Motorola ES400: jak vypadá pracovní telefon, který vydrží průstřel z malorážky

Už vás také někdy napadalo, jak se řeší dilema, kdy je k práci potřeba chytrý telefon, který by ale zároveň splňoval survival parametry? Tím máme na mysli mučení vodou, silným atmosférickým tlakem, bahnem, přejetí automobilem, ale třeba také výstřel z malorážní zbraně. Zavítejte s námi na chvilku mezi EDA telefony, neboli profesionální podnikové digitální asistenty.

Z této poměrně úzké a velmi neobvyklé skupiny zařízení se nám před prázdninami dostal na testování zhruba před rokem uvedený model ES400 z dílen Motorola Solutions (neplést s Motorola Mobility, kterou koupil Google). Jak se nám líbil si můžete přečíst v následující uživatelské recenzi.

Motorola ES400 je smartphonem, který by si naprostá většina z vás nekoupila. Je to zařízení, které nevypadá nijak kouzelně, které využívá vcelku přežitou platformu Windows Mobile 6.5.3, a které i hardwarem a výbavou nemůže ani zdaleka konkurovat komunikátorům z dílen výrobců Apple, HTC, Nokia nebo Samsung.

Oproti naprosté většině z nich ale nabízí něco navíc – rozšířené funkce v oblasti podnikových řešení, čtečku otisků prstů, nevídanou odolnost proti přírodním živlům a hlouposti uživatele nebo třeba vlastní uživatelské rozhraní MEUI. To a mnoho dalšího předurčuje Motorolu ES400 k využití v terénu, ať už si pod tím dokážete představit cokoliv.

Nemalé ořezávátko, které funguje

Motorola ES400 je telefonem, který se jen tak neztratí, a to doslova. S rozměry 129 x 60 x 16,5mm se jedná o telefon, který mírně přesahuje to, co dnes považujeme za „normální“ velikost. Díky hmotnosti plných 156 gramů působí telefon zprvu nezvykle, a v hlavě naskakuje asociace s jistým stavebním materiálem, na druhou stranu jedná se jen o věc zvyku a po pár dnech nošení vás už nepřekvapí.

S telefonem lze pracovat buď prostřednictvím 3“ dotykového kapacitního VGA displeje s rozlišením 480 x 640 bodů nebo prostřednictvím plnohodnotné QWERTY klávesnice doplněnou o trackpad. K dispozici je i stylus, což je úlitba firemnímu zaměření celého zařízení.

Co se ovládání týká, má Motorola ES400, bohužel, co dohánět. Na klávesnici si je kvůli malým tlačítkům potřeba chvíli zvykat, naopak trackpad je velmi dobře použitelný. Co se dotykového displeje týká, tak je mírně zpomalený a nepřesný a vyplatí se tak používat stylus. Na druhou stranu to je dnes tak trochu krok zpět.

Z hlediska nejčastěji srovnávaných hardwarových vlastností, jako je výkon procesoru, kapacita vnitřní paměti nebo kvalit grafického čipu, se Motorola ES400 může směle měřit možná jen s prvním modelem iPhone nebo „pravěkým“ T-Mobile G1. A vlastně ani s nimi možná ne.

Srdcem testovaného zařízení je procesor ARM 11 MSM7627MSM7627, který „tepe“ na frekvenci 600 MHz – pro srovnání, nový iPhone 4S je postaven na dvoujádrovém 1 GHz procesoru A5. Operační paměť Motoroly ES400 má hodnotu 256 MB, vnitřní paměť pak 1 GB, lze ji ovšem rozšířit pomocí jedné microSD karty až o 32 GB.

Naopak poměrně působivě působí výčet možností konektivity, kterými je telefon doslova napěchován. Nezbytným základem je WiFi modul standardu 802.11 a/b/g, podpořený technologiemi přenosu dat EDGE a HSDPA/HSUPA. V sítích GSM je pak Motorola ES400 schopna pracovat na frekvencích 850, 1 900 a 2 100 MHz. Jen pro úplnost pak nechybí ani Bluetooth 2.0, USB 2.0 s konektorem micro USB a 2,5mm zvukový výstup.

