Minerva implementovala ERP v Unex Holding

UNEX Holding sídlící v Uničově je dodavatelem odlitků a výkovků, svařenců a těžkých ocelových konstrukcí pro společnosti z celého světa. V roce 2005 došlo k akvizici olomouckého podniku Moravské železárny, jehož produkce doplnila výrobu v Uničově.
UNEX Holding potřeboval zvýšit kapacitu výroby, a tak došlo v roce 2007 k rozšíření o nový výrobní závod ve slovenské Snině. V roce 2012 dosáhl konsolidovaný obrat UNEX Holdingu (v ČR a SR) přes 3 mld. Kč, s celkem 2000 zaměstnanci.

Výběr a implementace ERP systému

Minerva ČR byla vybrána jako dodavatel s nejvhodnější řešením postaveném na ERP systému QAD. Nový systém byl nejprve implementován ve výrobním závodu UNEX v Uničově. Kompletní implementace, která byla provedena výhradně společností Minerva, trvala přibližně 9 měsíců. Jakmile byl systém uveden do provozu, běžel standardně pod dohledem dodavatele po dobu tří měsíců a následně byl uveden do rutinního provozu.

Po úspěšné implementaci v Uničově požádala v roce 2007 společnost UNEX Holding Minervu, aby nový systém ERP zavedla i v Moravských železárnách v Olomouci. Tato implementace měla stejný průběh jako v Uničově. O rok později Minerva zavedla systém QAD i ve třetím výrobním závodě UNEX Holdingu ve slovenské Snině. Běžný provoz zde byl zahájen v lednu 2008. Implementace byla provedena stejným implementačním týmem UNEX Holding, který realizoval první projekt a podle stejného vzorce zahájil další implementaci.

Transformace v oblasti IT a podnikání

ERP systém QAD implementovaný společností Minerva ČR přinesl společnosti UNEX Holdingu více přesnějších informací ze všech oblastí. Od sledování výroby, výrobních a provozních nákladů, manipulace s materiálem, až po lidské zdroje. Díky QAD, který je schopen poskytnout přesnější informace o dostupných zdrojích společnosti a skutečných výrobních kapacitách, Unex získal mnohem rychlejší odezvu při komunikaci s podnikatelským prostředím. V průběhu času byl systém ERP postupně upgradován tak, aby bylo možno využít vylepšených vlastností systému. To vedlo k větší flexibilitě při operacích UNEX Holdingu a při komunikaci s obchodními partnery a zákazníky. Nový systém ERP také přinesl díky efektivnějšímu provozu UNEX Holdingu určité snížení nákladů.

Poté, co UNEX Holding zhodnotil proces implementace, uvědomil si, jak velký význam měla pro úspěšnou implementaci podpora ze strany managementu. Podstatným faktorem byl také výběr zkušených členů implementačního týmu. UNEX zjistil, jak důležitá byla komunikace s uživatelů o novém ERP systému, jeho výhodách a procesech implementace.

Přínosy implementovaného řešení

Nový systém ERP poskytl UNEXu přesnější informace o dostupných zdrojích společnosti a disponibilních výrobních kapacitách, což přineslo mnohem rychlejší odezvu v komunikaci s obchodními partnery a zákazníky, než tomu bylo před implementací. Množství informací získaných ze systému se zvýšilo a umožnilo sofistikovanější analýzu dat, což vedlo k vyšší efektivitě činností.

Hlavní přínosy systému ERP QAD spočívají ve větší flexibilitě UNEX Holdingu na trhu a ve snížení nákladů. Implementace IT řešení společností Minerva splnila očekávání UNEX Holdingu a navíc ověřila, že je možné začlenit nové akvizice, například na Slovensku, bez negativního vlivu na chod firmy. Úspěšná implementace ERP QAD v hlavním výrobním závodě UNEXu v Uničově, jež vyústila pro UNEX Holding partnerstvím s Minervou v rámci implementace systému QAD v dalších dvou výrobních závodech společnosti, ukazuje, že Minerva má odborné znalosti a schopnosti provést bezproblémové a úspěšné implementace ERP ve výrobním oboru. Více o ERP QAD v dalších
podnicích najdete
pod referencemi na www.minerva-is.eu.

Kontakty:

Minerva
Česká republika, a.s.

marketing@minerva-is.cz

www.minerva-is.eu

Exit mobile version