Mobilní malware je tu s námi již 10 let

Téměř se tomu ani nechce věřit, ale malware pro mobilní telefony je tu s námi již deset let. Možná dokonce déle, ale před touto dobou byl alespoň detekován a zaznamenán výskyt první takovéto mobilní hrozby – jednalo se tehdy o červa napsaného pro operační systémy SymbOS, Symbian a EPOC32. Od té doby prodělal mobilní malware obrovský vývoj a akceleraci produkce. Pojďme si nyní společně tento proces trochu projít.
V roce 2013 bylo detekováno přes 1 300 škodlivých mobilních aplikací denně. Pouze pro platformu Android existuje více než 300 základních skupin malwaru a v jejich rámci přes 400 000 škodlivých aplikací. „Vývoj škodlivých kódů pro mobilní zařízení kopíruje evoluci malwaru pro PC, probíhá ale mnohem rychlejším tempem. Pro útočníky je lákavé, že smartphony jsou přímo propojeny k platebním systémům – v nejjednodušší podobě pomocí zasílání SMS na speciálně zpoplatněná čísla. Malware pro mobilní zařízení umožňuje rozsáhlé a snadné sledování uživatele (geolokace, kamery, mikrofony…). Podobně jako v případě PC používají i tvůrci malwaru pro mobilní zařízení řadu různých obchodních modelů, které jim umožňují efektivně generovat příjmy,“ vysvětluje Axelle Apvrille z FortiGuard Labs.

Hlavní milníky ve vývoji mobilního malware

Které události byly ve vývoji mobilního škodlivého kódu klíčové? Vybrali jsme šest základních milníků, připouštíme ale, že by jednotlivé hranice bylo možné vést i jinudy.

Jak vypadá současnost

V loňském roce se objevil i první ransomware pro platformu Android. Vydírající software FakeDefend se sám vydává za antivirus, zařízení však zablokuje a požaduje po uživateli platbu za opětovné odemčení přístroje.

Zaznamenán byl také cílený (spear) phishing v podobě kampaně Chuli, která mířila na tibetské a ujgurské politické aktivisty, sbírala kontakty, SMS a další data obětí.
Prakticky všechny typy útoků známé ze světa PC tak dnes již mají obdobu i na mobilních platformách. Lze si proto položit např. otázku, zda se neblížíme i do fáze mobilní kybernetické války.

Budoucnost: když temné strany spojují své síly

Konvergence malwaru pro PC, smartphony a tablety bude pokračovat. Jak se prakticky všechna zařízení stanou mobilními (respektive budou propojené s jinými mobilními zařízeními), získá příslušnou funkcionalitu i malware.

Dalším cílem útočníků by se mohl stávat ve stále větší míře i „Internet věcí” (Internet of Things, IoT), není to tak dávno, co obletěla zahraniční odborná média zpráva o hacknuté chytré ledničce skrze satelitní připojení. Odhady toho, kolik těchto zařízení bude připojeno k Internetu za 5 let, se různí, pohybují se nicméně v řádech desítek a stovek miliard – jistě dost na to, aby podvodníky přitáhla vidina možného zisku.

Exit mobile version