Z doplňujících periferií nelze nezmínit integrovanou čtečku otisků, kterou lze použít k odemčení jak telefonu nebo celku, tak jednotlivých aplikací, dále 3,2 MPx fotoaparát vybavený autofokusem a LED bleskem a integrovaný tříosý akcelerometr. Baterie udrží telefon v provozu buď 250 hodin v pohotovostním režimu nebo při 8 hodinách hovoru, což je dnes spíš podprůměr.

Zkušenosti s používáním

Přestože technická specifikace Motoroly ES400 není zrovna nejpůsobivější, při práci s ní vám to ani nepřijde. Opomeneme-li neskutečně dlouhé starty samotného zařízení, které ale trápí i další zařízení (že, BlackBerry…) a pomalé spouštění náročnějších aplikací, je práce s telefonem vcelku příjemná a rychlá.

Překvapivě přívětivé, tedy korporátně decentní a přehledné, je i uživatelské prostředí MEUI (Motorola Enterprise User Interface), tvořící nadstavbu nad použitým operačním systémem Windows Mobile 6.5.3. Smysl MEUI je především poskytnout uživateli rychlý přístup k vybraným aplikacím, ať už to jsou běžné telefonní funkce nebo speciální podnikové aplikace.

Motorola ES400 je také kompatibilní s firemním nástrojem MSP (Mobility Services Platform), které umožňují provádět širokou paletu činností – např. aktualizaci, vzdálenou údržbu nebo monitoring – přímo z podnikového serveru firmy.

Mobil pro práci, tečka!

Jak už bylo naznačeno dříve, Motorola ES400 rozhodně není telefonem určeným pro běžné spotřebitele. Starší a „nedesignový“ operační systém, pomalý hardware, vyšší rozměry a váha s přehledem odradí snad kohokoliv. Má tedy telefon vůbec šanci na úspěch nebo to ze strany Motoroly byl jen hloupý krok stranou?

Odpověď už asi tušíte, přesto ale – výše zmíněné sice zajímají spotřebitele, profesionálům pracujícím v terénu ale půjde především o funkčnost. A tu Motorola ES400 rozhodně nabízí.

Devizou, která ostatně předurčuje využití telefonu je jeho vysoká odolnost. Telefon kromě odolnosti proti prachu, vlhku a otřesům, zvládne i pár z výšky okolo jednoho metru. Díky vestavěnému akcelerometru je zařízení samo schopno pád rozpoznat a podle toho se zařídit. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak ocenění certifikacemi IP42 a především vojenskou 810G, která zohledňuje i odolnost zařízení při nestandardních teplotních podmínkách.

Vzhledem k tomu je telefon více než připraven na nešetrné zacházení a své místo tak bezesporu najde jako pomocník na stavbách nebo průmyslových provozech. Už zmíněný integrovaný fotoaparát je navíc schopen číst čárové kódy, což ukazuje na další možné použití zařízení například ve skladištích. Zařízení je navíc na zadní straně vybaveno kontakty, pomocí kterých k němu lze připojit další periferie, od baterie s vyšší kapacitou, až po terminál.

Specifickou otázkou, obzvlášť ve firemním prostředí, je pak bezpečnost. Pro ochranu samotného zařízení slouží již zmíněná čtečka otisků prstů, zabezpečení přístroje z hlediska firewallu, šifrování a ověřování dat pak zajistí sada Mobile Security Suite. Ta patří mezi podniková řešení Motoroly.

Specifický, ale poměrně zajímavý

Motorola ES400 je jedním z nejspecifičtějších kusů hardware, který se nám kdy v redakci dostal do rukou. Pro naprostou většinu uživatelů nebude představovat nic jiného, než zbytečně starý a z hlediska multimediálních funkcí neschopný telefon, na druhou stranu trh se pro něj určitě najde. I když koncová cena začínající na úrovni zhruba 13 tisíc mu to zrovna neulehčí.

Nám se testovaný telefon, zcela subjektivně řečeno, poměrně líbil. Vypadá sice jako zbraň na medvědy, funguje ale dobře a je spolehlivý, takže co víc si vlastně přát?

Exit mobile version