Martin Petrovka: chlazení datacentra může spotřebovat víc energie než všechny ICT technologie dohromady

V čem má Česká republika v non-ICT infrastruktuře datových center co dohánět, proč je při optimalizaci celkového prostředí datového centra klíčový monitoring či jak snížit provozní náklady s malými investicemi hovoří Martin Petrovka, generální ředitel a zakladatel společnosti COMPLETE CZ.

Co podle vás v současné době majitelé a provozovatelé datových center nejvíce podceňují na úrovni non-IT infrastruktury?

Martin Petrovka je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti COMPLETE CZ spol. s r. o.

Podle našich zkušeností vznikají velké ztráty neefektivním chlazením mnoha větších serveroven a datových center. Systém chlazení a ventilace může snadno spotřebovat více energie než všechny ICT technologie dohromady. Například správné uspořádání studených a teplých uliček a usměrnění proudění vzduchu může náklady na energie snížit o mnoho procent. Pro jemnější ladění celkového prostředí datového centra je klíčový monitoring, který odhalí slabiny a umožní optimální nastavení – může se jednat o integrovaný systém či jednorázové měření „na zakázku“. Najdeme plno velkých instalací, kde se nesleduje řada důležitých parametrů. Kromě vyšších nákladů na energie takový provozovatel časem narazí i na problémy při běžném doplňování ICT technologií do datacentra.

Liší se v tomto ohledu Česko od zbytku světa?

Česká republika je známa rychlou adopcí novinek a moderních ICT řešení. Žel v oblasti podpůrných technologií, tak zvané non-IT infrastruktury, je vidět větší zpoždění. U některých společností se zahraničním majitelem sledujeme zájem o efektivnější řešení, ale český management většinou řeší jen okamžité investiční náklady.

Tak například – zaznamenali jste, že by se provozovatelé datových center v ČR trumfovali v efektivitě svého provozu či šetrnosti k životnímu prostředí? Ve světě IBM, Google, Facebook a mnoho dalších i menších provozovatelů soupeří o tato „nej“ a náležitě každý posun medializují. Pokud se nemýlím, u nás šel s tímto tématem nejdále Vodafone se svou „zelenou sítí“, což však znamená, že nakupuje 70 % elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přitom například CE COLO má v pražském datacentru jeden z nejefektivnějších zdrojů chladu na současném trhu – podle všeho ale tyto parametry české uživatele až tak nezajímají… Škoda auto

Žijeme na cenově odjakživa velmi citlivém trhu, jehož
sensitivitu ještě přiživila dlouhotrvající ekonomická recese, kde dnes mohou provozovatelé Datových center dlouhodobě asi nejvíce ušetřit?

Už sama otázka v sobě zahrnuje jádro problému – cenová sensitivita (investiční) versus dlouhodobé úspory. Málokdo obhájí vyšší investici do úsporné technologie, která se vrátí za dva až čtyři roky. Nicméně často lze skutečně inovativním řešením snížit provozní náklady i s malými investicemi. Každý případ je unikátní, takže obecně řečeno – nejvíce provozovatel ušetří, když si nechá vypracovat nezávislý audit a studii možných vylepšení provozní efektivity. Zde uvidí různé varianty a podle svých preferencí si vybere. Ceny energií klesat nejspíše jen tak nebudou.

V předloňském roce se hodně mluvilo o zelených datových centrech a nutnosti dramatického snižování uhlíkové stopy i celkových nákladů na provoz. Táhnou tyto trendy ještě dnes a podle čeho zákazníci nyní nejčastěji vybírají svá řešení?

Částečně jsme se neochoty investovat do špičkových technologií již dotknuli, ale abychom nebyli příliš pesimističtí, to lehké mediální nafouknutí tématu jednoznačně prospělo. Díky jeho zviditelnění se toto kritérium postupně dostává do povědomí nejvyššího managementu a tak věříme, že se bude stále častěji objevovat ve specifikacích nově poptávaných řešení. Zároveň roste nabídka různých úsporných systémů, takže je z čeho vybírat.

