Master Internet spoléhá ve svém cloudu na osvědčené platformy

V obou datacentrech MasterDC Praha i Brno dominuje platforma Intel. Díky výkonu single-thread procesory Intel nemají konkurenci. Technologii Intel TXT znají, a s kolegy právě aktivně pracují na její implementaci pro platformu OpenStack. Stanou se tak jedním ze dvou v Česku, jejichž cloudová platforma bude touto unikátní technologií zabezpečena. Globální hráči nedokáží nabídnout ani lokální konektivitu, ani podporu v českém jazyce, ani nemají osobní přístup. Nemluvě o jistotě, že u Master Internetu jsou data uložena v Česku, říká Pavel Žák, cloud architekt Master Internet.
*Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS? *

Nejčastěji potenciální zákazníky zajímá konektivita – tedy jakou konektivitu poskytujeme, kdo jsou naši dodavatelé tranzitní konektivity, s kým máme peeringové propojení a podobně. Dále je zajímají možnosti zálohování, a jestli je možné zálohovat do jiné lokality, což pro nás se dvěma datacentry samozřejmě není žádný problém. Často padají i dotazy typu v jaké lokalitě cloud běží a zda je možné zajistit geografickou redundanci.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Ano, záleží, ale překvapivě ne až do takové míry, jak bychom očekávali. Nebo minimálně právě dotazy na technologie nepadají až tak často, jako třeba na konektivitu nebo zálohování. Možným vysvětlením by ale mohl být fakt, že zákazníci jsou s technologiemi, na nichž Master Internet služby provozuje, seznámeni. Zcela otevřeně je prezentujeme nejen na webových stránkách, ale i v dalších propagačních materiálech, které obdrží při jednání s našimi obchodníky. Nejen cloudová platforma, ale například i dedikované servery běží výhradně na serverech renomovaných značek.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Nejdéle provozujeme cloud na platformě VMware, se kterou tak máme logicky nejvíce zkušeností. Na začátku loňského roku jsme spustili i veřejný cloud na otevřené platformě OpenStack v podobě služby IaaS. Umíme také nabídnout virtualizační platformu Hyper-V, kterou díky pružnému způsobu licencování ocení zejména zákazníci využívající technologie společnosti Microsoft.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Pavel Žák, cloud architekt Master Internet

Nemůžu říct, že bychom konkurenci od těchto velkých hráčů vůbec nepociťovali. Spíše ji ale pozorujeme u nadnárodních společností. České firmy v drtivé většině preferují české poskytovatele. Důvod je jasný – Google nebo Amazon jim nedokážou nabídnout lokální konektivitu, ani podporu v českém jazyce. Nemluvě o osobním přístupu a také faktu, že u nás mají zákazníci jistotu, že jejich data jsou uložena v Česku a chráněna tak před požadavky nejen amerických federálních úřadů.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

V obou datacentrech MasterDC Praha i Brno dominuje platforma Intel. Zvolili jsme ji hlavně díky výkonu single-thread, ve kterém procesory Intel nemají konkurenci.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Jsme preferovaným partnerem společnosti Dell pro oblast cloudu v Česku, Gold partnerem společnosti Intel a patříme naší kvalifikací i mezi VMware Professional Partnery. Získali jsme i kompetenci Microsoft Silver Hosting.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

S ohledem na charakter poskytovaných služeb dokupujeme nové servery průběžně. Životní cyklus našich serverů činí zhruba pět let. Snižování spotřeby s každou novou generací je pak příjemným bonusem, kterou každá obnova serverového parku přináší.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Jako Gold partner společnosti Intel o programu Intel Cloud Finder samozřejmě víme. Zákazníkům usnadňuje hledání lokálního providera cloudových služeb typu IaaS. S Intelem aktivně spolupracujeme, mimo jiné i na implementaci Intel TXT.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Ano, technologii Intel TXT známe, a jak jsem zmínil, s kolegy právě aktivně pracujeme na její implementaci pro platformu OpenStack. Podle našich informací bychom se tak měli stát jedním ze dvou poskytovatelů v Česku, jejichž cloudová platforma bude zabezpečena právě touto unikátní technologií. Zákazníci budou mít díky tomu jistotu, že jejich servery poběží na zabezpečeném clusteru bez přítomnosti škodlivého kódu. Implementace rozpoznání geolokace pro nás zatím nemá úplně význam, vzhledem k tomu, že obě datacentra MasterDC se nacházejí v Česku.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Úložiště SSD využíváme a nejvíce jich máme právě od Intelu. V obou datacentech je aktuálně nainstalovaná báze několika stovek kusů těchto disků.

Exit mobile version