Microsoft Windows Tablet? A proč ne?

Microsoft na dnešek sezval do Los Angeles významné světové novináře s odkazem na velké odhalení. Nejvíce se spekuluje na představení tabletu, který cílí na trh iPadu a čteček elektronických knih Kindle a bude dostupný pro ARM i x86 platformu.

Windows 8

V říjnu tohoto roku by měla společnost uvolnit na trh svůj operační systém Windows 8, který představuje ústup od striktně desktopového OS a běží jak na tradičním x86 hardware, tak právě na zmiňované ARM architektuře. Dnešní oznámení by tak mohlo (mělo být) první vlaštovkou vstupu na trh, kde dnes dominuje nenáviděná konkurence a (neméně neoblíbený) Google. Co pro tuto spekulaci svědčí? Microsoft potřebuje světu ukázat radikální přehodnocení své dosavadní tabletové strategie a obnovit jeho důvěru ve svojí platformu.

Microsoft také není na poli operačních systémů pro tablety úplně bez zkušenosti. Řadu let produkuje upravenou verzi svého dominantního OS pro počítače s dotykovým displejem (výrobci Lenovo, Samsung, Hawlett-Packard a dříve někteří další) a stylusem. Bohužel se tento typ notebooku přes jeho praktičnost nesetkal s příliš dobrou odezvou trhu. Překážkou byla jednak vysoká cena a v neposlední řadě také citlivý středový kloub, který spojoval displej s tělem notebooku a měl tendence při nešetrném zacházení rychle odcházet.

Předpokládaný směr

Podle spekulací, které se těsně před oznámením objevily, je tablet přímou odpovědí Apple a konkurencí pro nejrozšířenější čtečky elektronických knih. Podobně jako v případě Intelu a ultrabooků potřebuje firma povzbudit své dvorní výrobce, jako jsou dnes ve vlastních problémech se topící americké firmy Hewlett-Packard a Dell či asijská Toshiba s Asustekem a ukázat jim, že má investice (času, kapitálu i technologií) do nové operační platformy smysl. Jde totiž o to, že bez jejich aktivní pomoci nemá šanci tablety s Windows 8 na trhu prosadit. Ne všichni jsou totiž nové platformě naklonění, například s HTC se Microsoft kvůli Windows 8 rozešel poměrně ve zlém.

Web Tom’s Guide (odnož renomovaného blogu Tom’s Hardware) tvrdí, že představení prvního Windows tabletu pod vlastní značkou dává perfektní smysl. Microsoft tak získá výbornou kontrolu nad všemi aspekty zařízení, tedy hardwarem (ať již x 86 či ARM) i softwarem což je u vlajkového produktu a neozkoušené platformy alespoň v počáteční fázi kriticky důležité.

Jako příklad lze uvést nezvládnuté implementace Androidu (systém běží pomalu, je nestabilní) na některých ODM čínských výrobcích či (pokud chceme ukazovat) třeba na některých telefonech Sony Xperia. Na rozdíl od Google, který až do koupě mobilní divize společnosti Motorola nebyl hardwarovou společností, má Microsoft dlouhá léta velmi kvalitní vlastní hardwarové zázemí a nemusí tedy u svých vlajkových lodí sázet na partnerské produkty.

Nebo je všechno (jak říká Kulhánek) úplně jinak?

Ne všichni jsou ale přesvědčeni, že by si Microsoft po neúspěších telefonů Kin a přehrávače Zune troufl na nový kus hardwaru, o kterém nemůže vědět, jak jej trh přijme.

Nezávislý analytik Roba Enderleho, kterého cituje tisková agentura AFP o tom dokonce silně pochybuje. Podle jeho spekulace je mnohem pravděpodobnější, že společnost představí nějaký nový prvek k platformě Xbox, případně, pokud zůstaneme u tabletu, tak nějaký jednoznačně partnerský produkt, nejspíše od Samsungu či Vizia.

Druhou možností je, že vůbec nepůjde o hardware jako takový, ale jen o specifickou platformu. Microsoft by tak mohl představit například očekávaný operační systém Windows RT, který je určen právě pro tablety a další mobilní elektronická zařízení s mikroprocesory ARM.
Základem pro Windows RT je systém Windows 8 s některými funkcemi z operačního systému Windows Phone. To by zároveň vysvětlovalo, odkud se spekulace ohledně tabletu vzaly.

Závěr

Nokia tablet?

Redmondský obr se dnes zoufale snaží protlačit na pole tabletů a chytrých mobilů, kde dosud dominují Apple a Google. Její vlastní tablet, jenž by mohl být rovnocenným konkurentem pro tablety iPad od Apple, začal vyvíjet i finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia. Očekává se, že Nokia přijde s vlastním tabletem už letos a že přístroj bude mít operační systém Windows 8. Otázkou zůstává, zda li by vlastním přístrojem Microosft nepopudil výrobce a neodradil zákazníky. Na druhé strně je ovšem pravda, že pro nový systém může dobře odladěný hardware představovat nejlepší možnou výkladní skříň.

Exit mobile version