Měli jsme v ruce nové telefony s Windows, jaká je Nokia Lumia 900 či levný ZTE Orbit?

Náhoda tomu chtěla, že jsme si na jedné uzavřené vývojářské akci mohli mezi prvními vyzkoušet připravované Windows Phone přístroje. Jak se pracuje s novou vlajkovou lodí od Nokie, jak si stojí druhý service pack Windows phone s vášnivým názvem Tango a jak se vypořádalo s novým systémem asijské ZTE?
S příchodem Windows Phone 7.5 Mango na trh přibývá více a více nových telefonů s tímto operačním systémem. Firma Nokia, která nedávno uvedla na český trh modely Lumia 710 a 800, připravila další nové telefony, které se již brzy objeví na našem trhu. Chtěl bych Vám popsat první dojmy z těchto telefonů dvou modelů a i z nedávno vydaného mobilu společnosti ZTE, zvaný Orbit.

Nokia Lumia 900: první tablet-telefon od Nokie

Nokia Lumia 900

Vlajková loď firmy Nokia a dost možná i celé platformy Windows Phone se chlubí úhlopříčkou 4.7 palce. Telefon i přes absenci druhého procesoru (víceprocesorová podpora WP bude možná až s příchodem aktualizace Apollo ) funguje neuvěřitelně svižně a chod systému až na drobné chyby nemá na první pohled větší vady. Kvalitní materiály i tvar téměř shodný s modelem Lumia 800 a N8 jsou jednou s velkých předností tohoto modelu. Oproti zmiňované Lumie 800 obsahuje dokonce i přední kamerku pro videohovory, kterou velmi ocení třeba uživatelé programu Skype, který se nedávno dočkal první oficiální verze pro WP.

Dle mých prvních dojmů z tohoto telefonu, jeho největší přednost a zároveň i nevýhodu tvoří právě jeho display. Uživatel jeho velikost výborně využije v mnoha oblastech např. hraní her, sledování filmů, čtečka knih, prohlížení internetu, ale zároveň po mé zkušenosti bylo celkem obtížné držení a manipulace. Konkrétně psaní zpráv bylo pro mě velmi obtížné a neumím si představit uživatele s drobnější rukou, jak by si s tím efektivně poradili. Pro takové uživatele může telefon působit doslova jako pádlo. Telefon se má dostat na trh v červnu.

Specifikace:

displej: 4,3“,
kapacitní AMOLED, 480 × 800, 217 DPI

procesor: Qualcomm
APQ8055 (1× Scorpion, 1 400 MHz, 45nm), Adreno 205

uživatelská paměť:  16
GB

operační paměť:  512
MB RAM

fotoaparát: 8MPx (3 264
× 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, dvoudiodový blesk

Nokia Lumia 610: Telefon, který tančí Tango

Jedná se o mobil, který bude jako první obsahovat předinstalovanou verzi nové aktualizace systému Windows Phone zvanou Tango. Výhodou této aktualizace bude snížení hardwarových požadavků na funkčnost zmíněného systému. Právě této skutečnosti využije tento telefon. S využitím pouhých 256 Mb operační paměti se uživateli bude pracovat stejně svižně jako na vyšších modelech mobilů řady Lumia. Omezení se ho dotkne pouze u výpočetně náročnějších aplikací či her.

Kompenzací této skutečnosti bude ale výrazně nižší cena. V Česku by se měla pohybovat kolem 6000 korun a Nokia věří, že díky této skutečnosti dostane více jejich zařízení s Windows Phone na trh. Samotný telefon má velice příjemný netypický zakulacený tvar, tvořený plastovým materiálem. I tak se dobře drží a velmi dobře se s ním dají psát třeba textové zprávy. Display sice není tak kvalitní třeba jako u modelu Lumia 800, ale pro méně náročné uživatele je dostačující. Podle mého názoru by se Lumia mohla uchytit v této oblasti levnějších telefonů, protože nabízí i při nižším hardwaru větší svižnost i funkce než ostatní telefony v této třídě.

Specifikace:

displej: 3,7“,
kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 252 DPI

procesor: Qualcomm
MSM7227A (1× Cortex-A5, 800 MHz, 45nm), Adreno 200

uživatelská paměť: 
8 GB

operační paměť: 
256 MB RAM

fotoaparát: 5MPx (2 592
× 1 944), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk

ZTE Orbit: asiat každým coulem

ZTE Orbit

Nejen finská firma Nokia přichází na trh s novinkami od Microsoftu i nadějná čínská společnost ZTE už přivedla na trh svůj první model s WP zvaný Orbit, jeho hlavní předností je nízká cena. Telefon obsahuje 1 GHz procesor a 512 MB operační paměti. Jeho velká nevýhoda spočívá v nižší uživatelské paměti, která se zastavila na pouhých 4 GB.

Vzhled telefonu na mě nepůsobil nějak převratně, ale práce s ním byla příjemná a bezproblémová. Po tomto telefonu by měl sáhnout uživatel, který potřebuje stabilní mobil na práci a nechce do něj investovat velké peníze.

Pro ty z vás, kteří využívají mobil hlavně kvůli multimediálním aplikacím, bych tento model kvůli nízké uživatelské paměti a pomalejšímu procesoru nedoporučil.

Specifikace:

displej: 4“, kapacitní
TFT LCD, 480 × 800, 233 DPI

procesor: Qualcomm
MSM7227A (1× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm), Adreno 200

uživatelská paměť:  4
GB

operační paměť:  256
MB RAM

fotoaparát: 5MPx (2 592
× 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk

Exit mobile version