Miniprojektor Acer K137i pro mobilní práci i zábavu

Miniprojektory umějí nabídnout hodně muziky v malém balení, jak ukazuje půlkilový LED projektor Acer K137i. Kdo si s sebou chce vozit na cestách velký obraz, ať už na práci či zábavu, nezbývá mu než se zaměřit na kategorii miniprojektorů. Displeje či televizory vůbec nepřipadají v úvahu, pokud chcete vykouzlit obraz přesahující 17 palců a běžné projektory také zrovna moc mobilní nejsou kvůli hmotnosti kolem 3 kg.
Začněme uvedením základních parametrů, ze kterých je zřejmé, co LED miniprojektor Acer K137i dokáže a k čemu je určen. Nativní rozlišení je WXGA (1280 x 800), maximální podporované je FullHD (1 920 x 1 080). To lze považovat v této kategorii za dobrý a dostatečný standard, či spíše nadstandard.

Světelný výkon činí 700 ANSI lm, velké projektory mívají kolem 3000 lm, jiné miniprojektory mívají běžně v závislosti na ceně 200-900 lm, i v tomto případě tedy jde o nadstandard. Světelný výkon je klíčový pro to, zda je možné projektor použít v zatemnělé místnosti, v osvětlené či za denního světla. 700 ANSI lm si sice s přímým denním světlem příliš poradit nedokáže, ale jinak je to solidní kompromis obětovaný na oltář mobility. Dalším základním parametrem je kontrast, v tomto případě 10 000 : 1, což opět mezi miniprojektory patří k nadstandardní hodnotě.

Acer K1317i

Miniprojektor podporuje snímkování 24 p a zpracování 3D obrazu (s DLP brýlemi s aktivní závěrkou), poradí si s lichoběžníkovou deformací do úhlu 40 stupňů a má velmi rychlý start do 5 vteřin a možnost okamžitého vypnutí bez tradičního dochlazování.
Minimální projekční vzdálenost je 0,6m, úhlopříčka obrazu dosahuje 17-100 palců (43-254 cm). Projektor Acer K137i využívá DLP technologii projekce a místo klasických 16 milionů barev tak pokrývá NTSC gamut, tedy více než miliardu odstínů. Použita je lampa LED, jejíž životnost má být normálně až 20 tisíc hodin, v ECO režimu až 30 tisíc hodin; už první hodnota znamená téměř 7 let provozu 8 hodin denně.

Hlučnost Aceru je 31 dB, pro srovnání – běžně mají projektory 27-37 dB, miniprojektory mají od 15 dB, ale zpravidla při nižší svítivosti mezi 50-300 ANSI lm, nižším kontrastu i rozlišení. Hodnota 31 dB je asi tolik, jako když vám kdysi ve stolním počítači pracoval větrák u zdroje.

Námi testovaný projektor měl hmotnost 507 gramů, což je výborná hodnota, díky rozměrům cca 19 x 4 x 12 cm se snadno vejde do malé tašky či batohu a nepronese se. Vadou na kráse je ovšem přiložený zdroj Chicony 19V, 4,74 A (projektor vyžaduje 3,2 A) s výkonem 90 W, ten totiž váží 462 gramů, tedy bez pěti deka tolik, co samotný projektor. Když k tomu přidáme dodávaný HDMI kabel (106 gramů), tak jsme v součtu rázem na více než kilogramu. Řešením může být pořízení univerzálního zdroje, který by k projektoru díky sadě koncovek a shodným napájecím parametrům pasoval. Našli jsme nabídku několika takových (netestovali jsme je) se zhruba poloviční hmotností 260-280 g, s cenami od 450-550 Kč bez DPH. Možná se dá sehnat ještě lehčí zdroj, ale řada výrobců tento důležitý údaj u svých výrobků nepochopitelně neuvádí. Zatímco některé málo výkonné miniprojektory lze provozovat i na baterie, tak zde se bez zásuvky neobejdete.

Výbava

Konektorová výbava zahrnuje HDMI (s podporou MHL), USB 2.0, MicroSD, jack 3,5 mm audio in, universal I/O (pro VGA adaptér) a námi testovaný model měl také externí Wi-Fi do USB portu. Také je vybaven dvěma reproduktory, které se hodí tak pro zvukové efekty při prezentaci či hraní her. Na spodní straně jsou tři gumové nožky, z toho jedna výškově stavitelná a šroubovací závit pro připevnění na držák či stojan, což se dá využít i pro připevnění například na kompatibilní stativ či jiný stojan. Výstup audio-out není přítomen, hodil by se při přehrávání filmů přímo z projektoru (viz dále).

Acer K1317i.

Na první dojem nás překvapilo, že projektor nemá žádnou krytku objektivu, ani integrovanou, ani nasazovací. Ale dodává se k němu povedený obal se suchým zipem, který solidně chrání nejen objektiv, ale celý přístroj (adaptér se do něj nevejde).

*Možnosti prezentace *

Miniprojektor Acer K137i má kromě základních ovládacích prvků na horní straně také jednoduchý dálkový ovladač pro ovládání základních parametrů jako je nastavení obrazu a podobně. Lze s ním ovládat také Media Gallery, což je integrované multimediální centrum. To výborně poslouží pro přehrávání filmů, poradí si mimo jiné s formátem x264 včetně 1 080 p a automaticky zobrazí titulky pokud mají stejný název souboru, avšak nepřehraje obsah v x265. Také pro slideshow fotografií je Media Gallery praktická. Možnost prezentace souborů Word, Excel, PowerPoint a PDF bereme spíše jako doplňkovou, bez notebooku budete mít i díky jednoduchosti ovladače nad prezentací mnohem menší kontrolu, bude se vám hůře ovládat a výsledek nemusí být úplně profi. Při prezentaci přímo z projektoru proto doporučujeme si vše předem připravit a odzkoušet.

Acer Projector Web Management

Připojení k vnějšímu světu

K dispozici je několik režimů připojení – nejdůležitější a nejčastěji používaný bude jistě HDMI, USB režim nabízí USB Storage (RAM) přístup do interní paměti a USB displej zobrazování přes USB s pomocí softwarového nástroje Acer instalovaného na počítači nebo prezentaci souborů na připojeném USB disku, to samé platí v případě MicroSD karty.

Pokud projektor má přídavný Wi-Fi modul do USB, tak ten si po zapojení vytvoří vlastní otevřenou Wi-Fi síť AcerProjector, po přepojení v nastavení projektoru na zdroj signálu Wi-Fi se uživatel pomocí IP adresy 192.168.100.10 dostane k webovému rozhraní, kde si může stáhnout aplikaci pro Windows, Mac či mobilní telefon, popřípadě s aplikací zprovoznit režim zrcadlení z počítače či z mobilu.

Cena projektoru

Acer má v současnosti v prodeji miniprojektory od cca 9 tisíc bez DPH za K135i až po K335 za cca 16 500 Kč bez DPH, model K137i (náš měl modelové označení CWX1138) s cenou kolem 12 000 Kč bez DPH je tak v polovině tohoto rozpětí a představuje dobrou volbu mezi všemi aktuálně na trhu dostupnými miniprojektory, nejen těch se značkou Acer.

Exit mobile version