Azure Days vol. III

VPGC Azure Days je vždy událost, při které se účastník dozví, co vlastně Microsoft dnes dělá a co od lze něj i jeho partnerů čekat. Letošní třetí ročník byl rozdělen na dvě části, první den se týkal hybridní infrastruktury, druhý den věnovali Microsoft a jeho partneři aplikacím, datům a pokročilým scénářům cloudu.
První den, úterý 27. 2. 2018 se týkal všeho důležitého kolem provozu, transformace, migrace a bezpečnosti hybridní IT infrastruktury. Druhý den přišly ukázky nové generace možností vývoje a provozu cloudových aplikací, práce s daty a příklady využití pokročilých scénářů platformy Microsoft Azure.

Možnosti MS Azure

V úvodní prezentaci představili Petr Suchánek, Tomáš Kubica a Eduard Bartko z Microsoftu možnosti, které přináší MS Azure spolu s praktickými radami, užitečnými při přechodu do cloudu a zkušenosti zákazníků s nasazením hybridních řešení. Kromě nejzajímavějších novinek ukázali praktické možnosti cenové a licenční optimalizace prostředí provozovaných v Microsoft Azure. Prezentace Tomáše Kubicy se věnovala tématům, jak procesně a bezpečně zařadit Microsoft Azure do existující infrastruktury a dále řízení přístupu v rámci firemní identity v cloudu.

DC, Azure a GDPR

Následovala prezentace ohledně GDPR a compliance (vyhovění legislativním požadavkům) s využitím Microsoft Azure a společnost KPCS představila řešení správy a bezpečnosti s Operations Management Suite a nad ním postavené vlastní partnerské řešení ATOM (Advanced Threat & Operation Monitoring), představující monitorování IT prostředí v datovém centru zákazníka i v prostředí Microsoft Azure.

Azure Portal

Třetí část prvního dne věnoval Vlastimil Tesař z Microsoftu praktickému prostředí MS Azure, jak vypadá Azure Portal, jeho ovládání a partneři představili svoje řešení dostupná v prostředí MS Azure – Barracuda, Cisco, Fortinet a F5 Networks.

Spolehlivost, vysoká dostupnost a SLA

Spolehlivosti, vysoké dostupnosti a SLA se na závěr prvního dne věnovali partneři Commvault a Veeam. Prezentovali základní rozdíly mezi využitím služeb IaaS a PaaS z pohledu flexibility a dostupnosti služeb. Kromě toho řešili kvalitu a garanci výkonu u vybraných služeb MS Azure a jakým způsobem řešit údržbu prostředí a správu incidentů.

Hodnota softwaru vs. hodnota služby

Tomáš Kubica z Microsoftu ve své úvodní přednášce druhého dne nastínil budoucnost aplikací, vývoje a umělé intelligence. Srovnal například hodnotu softwaru a hodnotu služby, historii softwaru od bodu, kdy se stal hodnotou až po dnešek, kdy je místo něj hodnotou cloudová služba SaaS. Zásadní metodou v cloudu bude serverless a kontejnery budou základním infrastrukturním prvkem. Nastoupí AI (umělá inteligence) a Edge (prohlížeče) jako to, co je nejblíže uživateli. Inovační cykly se zrychlí ze zhruba dvouletých na půlroční až kratší. Přijdou také mikroplatby za data, například o využití dat o zákaznících. Stává se také pravidlem, že uživatel má vlastní data, pro jejichž zpracování si nechá napsat aplikaci, nebo použije hotovou. Microsoft si podle Tomáše Kubicy v tomto klade za cíl poskytnout „core“ infrastrukturu, kde si data zákazník obslouží sám.

Softwarový Tetris vs. kontejnery a orchestrátor

Tomáš Kubica také velmi srozumitelně vysvětlil, co jsou kontejnery a k čemu se dají výborně využít a sice na příkladu fyzických přepravních kontejnerů, jak je známe od speditérských firem. Jde o jejich naprostou analogii, kdy se naplní, naloží a přepraví. Dříve museli přepravci hrát doslova Tetris s pytli, sudy, boxy… U vývoje aplikací tomu bylo stejně tak. Jsou dokonalou odpovědí na předávání výsledků mezi DevOps a Operations (provozem IT), jako u štafety. Staly se univerzální jednotkou pro vývoj i výpočetní provoz. Do (softwarových) kontejneru se nesmí sahat, a pokud je třeba něco změnit, musí se mu dát zpráva z vnějšku. Jeho obsah se mění pouze do okamžiku nasazení, pak se do něj nesmí sahat. Kontejner je pomíjivý, neoprašuje se, je jednotkou nasazení. Toto vše ale také potřebuje automatizaci – orchestrátor, který drží služby naživu, balancuje provoz a musí vědět, kde která je. Pokud je zapotřebí verze aplikace 2, kontejner 1 se „zabije“ a vytvoří se nový. Pomocí služeb volání orchestrátoru Kubernetes (open source) lze volat služby MS Azure přes Azure Open Service Broker a do vlastního Azure se vůbec nemusí sahat. K tomu také slouží AKS (Azure Kubernetes Service) pro kontinuální vývoj a nasazení CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery). Následovala ukázka DevOps ze života – hádka mezi vývojářem a provozovatelem se závěrečným usmířením.

Tvorba aplikací v realitě CI/CD

Valdemar Zavadský z Microsoftu představil tvorbu aplikací, její typický proces plan-create-verify-package-release-configure-monitor a jak jej co nejvíce zkrátit. Vše podle něj začíná u organizace zdrojového kódu. Na závěr prvního bloku se o svoje zkušenosti v moderním vývoji a provozování aplikací v realitě CI/CD podělil zástupce z jedné z největších společností v kosmetickém průmyslu, firma Oriflame.

Docker kontejnery, OpenShift, provoz a zabezpečení aplikací

Program pokračoval tématem od virtualizace ke kontejnerům neboli docker očima vývojáře. Proběhlo praktické představení technologie kontejneru a byla zodpovězena otázka, proč si nachází čím dál větší míru uplatnění. Při tomto vstupu představil zástupce společnosti Red Hat možnosti provozu technologie OpenShift v prostředí Microsoft Azure.

Provoz a zabezpečení aplikací v hybridním cloudu

Dále Václav Paur, CTO z VPGC představil cloudove řešení pro zabezpečení a optimalizaci provozu aplikací v hybridním cloudu od americké společnosti A10 Networks v ramci DevOps a CI/CD. Vývoj byl v cloudu a pro cloud, lze jej proto spouštět v kontejnerech, tj. společně s aplikacemi. Pokročile funkce APM (application performance management) a WAF (web application firewall), běží v cloudu nebo on-premise, stále pod jedním centrálním A10 Harmony Controller managementem.

Data a jak na ně s moderními cloudovými službami?

Obsahem třetího bloku prezentací byly možnosti přínosu MS Azure pro správu, řízení a vizualizaci dat, co je možné získat z dat s využitím moderních cloudových služeb a konkrétní služby v prostředí Microsoft Azure slouží pro zpracování dat, spolu s ukázkami konkrétních příkladů provozu datového skladu v prostředí Microsoft Azure.

Umělá inteligence, roBOTy a prediktivní modely

Závěrečný blok konference se věnoval představení služeb Microsoft Azure v oblasti prediktivních modelů a umělé inteligence. Kognitivní služby jako rozpoznání tváře, řeči, pochopení obsahu a využití botů při nasazování inovativních postupů je totiž oblast úplně nových možností rozvoje společnosti.

Exit mobile version