Moderní technologie a bezpečnost v podání Atosu

Atos se intenzivně zaměřuje na bezpečnostní řešení a cloud. V ČR se podílí například na projektu vydávání biometrických pasů a občanských průkazů, který nabízí do budoucna další potenciál rozvoje, a je předním představitelem v oblasti aplikace virtuální reality. Svým zákazníkům nabízí komplexní služby průniku byznysu, informatiky a procedurální bezpečnosti. Otázka cloudu podle Martina Sůry, CEO Atos IT Solutions and Services pro ČR a SR, stojí na správné kombinaci privátního, hybridního a veřejného cloudu při optimálních nákladech, bezpečnosti, flexibilitě a agilitě.

Jak podle vás firmy dnes vnímají cloudové technologie?

Martin Sůra, CEO Atos IT Solutions and Services pro ČR a SR

Otázka, kterou si dnes CIO kladou, zní, jak správně zkombinovat privátní, hybridní, případně veřejný cloud, a to tak, aby se dosáhlo optimální hodnoty nákladů, optimální bezpečnosti, ale také zároveň optimální flexibility a agility dané organizace. Z toho také vyplývají omezení a proč ještě všichni v cloudu nejsou. Ve velké většině případů jde o nepřipravenost prostředí z hlediska aplikací, procesů a bezpečnosti.

Cloudové služby jako takové bezpečné sice jsou, zákazníci však musejí na bezpečnost změnit pohled. Definovat, jakou úroveň bezpečnosti potřebují, jaká rizika očekávají nebo jim hrozí a jakým způsobem jim chtějí předcházet a nastavit si proces.

Není to tedy jen čistě technologická otázka?

Přechod do cloudu neznamená pouhý přesun výpočetní kapacity z vlastního hardwaru do cloudu. Souvisí s komplexní transformací IT a toho, jak funguje byznys u daného zákazníka, v jeho společnosti. Znamená to změnu přístupu k budování vlastního IT, jakým způsobem si stanovujete byznysové priority a jakým způsobem spravujete bezpečnost.

Našim zákazníkům se snažíme dělat průvodce na celé této cestě. Od úvodního zhodnocení, definování cílů, které si mohou stanovit na základě očekávání od těchto přechodů, a reálně zpracovat celý proces tak, aby nebyla ohrožena kontinuita byznysu zákazníka. Zároveň také dodržet cíle, které byly na počátku stanoveny.

Na jaké další technologie se zaměřujete?

Stále důležitější součástí výzkumného a vývojového prostředí je pro nás High Performance Computing . Věcem, které jsme dříve nedokázali prostřednictvím počítačů simulovat, jsme už dnes o mnoho blíže. Jsem velmi rád, že právě Atos je na špici vývoje, který se HPC týká. Jsme také velmi aktivní ve vývoji kvantového prostředí a využití kvantového computingu, ať už jde o komplexní výpočty nebo o bezpečnost a šifrovací algoritmy.

Věnujete se bezpečnosti nějak hlouběji?

Všichni vidíme, jak exponenciálně rostou počty útoků na IS. Důležité informace je třeba chránit před mnohými snahami kriminálních živlů, ale také v rámci konkurenčního boje. Jde o stále komplexnější úlohu, která je na průniku byznysu, informatiky a procedurální bezpečnosti. Zde jsme aktivní a hodláme v tom pokračovat. Zároveň se oblast bezpečnosti stává tak komplexním tématem, že ji prakticky nikdo nedokáže uchopit a řešit vlastními silami, alespoň ne efektivně in-house. Tuto službu nabízíme klientům prostřednictvím našich regionálních a dohledových center Atos.

Co zajímavého řešíte v ČR?

V ČR jsme mimo jiné součástí projektu vydávání biometrických pasů a občanských průkazů pro Českou republiku. Ve spolupráci s partnery se snažíme stále zlepšovat kvalitu této služby občanům. Příkladem je možnost vydání superrychlého pasu a občanky, prakticky na počkání. Rovněž tak čip v OP umožní zkvalitnit služby e-governmentu v ČR.

Další zajímavou oblastí, ve které jsme nyní v ČR aktivní, je virtuální realita. Nabízíme řešení pro vzdělávání a školení zaměstnanců ve virtuálním prostředí. To je vhodné například v průmyslových podnicích, kdy kvůli zaškolení nového pracovníka není potřeba zasahovat do běžícího výrobního procesu nebo připravovat nákladnou tréninkovou linku. Veškerý trénink proběhne plnohodnotně ve virtuální realitě. Už máme několik spokojených zákazníků a ukazuje se, že návratnost řešení je obvykle do jednoho roka.

Podnikové IT dnes stojí na partnerství. Ve kterých oblastech takto spolupracujete?

Kromě toho, že vlastníme značku Bull, která produkuje vlastní technologie a řešení v oblasti cyber security a další bezpečnosti, máme znalosti a schopnosti dodávat produkty na digitální transformaci. Máme množství globálních partnerství, budu jmenovat ty nejdůležitější, kam dnes patří zejména strategické partnerství s Google Cloud. Ve spolupráci s Google pomáháme našim zákazníkům v transformaci právě do Google Cloud a staráme se o jejich služby. V oblasti komunikace máme navázána globální strategická partnerství se společnostmi Google, EMC a Cisco. Na lokální úrovni, kde jde o dodávky technologií a řešení, které zákazníci požadují a potřebují, se velmi silně orientujeme na spolupráci se společnostmi SAP a Microsoft.

Exit mobile version