíval mapové podklad konkurenčního Google.

Dílčí 3D objekty s fotografickými texturami ve svých veřejných mapových podkladech poprvé představil Google s Microsoftem, první smysluplné modely, pokrývající zajímavé velké destinace ale přinesla až Nokia a to teprve až teprve v loňském roce. Ta přitom ve svých Ovi Maps 3D pravděpodobně využila fotorealistické podklady, které získala prostřednictvím technologií společnosti Navteq.

Konkurence

Vzhledem k tomu, že Nokia nechala po prvotním halo své 3D Ovi Maps spát a Microsoft se zatím ke svým plánům s mapami vyjadřuje spíše neurčitě, je jediným vážným soupeřem Apple jeho někdejší mapový partner, společnost Google. Ten oznámil plány na inovaci svých mapových produktů jen týden před Applem.

Jak to u Google vypadá? Až dosud bylo možné vybrané objekty budov (s vlastním 3D modelem) zobrazit v aplikaci Google Earth. Problém spočíval v tom, že takto řešené budovy jsou mimo mapu USA spíše vzácností a díky nedokonalé textuře focené z jediného úhlu nejsou příliš fotorealistické.

Právě díky tomu mohla nad Googlem v předchozím roce triumfovat Nokia se svými 3D Ovi mapami. Tomu je, ale nyní zdá se konec.

Nové mapy od Google jsou foceny z letadel, které využívají podobný systém, jako Google Street view car, tedy panoramatické kamery, které současně fotí z více úhlů. U leteckých snímků je to konkrétně pět kamer, první s pohledem kolmo dolů a čtyři s náklonem o 45 % na každou stranu od hlavní kamery.

Google následně z fotografií vytvoří 3D model krajiny, děje se tak za pomocí techniky zvané stereofotogrammetrie. Během ní je možné odhadovat 3D souřadnice na základě identifikovaní stejných objektů na fotografiích z různých pozic a dopočtem vzdáleností.

Google 3D mapy poprvé zpřístupní v mobilní verzi Google Earth, podobně jako u Ovi map, nejprve bude možné nahlédnout tímto způsobem největší metropole a teprve posléze další místa (podle zajímavosti).
Google oznámil ale ještě jednu novinku ve svých navigačních produktech, je jí release podpory offline dat v aplikaci Google Mapy pro Android, testovací verze byla k dispozici od loňska.

Posledním chystaným vylepšením map je pak postupné rozšiřování Street View fotografií i do oblastí, kam se nebylo možné dříve dostat autem či tříkolkou.

Srovnání obou konkurenčních produktů (bittrate je limitován možnostmi Youtube)

Otázkou, kterou zbývá zodpovědět je, co to bude znamenat pro trh (zejména s navigačním softwarem). Přijde konečně konec komerční navigace, který kdysi ohlašovala Nokia?

Exit mobile version