Moderní hrozby = moderní technologie Plaťte jen za funkce, které vaše firma opravdu potřebuje

Počítačové hrozby a kybernetická kriminalita mění svou tvář. Významným aktuálním trendem je mobilita zaměstnanců a používání mobilních zařízení (včetně těch soukromých) pro plnění pracovních úkolů. Nastupuje cloud, a to jak ve smyslu bezpečnostních rizik těchto řešení, tak i jako technologie, pomocí které se poskytuje samotné zabezpečení. Architektura založená na cloud computingu zajišťuje mnohem rychlejší aktualizace a poskytuje tedy účinnější ochranu i proti zcela novým hrozbám.
Podvodníci se dnes stále více zaměřují i na menší firmy. O zabezpečení se musejí postarat i tam, kde nemají žádný vyhrazený bezpečnostní tým, ba někdy ani člověka, který by měl na starosti pouze IT. Hlavní tradiční produkty samy o sobě již neposkytují dostatečnou ochranu podnikového prostředí. Menším firmám se tak může naskytnout problém, jak si s bezpečností svých PC a sítí poradí. Mohou se tak stát cílem útočníků někdy mnohem více než korporátní společnosti.

„V době sofistikovaných bankovních trojských koní je ohrožen každý subjekt, který má bankovní účet, přičemž na firmy se z hlediska odpovědnosti za škodu navíc nevztahují některé předpisy chránící spotřebitele. Současné varianty bankovního malwaru přitom dokáží provést podvod (tj. odeslání peněz na podvodníkův účet) i v případě, že transakce je ověřována nezávislým komunikačním kanálem typu SMS zprávy. Ve velkých firmách zase různorodá sada bezpečnostních řešení zvyšuje nároky na centralizovanou správu a administrátoři se potýkají s přílišnou složitostí (komplexitou) IT prostředí,“ říká Petr Ječmen, obchodní ředitel ALWIL Trade.

Většina firem si ale potenciální nebezpečí uvědomuje a ochrana jejich dat a důvěryhodnosti je pro ně důležitou součástí při plánování investic. Aktuální zpráva společnosti Gartner uvádí, že celých 45 % firem plánuje své rozpočty na zabezpečení IT zvyšovat. Oproti tomu 50 % je ponechá ve stávající výši a pouze 5 % se je pokusí zredukovat.

Nicméně současná ekonomická situace vysokým výdajům příliš nepřeje. To znamená, že firmu musí hledět nejen na kvalitu zabezpečení, ale i na efektivnost. Je nutné najít řešení, které nebude nákladné a bude klást co nejmenší nároky na následnou údržbu a konfiguraci.

Na tyto požadavky firem zareagovala společnost AVAST Software, známá především svým bezplatným (pro domácí uživatele) produktem avast! Free Antivirus, a letos v létě uvedla nové verze svých produktů pro firemní zákazníky. Sedmá verze avast! nabízí dvě řady produktů a zároveň dvě rozdílné konzole vzdálené správy. Distributorem těchto produktů pro český a slovenský trh je společnost ALWIL Trade.

Pokročilé technologie v avast 7

Sedmá verze produktů avast! využívá cloudu nejenom k aktualizaci definici malwaru, ale také pro hodnocení (reputaci) souborů. Technologie FileRep provádí toto hodnocení především na základě dat, která byla shromážděna od dalších uživatelů softwaru společnosti AVAST (především tzv. white listing – určité dokumenty jsou identifikovány jako neškodné). Zde se ukazuje výhoda bezplatného antiviru avast! Free Antivirus, díky němuž uživatelská základna těchto produktů překračuje 160 milionů, a výrobce má proto k dispozici podrobné údaje o nejnovějších bezpečnostních hrozbách.
Stávající podoba lokálně uložené databáze virů však byla zachována. Na rozdíl od produktů spoléhajících výhradně na cloud, tak avast! zajistí ochranu i počítačům, které nejsou zrovna připojeny k Internetu.

