Migrace do cloudu prý firmám přinesla jen část očekávaných efektů

Dvěma třetinám velkých firem nepřinesl přechod do cloudu takové přínosy, jaké očekávaly. Jako nejčastější překážky respondenti uváděli ohrožení bezpečnosti a souladu s předpisy. Společnosti, které používají soukromý cloud, mají z hlediska očekávaných výsledků tendenci zaostávat za svými kolegy.
Migrace do cloudu mnohem složitější, než se očekávalo, hlavně co se týče inovací a efektivity, naznačuje průzkum společnosti Accenture mezi 200 vysoce postavenými IT odborníky z velkých firem po celém světě. Překážkami jsou podle nich především ohrožení bezpečnosti a složitost obchodních i operačních změn.

Naprostá většina firem uvádí, že přechod do cloudu přinesl určitou úroveň žádoucích efektů, celková úroveň spokojenosti v průměru přesahuje 90 %. Pouze jedna třetina firem ale hlásí, že zcela dosáhla očekávaných výsledků napříč čtyřmi kategoriemi – nákladů (34 %), rychlosti (36 %), fungování byznysu (35 %) a úrovně služeb (34 %).

Jako nejčastější překážky respondenti uváděli: ohrožení bezpečnosti a souladu s předpisy (uvedlo 65 % respondentů), složitost obchodních a organizačních změn (55 %), starší infrastrukturu a/ nebo chaos při používání (43 %) a nedostatek cloudových dovedností ve firmě (42 %).

Společnosti, které používají soukromý cloud, mají z hlediska očekávaných výsledků tendenci zaostávat za svými kolegy, kteří používají veřejný cloud nebo hybridní modely (28 % versus 42 % a 38 %). Uživatelé soukromého cloudu (private cloud) se obecně potýkají s více problémy, přičemž největším problémem je dosahování žádoucích úspor nákladů a zlepšení úrovně služeb. Více než polovina uživatelů veřejného cloudu (public cloud) (54 %) uvádí, že dosáhla svých cílů ohledně úspor nákladů, ale pouhých 28 % zaznamenalo očekávané přínosy v rychlosti uvedení na trh.

Exit mobile version