Maximální úroveň kontroly a údržby průmyslových zařízení s pomocí AI

Jedním z klíčových faktorů pro úspěch v době digitální transformace průmyslu je efektivní správa a údržba zařízení. Pravidelná kontrola zařízení vede k minimalizaci výpadků a problémů během výroby. Kontrola však může být finančně a časově náročná, zejména pokud se jedná o velká zařízení a složité procesy. Pomoci s tím mohou moderní technologie v podobě softwaru pro vzdálenou správu a vizuální inspekci zařízení s prvky strojového učení a umělé inteligence.

Mezi nejvyspělejší a nejrozšířenější řešení pro správu aktiv, označované zkratkou EAM (Enterprise Asset Management), patří rodina produktů IBM Maximo. Její součástí je i IBM Maximo Mobile, mobilní aplikace pro správu a údržbu zařízení, která umožňuje technikům rychle přistupovat k informacím o zařízeních, ovládat je a provádět údržbu přímo z mobilního zařízení. Důležitým členem rodiny je pak i řešení IBM Maximo Visual Inspection, které využívá technologie umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML) pro zlepšení kvality a rychlosti vizuálních inspekcí.

Rychlejší údržba a snížení nákladů

IBM Maximo Mobile je mobilní aplikace pro Android a iOS, která poskytuje rychlý přístup k datům o stavu zařízení a umožňuje správcům provádět údržbu a opravy, zaznamenávat závady a řešit je rychleji, a to bez nutnosti fyzické přítomnosti na místě. Lze tak přesněji plánovat údržbu a minimalizovat výpadky zařízení, což vede ke snížení nákladů a zvýšení produktivity.

Technici mohou jednoduše zařízení vyhledávat, zobrazovat jeho stav, přidávat a aktualizovat informace o údržbě a plánovat údržbu pomocí kalendáře. Aplikace také umožňuje zobrazit návody k použití, plány údržby či seznamy součástek a poskytuje přístup k informacím o zařízeních, úkolech a servisních požadavcích v reálném čase.  Je však možné pracovat i offline, tedy z jakéhokoliv místa v terénu bez připojení k internetu. Provedenou práci lze dokumentovat v reálném čase, což pomáhá vytvořit přesnější záznamy o údržbě a opravách.

Další výhodou je snadná komunikace mezi různými odděleními. Správci zařízení mohou okamžitě sdílet informace o stavu zařízení s odděleními výroby, nákupu a financí. Díky tomu může být proces správy zařízení ještě efektivnější.

Kontrola zařízení bez odstávek

IBM Maximo Visual Inspection je softwarové řešení pro rozpoznávání a zpracování obrazů, které umožňuje vizuálně kontrolovat a diagnostikovat stav zařízení. Funguje na základě využití kamer a optických senzorů, které snímají produkty nebo zařízení v průběhu výroby. Pokud se vyskytnou odchylky, software automaticky zaznamenává data o chybách a varuje uživatele. Ti mají k dispozici rychlé a přesné informace o stavu zařízení, aniž by bylo nutné jej odpojovat, přemísťovat anebo jinak narušovat výrobní proces. Mobilní kamery pak také umožní automatizovanou vizuální kontrolu pro člověka těžce přístupných míst.

Řešení využívá pokročilé algoritmy strojového učení a umělé inteligence pro kontrolu kvality a umožňuje provádět analýzu dat a identifikovat odchylky výrobních procesů pomocí fotografií nebo videa. Díky technologii AI a ML dokáže Maximo Visual Inspection automaticky rozpoznat a klasifikovat defekty a umožňuje provádět vizuální inspekce s vysokou přesností. To může vést ke snížení nákladů a zvýšení výkonnosti. Ke snížení celkových nákladů pak přispívá i pokles potřeby manuálních inspekcí a s nimi spojených výpadků výrobního procesu stejně jako rychlá a přesná kontrola kvality výroby, díky níž mohou průmyslové podniky snižovat počet vadných výrobků a zkrátit dobu výroby.

Řešení se kromě výrobních podniků uplatní i v mnoha dalších odvětvích, jako jsou například energetika, petrochemie, stavitelství a jiné. Předním dodavatelem řešení IBM Maximo na českém trhu je například Ness Czech. Další informace naleznete na www.ness.cz/ibm-maximo.

 

Josef Švenda působí jako Sector Sales Director ve společnosti Ness Czech, která se zabývá komplexní digitální transformací společností ze soukromého i veřejného sektoru. Zaměřuje se mimo jiné na přechod do cloudového prostředí a IBM produkty, které přináší firmám zefektivnění procesů a úsporu provozních nákladů. Josefa Švendu můžete v případě zájmu o konzultaci kontaktovat na Josef.Svenda@ness.com.

Exit mobile version