Jiným z tohoto pohledu užitečným faktorem je probíhající masivní konsolidace do „cloudových“ datacenter. Velcí provozovatelé mají přesnější představu o efektivitě provozu a požadují velmi úsporná řešení. Menší, energeticky neefektivní ICT provozy jim nebudou schopny dlouhodobě konkurovat.

Mohou být vůbec datová centra, co se týče non-IT zázemí „zelená“, nebo jde jen o marketingový trik?

Určitě mohou. Například v kombinaci s volným chlazením (tzv. free-coolingem) dokáží díky využití přirozeného chladu z okolního prostředí snížit spotřebu chlazení na polovinu či třetinu. Podobně i moderní záložní zdroje a energo systémy jsou ve svých energetických nárocích mnohem umírněnější než jejich předchůdci.

Například společnost Microsoft ve svém datovém centru (jednom z největších na světě) využívá modulární koncepci s volným chlazením a pohybuje se na efektivitě 1,13 až 1,2 PUE. To znamená, že na 1 kW energie spotřebované vlastními ICT technologiemi vystačí podpůrné non-IT systémy se 130, resp. 200 W. U starších systémů je běžný dvoj- až trojnásobek příkonu ICT.

Jak si podle vás vedou datová centra v České republice, co se týče zelených technologií?

Máme zde několik špičkových systémů. Například nejnovější datové centrum ve Škoda Auto či inovované chlazení v pražském CE COLO využívá nejmodernější velmi efektivní turbokompresory. Jedna z českých bank nedávno investovala do systému chlazení AST Cooling Blocks, který by měl v našich zeměpisných šířkách dosahovat účinnosti PUE až 1,1 – to je stále v pásmu světových rekordů.

Obecně jsou však investice do nových řešení nyní spíše utlumené a příliš často vyhrávají jen nízké pořizovací náklady. Ale povědomí a zájem o efektivní non-IT infrastrukturu určitě roste.

COMPLETE CZ dlouhodobě propaguje takzvaný koncept CDIA, tedy kompletní non-IT část datového centra dodávanou na klíč od jediného systémového dodavatele. Za komfort se obvykle značně připlácí, kde v tomto případě mohou zákazníci nalézt nějakou zásadní úsporu.

Na konceptu Complete Datacenter Infrastructure Approach (CDIA) je klíčová jeho nezávislost na jednotlivých výrobcích. Společnost COMPLETE CZ má bohaté zkušenosti s různými non-IT systémy a hlavně s jejich dlouhodobým provozem, řízením a údržbou. Dokážeme proto najít takové řešení, které zohledňuje konkrétní požadavky na výdaje (CAPEX, OPEX, TCO), parametry (výkon, dostupnost, architektura, zabezpečení, účinnost) a flexibilitu (výkyvy, další růst, změny parametrů).

Určitě znáte řadu případů, kdy zákazník na počátku „ušetřil“ výběrem nevhodného řešení či nezkušeného dodavatele a následně se celý projekt násobně prodražil a výsledek stále plně nevyhovuje. Tato rizika koncept CDIA maximálně eliminuje a přitom stále umožňuje přizpůsobení řešení konkrétnímu rozpočtu.

Pokud byste měl před sebou klienta s velmi zastaralým zázemím datového centra, ale zároveň také omezeným rozpočtem, kde byste mu doporučil začít s inovacemi?

Situace může být velmi různá, doporučil bych proto již zmiňovaný audit a studii možných inovací. Společnost COMPLETE CZ při auditu zároveň mapuje předpokládaný další vývoj datového centra a návrhy jsou tak šity na míru konkrétnímu zákazníkovi i jeho plánům. Zákazník tak jasně vidí, co a za kolik je možné, co mu to přinese dnes a co v horizontu příštích let.

Děkuji za rozhovor

Exit mobile version