Mesh router Synology MR2200ac

Synology je značka známá především svými datovými úložišti (NAS), ale v jejím portfoliu najdete i síťové routery. Proti jiným značkám jich není mnoho, aktuálně jde o dva modely – MR2200ac a RT2600ac, které ovšem patří mezi to nejlepší, co na trhu v této kategorii najdeme. A jelikož roste počet uživatelů, kteří v případě bezdrátových stí spoléhají na mesh řešení, podíváme se dnes na MR2200ac.

Wi-Fi Mesh sítě
Pokud vám pojem mesh nic neříká, nic se neděje, a už vůbec to neznamená, že s vaší současnou sítí je něco v nepořádku. Pojem Wi-Fi Mesh se začíná výrazněji objevovat až v roce 2015, kdy s sebou přináší nový pohled na topologii sítě, kdy si jsou všechna zařízení v síti rovnocenná. Klasická bezdrátová síť je postavena na principu, že zařízení do sítě přistupují přes klienta – přístupový bod (obvykle je to wi-fi router). Přístupový bod je všem nadřazen, kdežto v případě mesh sítí jsou si všechna zařízení rovna a připojují se k sobě navzájem napřímo (peer-to-peer). Tento přístup je ideální pro šíření signálu, protože zařízení, které chcete do sítě připojit nemusí být v dosahu první routeru, který je připojen k internetu, zjednodušeně ho berme za bránu, ale k jakémukoliv mesh adaptéru.

Mesh zařízení si totiž signál mezi sebou předávají, a vytváří se tak jakýsi řetěz, který prodlužuje dosah sítě. S využitím mesh vám tak stačí mesh router a několik rozšiřujících modulů (nebo několik routerů, záleží na sestavě, kterou značka nabízí), které po bytě/domě rozmístíte podle potřeby. V mesh síti totiž funguje tzv. Wi-Fi routing, podobný tomu u mobilní sítě. V případě, že se signály více než dvou zařízení překrývají, dochází k připojení na ten lepší a podobně při procházení obydlím se postupně přepojujete na mesh zařízení, které je zrovna ve vašem dosahu. Takto řešené sítě jsou ideální pro domácnosti díky jednoduché konfiguraci, ale hodí se i do prostředí menších firem (do 50 připojených zařízení).

Rozhraní
Konfigurace MR2200ac je jednoduchá a díky aplikaci DS router pro Android i iOS ji můžete provést i z mobilního zařízení. Na výběr máte ze dvou režimů, buď jako bezdrátový směřovač (router) nebo pouze jako přístupový bod. Pokud volíte řešení, že MR2200ac je vaším jediným routerem v síti (a další teprve budete přidávat s postupem času), počítejte s tím, že router má pouze dva konektory RJ-45 (ethernet kabel) a to jeden pro připojení WAN a jeden LAN. Kabelem tak připojíte „venkovní internet“ (kabelový, DSL. 5G modem apod. vašeho poskytovatele připojení) a jedno zařízení v lokální síti. K dispozicj je i jeden USB 3.0 pro sdílení tiskárny nebo disku, ze kterého můžete vytvořit i ftp úložiště. Není to vskutku mnoho, ale odpovídá to filozofii využití mesh sítí, kde se počítá především s bezdrátovým připojením.

O běh MR2200ac se stará čtyřjádrový 717MHz procesor a 256 MB DDR3 paměti. Pracuje v pásmech 2,4 a 5 GHz ve standardech IEEE 802.11ac a IEEE 802.11ac wave 2 (MU-MIMO), pro roaming podporuje 802.11k/v/r. Kromě WEP, WPA, WPA2 nabízí pro zajištění sítě i WPA3 a Wi-Fi Enhanced Open (OWE).

Synology SRM
Synology nepoužívá u routerů klasický firmware, ale jde cestou vlastního operačního systému Synology SRM (Synology Router Manager), jehož rozhraní je podobné tomu, jak ho známe ze síťových úložišť této značky a dovoluje naistalovat i některé aplikace, které můžeme na routeru provozovat – Radius server, media server…

Synology SRM z uživatelského pohledu představuje rozhraní, které umožňuje rozsáhlé nastavení, které můžete a nemusíte využít. A díky řadě vysvětlení u jednotlivých bodů ho zvládne i méně zkušený uživatel, aniž by výrazně ohrozil bezpečnost své sítě nebo ji dokonce nechal nechráněnou. Vše je rozděleno do přehledných oblastí. Centrum sítí poskytuje plnou kontrolu nad síťovým prostředím, WI-Fi Connect slouží ke kompletní správě a nastavení bezdrátové části sítě.

Safe Access se stará o monitoring a bezpečnost sítě, kdy lze vytvářet různé profily a k nim přiřadit zařízení v síti. U profilů lze například nastavit čas, kdy zařízení bude mít přístup k internetu, časovou kvótu, tedy kolik hodin může zařízení denně být připojeno k internetu, webový filtr apod. U profilu můžete schvalovat i jejich požadavky na přístup, a tak například povolit původně zakázaný web atd. K dispozici je samozřejmě i protokol o aktivitách. Omezit tak lze jak brouzdání vlastních dítek po síti, tak zakázat ve firmě přístup k internetu mimo pracovní dobu.

Ovládací panel, podobně jako u Synology NAS, spravuje jednotlivé uživatelské profily, souborové služby, úložiště a samozřejmě samotný systém z hlediska jeho základního nastavení a aktualizace.

I z hlediska výkonu si MR2200 stojí velice dobře. V pásmu 5 Ghz, jsme se dostali na hodnotu výborných 640 Mbps, v 2,G GHz na 90 Mbps (což je průměr u mesh zařízení), a v připojení mesh-mesh jsme se pak pohybovali až na 450 Mbps.

Synology MR220ac je výkonným zařízením s rozsáhlými a jednoduchými možnosti správy a zabezpečení. Router lze nasadit samostatně i v prostředí menších firem, ale jako nejvhodnější řešení doporučujeme jeho kombinaci s tradičním routerem Synology RT2600ac, s nímž je možné meshový MR2200ac spárovat. Kombinace těchto dvou zařízení umožňuje vytvořit řešení, které využívá silných stránek jak mesh řešení (z hlediska vykrytí prostor celé firmy), tak přínosy tradiční topologie. V kombinaci obou řešení dostanete skutečně robustní síť, jejíž stabilitu a možnosti navíc můžete rozšířit o připojení k síťovým uložištím téže značky.

Exit mobile version