Nyní podrobněji o jednotlivých nabízených produktech a jejich kombinacích.

avast! Endpoint Protection

Tuto novou produktovou řadu tvoří avast! Endpoint Protection a avast! Endpoint Protection PLUS. Řešení poskytnou kvalitní a cenově příznivou ochranu pro pracovní stanice a notebooky, doplněnou o efektivní vzdálenou správu. Licence avast! Endpoint Protection (PLUS) jsou k dispozici pro 1 až 199 počítačů, očekávaným zákazníkem jsou sítě do 50 počítačů (koncových bodů).

avast! Endpoint Protection Suite

Produkty společnosti AVAST Software určené pro firemní klientelu (Zdroj: AVAST Software)

Druhou produktovou řadu tvoří avast! Endpoint Protection Suite a avast! Endpoint Protection Suite PLUS. Tyto produkty navazují na dosavadní rodinu produktů Business Protection verze 6. Řada Suite poskytne ucelenou ochranu pro všechny koncové body včetně serverů, a to pro sítě od 5 uživatelů až po velmi rozsáhlé sítě se stovkami či tisíci počítačů.

Produkty Endpoint Protection a Endpoint Protection Suite vycházejí z produktu avast! Pro Antivirus, produkty označené PLUS nabízejí úroveň ochrany poskytovanou produktem avast! Internet Security; obsahují navíc tichý firewall a antispam.

V produktové nabídce zůstávají i samostatná serverová řešení avast! File Server Security a avast! Email Server Security.

Vzdálené správa a asistence

Konzole vzdálené správy nabízejí administrátorům IT prostředky, jak bezpečnostní řešení avast! efektivně spravovat z jednoho místa. Administrátor si může zvolit mezi dvěma možnostmi: avast! Small Office Administration (ASOA) je inovovanou verzí webové konzole Small Business Console, která byla k dispozici pro podniková řešení ve verzi 6. Tato konzole je určena především pro sítě s menším počtem spravovaných počítačů.

avast! Enterprise Administration (AEA) je nová konzole s mnoha pokročilými funkcemi a nastaveními, umožňujícími profesionální management i nejrozsáhlejších sítí. Konzole Enterprise Administration navazuje na produkt Advanced Distribution Network Manager (ADNM) z verze 4.8.

Kromě vzdálené správy nabízejí produkty avast! i tzv. vzdálenou asistenci. Ta je určena především pro ty nejmenší sítě nebo samostatné počítače, které nemají vlastního správce. V případě problémů se uživatelé mohou obrátit na externího spolupracovníka, jemuž jednoduchým způsobem (pomocí jednorázově vygenerovaného kódu) umožní sdílet pracovní plochu počítače. avast! Pro Antivirus a avast! Internet Security, řešení bez speciální vzdálené správy, jsou k dispozici pro firmy do 10 počítačů.

Ochrana investice zákazníků

Softwaroví výrobci nabízejí zcela běžně zákazníkům zkušební verze produktů, aby se mohli seznámit s jejich vlastnostmi ještě před tím, než do nich investují své peníze. Nejinak je tomu i v případě produktů avast!. Něco jiného je ale testovat řešení v testovacím prostředí nebo na zlomku firemní sítě a něco jiného je ostrý provoz. ALWIL Trade společně s AVAST Softwarem ochrání i již uskutečněnou investici a není-li zákazník spokojen, může do 30 dnů od nákupu požadovat své peníze zpět!

Pokud firma zvažuje, změnu bezpečnostního řešení, je určitě jedním z důležitých faktorů i cena nového řešení, která je zpravidla o dost vyšší, než v případě pouhého obnovení předplatného u řešení stávajícího. Nemusí tomu tak být. AVAST Software nabízí zákazníkům při přechodu z konkurenčního produktu výrazné slevy, případně prodloužení licenčního období ze dvou na tři roky zcela zdarma.

Autor pracuje jako Sales Manager ve společnosti ALWIL Trade spol. s r.o.

Exit mobile version