Microsoft: Cloud se těžko počítá

Jak hodnotit poslední finanční výsledky Microsoftu? Daří se firmě držet pozici v podnikové sféře a dokáží výpadek prodeje Windows koncovým uživatelům kompenzovat cloudové služby?
Již zde byl publikován optimistický pohled:
Zisk i tržby Microsoftu v účetním 3. čtvrtletí předčily očekávání. „Předčily očekávání“ znamená, že celkové tržby dosáhly 21,7 miliard dolarů, předběžný odhad analytiků byl 21,1 miliard.

Je problém jen v propadu PC?

Neil McAllister na webu The Register čísla otáčí tak, aby pro Microsoft naopak nevypadala dobře. V jeho interpretaci minulé čtvrtletí znamenalo pro Microsoft meziroční nárůst příjmů o 8 %, teď už „jen“ 6,5 %. Čistý zisk pak dokonce meziročně o 11,9 % spadl na 4,99 miliard dolarů. Aktuální provozní zisk 6,6 miliard znamená pokles meziročně i mezikvartálně.

McAllister tedy pokládá výsledky za neuspokojivé. Hlavní vina je samozřejmě na segmentu koncových uživatelů, respektive v poklesu prodeje PC: Příjmy z prodeje Windows a MS Office se zde snížily o 20,7 % na 3,48 miliard. Toho si všimne každý, McAllister ale vidí problémy i jinde. I když tržby z licencí do podnikové sféry byly přes 10 miliard, stále jde meziročně o propad. Klesly i příjmy z prodeje herního a jiného hardwaru (byť zde jde v porovnání s Windows a Office o drobné).

Stále se nedaří telefonům, byť je ještě brzy hodnotit, jak se vlastně začlenění Nokie nakonec podaří zvládnout; dosud může Microsoft právě na akvizici a náklady s ní spojené svádět pokles zisku. A i když příjmy z prodeje Surface Pro 3 letěly nahoru o 44 % na 733 milionů, je to meziroční růst ze slabého základu, telefony a tablet mají v porovnání se softwarem také mnohem menší ziskovost. Zde je McAllister možná kritický přehnaně, jiní analytici totiž označují prodej 8,6 milionů kusů telefonů Lumia za kvartál jako úspěch.

Jak se Microsoft vyrovnává s trendem cloudu, to se z výsledků dá bohužel celkem obtížně určit. Cloud v účetnictví Microsoftu znamená totiž Office 365, Dynamics CRM Online i Azure, míchá se zde tedy jedna verze kancelářského balíku, podnikový software i speciální nabídka infrastruktury a platformy jako služby (IaaS, PaaS). Jakým těmto službám se daří a jakým ne těžko poznat, i když jako celek tyto příjmy řazené do kolonky Ostatní rostou. Stále jde ale o malá čísla ve srovnání s licencemi.

Další věc je, že Microsoft do budování cloudových center musel docela dost investovat: 1,3 miliardy dolarů (to jsou investice do „zařízení“, předpokládejme, že značná část toho připadá na cloud), což je srovnatelné s Amazonem (1,57 miliard v 1. čtvrtletí 2015) a poloviční v porovnání s Googlem (2,93 miliard za stejné období).

Viz také: Amazon zvýšil čtvrtletní tržby, dařilo se cloudovým službám

Vyhlídky do budoucna

V první reakci na oznámené výsledky akcie Microsoftu vyskočily vzhůru a v dalších dnech též mírně posilovaly. Za poslední cca týden byl pohyb z ceny 41 dolarů na zhruba 49. Na této hranici byly akcie už loni v listopadu, přičemž pokles od té doby souvisel spíše s globálními trendy (vývoj kvantitativního uvolňování v USA) a pohyby na trhu jako celku, než že by investoři s obavami sledovali speciálně Microsoft.

S vývojem prodeje PC firma ani do budoucna sotva co udělá. Dalo se to čekat, otázkou však je, zda se na to Microsoft v dobách hojnosti dobře připravil a zda tehdy peníze spíše nerozhazoval. Těžko říct, jak se bude zpětně hodnotit koupě Nokie. Zkusit vlastní tablet a sveřepě prosazovat Bing dává smysl, možná dokonce nic jiného ani nezbývá. Ale co ten Skype? Nestálo za to zrovna těchto více než 8 miliard dolarů vyplatit jako dividendu?

Mohlo by vás zajímat

Exit mobile version