Mega na vlastní doméně: Nový download server Kima Dotcoma bude decentralizovanější, než se zdálo

Nová stahovací služba Kima Dotcoma, o které jsme vás prvně informovali v říjnu, bude zdá se ještě decentralizovanější než to na první pohled vypadalo, tedy alespoň na úrovni front-endu. Dotcom na konci minulého roku překvapil oznámením o možnosti provozovat službu také na vlastní doméně. To znamená především příležitost pro další společnosti prodávat nebo jen prostě nabízen svým klientům decentralizovanou a plně šifrovanou stahovací aplikaci jako součást vlastních služeb.

Obrandovaný provoz pod vlastní doménou není jediným komerčním nástrojem, který Dotcom nabídne, Mega bude od počátku podporovat také API pro tvorbu vlastních nadstavbových aplikací (například mobilních klientů, backup systémů či aplikací pro rychlou výměnu souborů).

jeden z racků sužby Mega (Foto: Kim Dotcom)

Hlavní výhodou, kterou se přitom Mega bude odlišovat oproti konkurenci, kterou se oproti původnímu Megauploadu nyní stávají také zálohovací služby jako je například Dropbox, Adrive, DriveHQ, Backblaze, Carbonite, Centrastor, CTERA Networks NAS, ElephantDrive, Humyo, i-drive, Jungle Disk, Memeo, Mozy, Symantec Online Backup, nebo české zalohujeme.cz a nethdd.eu, je defaultní ukládání dat v šifrované podobě. Dotcom si myslí, že potenciál volně dostupného API a šifrování je ale dokonce ještě větší, doufá, že službu ocení také společnosti zabývající se videostreamováním či provozem interních firemních sociálních sítí.

Spuštění služby

Dotcom již dříve informoval o svém plánu službu Mega uvést do provozu na den výročí zásahu proti Megauploadu, určující bude novozélandský čas. To vychází na neděli 20. tohoto měsíce (respektive sobotu 19. ledna středoevropského času). Samotný provoz pod vlastní doménou ale od počátku možný nebude, Dotcom jej oznámil na svém twitter účtu s možností využití nejdříve od poloviny roku.

Co dále o Maga zatím víme

Dotcomova nová stahovací služba Mega má poměrně smělé plány, její zakladatel si myslí, že by mohla za první půlrok vygenerovat až 120 PB za měsíc, samotný Megaupload měl přitom celkem sotva 30 PB.
Princip fungování služby Mega bude takový, že služba (podobně jako u nás populární online úschovny) umožní komukoli, kdo zná odkaz na stahovaný soubor tento soubor stáhnout, archivace souborů bude ale proti úschovnám probíhat dlouhodobě.

Samotné soubory budou ukládány zašifrované AES algoritmem a důležitý bod celého procesu spočívá v tom, že následná dešifrace proběhne až na straně uživatele. Provozovatel služby tak nebude mít nikdy přímý přístup k původnímu souboru.

Klíč, pomocí kterého probíhá dešifrování, je poskytnut pouze uživateli, jenž soubor nahrává a je na něm, komu jej zpřístupní dále. Jedním z důsledků tohoto postupu je, že poskytovatel není schopen identifikovat opakované nahrání nějakého souboru a tím pádem ani odstranit jeho případné kopie, pokud by o to majitelé práv zažádali.

Majitel také v prosinci loňského roku ukázal část infrastruktury, díky tomu víme, že služba bude využívat racky se 4U servery, na každý rack přitom připadá storage systém s kapacitou 720 TB. To je docela zajímavá informace, neboť na uložení oněch avizovaných 120 PB bude potřeba zajistit 167 racků, takže by se skoro vyplatilo provozovat vlastní datacentrum.

Otázkou zatím trochu zůstává přesný způsob monetizace projektu, předpokládat lze ale zejména přeprodej služby dále.

Exit mobile version