Master Internet otevřel nové ekologické sály datacentra

Hostingová společnost Master Internet včera otevřela nové a dosud nejekologičtější datové sály ve svém brněnském datacentru Master DC Brno. Zatímco menší sál je vyhrazen čistě pro provoz technologií Masteru, ten prostornější bude sloužit zákazníkům.
Nové datové sály evropského standardu o rozloze téměř 400 m2 využívající produkty Intel a Dell jsou prvními svého druhu v Česku, které využívají inovativní technologii Liebert Economizer. Princip spočívá v přivádění chladného čerstvého vzduchu v zimním období z venkovního prostředí přes dvoustupňovou filtraci přímo do zdvojené podlahy datového sálu.


Filip Špaček (Master Internet), Martin Žídek (Master Internet), Leoš Vondrák (Dell), Petr Ulvr (Intel)

V menším sále o kapacitě více než čtyř desítek racků vyhrazeném pro potřeby Masteru našly své místo především dedikované servery Dell PowerEdge R320 v různých konfiguracích výhradně s procesory ze serverové řady Intel Xeon. Umístěny jsou v něm i cloudové platformy OpenStack a VMware s novou SAN na bázi technologie FCoE (Fibre Channel over Ethernet). Sály jsou koncipovány přímo jako vysokoteplotní, kdy se teoreticky počítá s možností provozu při teplotách až do 40 °C (v obecné praxi do 35 °C). Ovšem jako s ryze vysokoteplotním lze v praxi počítat pouze s „interním“ sálem Masteru. S provozem při vyšších teplotách totiž musí počítat i samotný hardware a technologie, které si do svých prostor dodá zákazník, nemusí těmto potřebám vyhovovat. Sály jsou postaveny na dnes klasickém konceptu dvojité podlahy, kterou se vede studený vzduch a systému studených a teplých uliček. Racky jsou tedy umístěny tak, aby zepředu nasávaly studený vzduch, který po průchodu hardwarem je již jako ohřátý odveden zadem do „teplé“ uličky. Ty jsou v případě Masteru aktuálně udržovány na teplotě 29 °C. Podíváme-li se na první studie, věnované dopadu zvýšení teplot na nákladovost, Google hovoří při zvýšení teploty o 1 °C ve svých datacentrech o úspoře 4 % celkových nákladů na elektrickou energii.


„Kapotáž“ chladné uličky s racky

Proto Master použil při rozšiřování technologii Dell Fresh Air 2.0, která umožňuje právě chlazení prostřednictvím freecoolingu. „Naše servery, podporující Dell Fresh Air 2.0, mohou fungovat dokonce i při 45°C. Jsme rádi, že můžeme spolu s naším cloudovým partnerem přinést do Česka tyto ekologické a ekonomicky výhodné technologie,“ doplňuje Leoš Vondrák, Solutions manažer v Dellu.


Technologie chlazení Liebert a průduchy před osazením

Z pohledu síťové infrastruktury jsou nové sály postaveny na ethernet fabric architektuře L3 leaf-spine a disponují standardem 40 Gb Ethernet. *„Na vstupu nového ethernet fabricu jsou zapojena i zařízení Radware DefensePro modelu DefensePro x420 pro ochranu před síťovými útoky. Tato zařízení zvyšují dostupnost služeb serverů filtrací útoků. Díky behaviorální analýze dat umožňuje Radware DefensePro x420 ochranu zákazníků i před útoky, které jiné systémy nedetekují,“ *vyzdvihuje přednosti systému technický ředitel Master Internet Martin Žídek. Zákaznické servery tak budou díky této aktivní ochraně stále dostupné i při masivních útocích v řádu několika desítek Gbps.

Využití došla i technologie Trusted Execution Technology (Intel TXT, dříve LaGrande Technology), zajišťující validaci hardwaru a softwaru, a používající TPM (Trusted Platform Module, využívá ho třeba i technologie vPro). Servery jsou tak chráněny před útoky na firmware, změnu BIOSu, pokusy o změnu konfigurace prostředí operačního systému, rootkity apod.


Dvojitá podlaha datacenta (výstavba)

Administrátoři Master Internet nově nasadili a testují i software pro monitoring a řízení energetické politiky datového centra. Díky Intel technologiím a softwaru Intel Datacenter Manager se v datových sálech daří dosahovat vyšší energetické efektivity. Měřit a podrobně sledovat spotřebu energie umožňuje i nástroj Dell OpenManage Power Center. Ten dokáže také eliminovat rizika a udržet provoz při různých teplotních výkyvech, ale třeba také vygenerovat teplotní mapu.

Exit mobile version