Microsoft vydal preview Office pro Windows 10

Microsoft dostál svému slibu a vydal tento týden preview verzi aplikací Excel, Word a PowerPoint pro operační systém Windows 10.

Nové preview verze aplikací sady Office jsou určeny pouze pro počítače a větší tablety s operačním systémem Windows 10 Technical Preview. Obdobné aplikace pro smartphony a menší tablety s Windows 10 budou vydány „v následujících několika týdnech“.

Tři aplikace, které Microsoft vydal v rámci preview, jsou pouze nezbytným jádrem Office pro Windows 10, celý balík totiž bude kromě nich obsahovat ještě OneNote a Outlook. Programy jsou prakticky stejné, jako aplikace Excel, PowerPoint a Word, jež byly zpřístupněny v březnu 2014 pro Apple iPad.

Office pro Windows 10 budou předinstalovány na smartphonech a tabletech s Windows 10, které budou mít maximálně 8palcové displeje. Uživatelé větších zařízení si balík následně budou moci zakoupit skrze Windows Store. Microsoft doufá, že se mu povede dokončit dotykové aplikace Office spolu s operačním systémem Windows 10. Prozatím americká společnost uvádí, že balík bude vydán „později v tomto roce“.

Microsoft také pracuje na Office 2016, které mají být nástupcem Office 2013 na desktopu. Tyto Office by měl být vydány také v polovině tohoto roku. O ceně Office pro Windows 10 určených pro tablety a notebooky s dotykovým displejem nad 8 palců, stejně jako Office 2016, Microsoft zatím nic neprozradil. Očekává se, že ořezaná verze dotykových aplikací bude pro nekomerční užívání dostupná zcela zdarma. Plnohodnotné aplikace budou moci využít předplatitelé Office 365 nebo budou svázány s firemním předplatným. Alespoň tak Microsoft postupoval u aplikací Office pro iPhone, iPad a androidové smartphony a tablety.

Analytik ze společnosti Directions on Microsoft Rob Helm však spekuluje o tom, jak Microsoft bude licencovat aplikace Office pro Windows 10, které budou předinstalované na smartphonech a menších tabletech. V současné době Microsoft umožňuje využívat Office předinstalované na Windows Phone i firemním uživatelům a ten samý postup by mohl zvolit i u balíku Office pro Windows 10, který na mobilních zařízeních nahradí Office Mobile. Nebo by Microsoft mohl využít licenční schéma, které použil u tabletů Surface. Na těch jsou Office předinstalovány, avšak je možné je využívat pouze pro nekomerční účely a firmy si musejí připlatit.

Na dotykových aplikacích Office pro Windows Microsoft pracuje minimálně od poloviny roku 2011, kdy tehdejší šéf Microsoftu Steve Ballmer uvedl, že americký gigant vyvíjí „dotykové aplikace sady Office „. Na podzim roku 2013 Ballmer slíbil dotykové aplikace Office nejprve pro Windows a následně pro iPad. Ballmerův následovník Satya Nadella však toto pořadí otočil a před jedenácti měsíci představil Office pro iPad. Uživatelé Windows Phone čekají na své Office doposud.

Exit mobile version