MiniPC Fujitsu Esprimo Q920/MRE

MiniPC je pro svoji velikost oblíbený formát kancelářských počítačů. Fujitsu Q920/MRE k tomu přidává celkově minimální hlučnost a rozšíření bezdrátové spolupráce o Intel Unite.
Testované miniPC Esprimo Q920 je postaveno na čipsetu Intel Q97 a čtyřjádru Intel Core i5-4590T, 2600 MHz s 4 GB operační paměti a 128GB SSD. V nabídce Q920 najdete jak slabší, tak i silnější procesor – v tomto případě i7-4785T s 8 GB RAM, ale již to nebude supertichá verze MRE (Meeting Room Edition) Dodávaný operační systém jsou Windows 7 Professional, ale pro naše účely jsme provedli upgrade na Windows 10. Q920 nabídne dostatečnou sestavu rozhraní v podobě 4 x USB 3.0 (dva konektory jsou vpředu, dva vzadu, dvojice USB 2.0, čtečky SD/MMC karet, DVI konektoru (VGA redukce je v balení) a DisplayPort. Nechybí samozřejmě ani RJ-45 (gibabitový ethernet) a bezdrátový Dual Band Wireless-N 7260 s Bluetooth.

Výkon odpovídá použitým komponentům a dostačuje na všechny kancelářské činnosti. Dokonce jsme se na něm pustili i do úpravy fotografií ve 4K. Tady počítač naplno využije svůj výkon a uleví si zvýšením otáček chlazení, ale i zde se pohybuje v rozmezí 40-55 dB. Kritický je především náběh aplikace, poté si počítač drží hlučnost na úrovní srovnatelné s běžným desktopem. Nějaké hry samozřejmě zvládne rovněž, ale třeba v případě extrému jako GTAV, byť na minimálních detailech se pohybujeme na hranici 8 snímků za vteřinu, což je nevyhovující.

Cinebench R15
OpenGL – 23,35 fps
CPU – 393 cb
CPU (Single Core) – 114 cb

S čím si Fujitsu u verze Q920/MRE dalo skutečně práci, je hluk při běžné práci (procházení internetu, práce s textem apod., přehrávání videa/konference). Tady lze o MRE říci, že je reklamou na ticho, pokud vůbec potřebuje pracovat s chlazením, pohybuje se na hranici pod 30dB. Což třeba v podmínkách zatemnělé místnosti je perfektní, protože vás neruší hluk ventilátoru. A obejdete-li i bez hlučného projektoru, třeba využitím velké televize nebo dokumenty pouze nasdílíte s ostatními účastníky, mate rázem velice příjemné prostředí pro práci. A nejenom pro práci, Q920/MRE díky jeho hlučnosti můžete posadit do role „multimediálního serveru“ a přehrávat z něj doma filmy. Rovněž vám může posloužit jako domácí 24/7 server, který díky jeho nízkým nárokům na spotřebu, minimálnímu teplu a hluku prostě šoupnete někam na dno skříně a již o něm prakticky nevíte.

Q920 má ovšem ještě jednu výhodu, proč s ním počítat pro nasazení v kancelářském prostředí, které jsme se lehce dotknuli zmínkou o sdílení. Implementace Intel vPro umožňuje využívat platformu, či chcete-li software Intel Unite, pro bezpečnou bezdrátovou spolupráci a sdílení. Tím promění konferenční místnost ve velice dobře zabezpečené prostředí z hlediska neoprávněného přístupu. Umožňuje současné sdílení a přístup k jedné obrazovce až 4 uživatelům, při jednoduchém zadání PINu, takže omezí účastníky na pouze ty pozvané. Samozřejmě účastníci mohou přistupovat i vzdáleně. Navíc příprava konference je skoro okamžitá, celý setup s využitím aplikací pro různé platformy zabere podle okolností od 2 od 8 minut. Celé spojení je ovšem zajištěno 256bitové SSL šifrováním. Následná vzájemná výměna souborů a poznámek využívá klasické funkce drag & drop.

Každý z účastníků přitom může sdílet jak aktuální obrazovku, která se projednává, tak jakoukoliv z těch, které byly v rámci konference nasdíleny bez ohledu na to, zda ji má třeba mluvčí zrovna na své obrazovce. Pokud máte dotykovou obrazovku, můžete také přímo na ní zvýraznit některou část nebo opoznámkovat tak, že váš vstup vidí i všichni ostatní.

Esprimo Q920/MRE je ideálním počítačem pro pracovní skupiny nebo jako pracovní desktop. Jeho výhodou je samozřejmě přenositelnost, dobrý výkon a minimální hlučnost, kterou se vyrovná notebookům. Jeho bezdrátové rozhraní a použití procesorů vPro z něj zároveň dělají zajímavou platformu pro řídicí jednotku malých konferencí, čemuž napomáhá výše zmíněný Intel Unite. Navíc tohle miniPC dokáže zastat hrát roli sdíleného počítače, který si může vzít každý, kdo potřebuje další počítač nebo připravit konferenci pro někoho jiného. Pak stačí kolegovi prostě předat počítač s tím, že má vše připraveno a jenom to v místě prezentace spustit.

Fujitsu Esprimo Q920/MRE
CPU: Intel Core i5-4590T
RAM: 4 GB
HDD: 128 GB SSD
GPU: Intel HD Graphics 4600
Cena: od 20 000 Kč bez DPH (dle konfigurace)

Exit mobile version