Mráz pro Intel přichází z Číny?

IBM nedávno uvolnila svoji procesorovou platformu Power do OpenPOWER Foundation, podobně jako otevřela světu už před mnoha lety Sun Microsystems svůj Sparc (Oracle), nebo ARM. Procesory Power se teď rozhodl používat největší čínský výrobce Inspur a testuje je Google.
IBM a Inspur se dohodly zpřístupnit výpočetně náročná řešení pro big data, analytiku a transakční zpracování dat čínským zákazníkům a ISV (nezávislým výrobcům softwaru), aby mohli zpracovávat velké objemy dat a měli přístup k informacím z nich v reálném čase. IBM a Inspur proto teď spolupracují v oblasti softwaru IBM DB2 a IBM WebSphere Application Server, aby mohl běžet na serverech Inspur TS K1 Systems. Inspur navíc hodlá zveřejnit návrh systémových řešení jako referenci v OpenPOWER Foundation. Software IBM DB2 a WebSphere Application Server je už na serverech Inspur TS K1 Systems dostupný a Inspur bude pro nové projekty doporučovat IBM DB2 s BLU Acceleration a WebSphere Application Server jako preferovanou platformu middlewaru s využitím platformy Inspur TS K1 Systems, které jsou navrženy pro provoz kritických aplikací. Operační systém K-UX pro tyto servery je pátým Unixem, který byl certifikován Unix03.

In-memory DB2 a portál WebSphere

IBM DB2 s BLU Acceleration je nová generace databázové platformy DB2 navržené pro in-memory analýzy s vysoce výkonným transakčním zpracováním v jedné databázi, poskytující tak rychlé odpovědi, jak to problematika dnešního byznysu požaduje.
WebSphere Application Server zase zákazníkům napomáhá rychleji vyvinout a nasadit weby, mobilní, sociální a analytické aplikace.

Předpokládané přínosy

IBM tvrdí, že společně se systémy a technologií TS K1 Systems může poskytnout zákazníkům ze všech oblastí průmyslu tyto hodnoty a konkurenční výhodu díky tomu, že její nasazení je jednodušší rychlejší a ekonomičtější ve srovnání s alternativními softwarovými platformami pro analýzu velkých objemů data a transakční zpracování.

Inspur bude vyhledávat a oslovovat strategické partnery pro platformu DB2 a WebSphere; někteří už v této oblasti spolupracují a portují svoje aplikace na tento middleware od IBM. IBM a Inspur dále společně rozvinou Center of Excellence pro podporu ISV a zákazníků na této platformě.

Vývojová laboratoř IBM v Pekingu bude optimalizovat platformu pro specifické požadavky partnerů a vyvíjet nové analytické aplikace.
Dohoda společností IBM a Inspur má pomoci urychlit nasazování projektů big data.

Zatím pro Power8

IBM bude podporovat vývoj systémů a řešení od společnosti Inspur založený na OpenPOWER Foundation a uvolní svoje nové procesory Power8, podpůrné čipové sady a technickou pomoc a podpůrné služby, aby pomohla společnosti Inspur v návrhu nových systémů.
Inspur zase poskytne svoje reference ohledně firmware a software open source pro pro OpenPOWER Foundation, což je otevřená vývojářská komunita, zaměřená na urychlení inovací v datacentrech a na transformaci systémů na architekturu Power8.

OpenPOWER Foundation zpřístupňuje hardware a software platformy Power otevřenému vývoji, stejně jako licencování intelektuálního vlastnictví Power. V současnosti má 53 členů, z toho 10 z Číny včetně společnosti Inspur.

Analytici nemávají rukou

Tato aktivita má zřejmě racionální podklad, protože podle analytiků z IT průmyslu má být Čína jednou z vedoucích zemí ohledně přijímání technologií big data. Například IDC odhaduje, že technologie a trh big data v Číně v roce 2017 roste o 38,7 % ze 165,5 milionů dolarů na 850 milionů dolarů.

Power, Sparc, ARM, Intel a zákon velkých čísel

O nebezpečí podcenění konkurence a nezachycení vlny nových trhů se nedávno přesvědčil Intel, který sice vyvinul mobilní platformu svých procesorů, ale zejména z cenových důvodů (zhruba o deset dolarů vyšší cena za Intel) se s ní proti násobně vyšším odběrům procesorů ARM a nižší ceně u výrobců mobilních zařízení (a nejen těch) neprosadil. ARM je navíc, stejně jako Power nebo Sparc, otevřenou platformou, a každý výrobce si může svůj procesor „upéct“ z modulů, které potřebuje. Například procesory Sparc využívá prakticky od začátku Fujitsu ve svých nejvýkonnějších serverech a kdysi tchajwanský Tatung v pracovních stanicích a noteboocích téže kategorie.

Procesory Power jsou stále ještě v některých aplikacích výkonnější než Intel (8 vláken na jádro oproti dvěma u Intelu, vyšší počet jader…), avšak je třeba, aby to programátoři těmto aplikacím „řekli“. Dá se také například zjistit, že upravená databáze SAP HANA běžící na Suse Linux Enterprise Server běží podstatně rychleji než na platformě Intel, čímž se dá ušetřit až velké množství serverů, a tím i energie na napájení a chlazení, ale také prostor v datacentru.

Zákon velkých čísel se týká i obchodu: prodáváš-li něco musí být buď vysoká cena (a tím i marže), nebo množství. Z evropského hlediska se může zdát tato zpráva jako něco nicotného z daleké Číny, jenže Čína není ani prakticky neobydlená Patagonie, ani Kamčatka, nýbrž země s více než miliardou lidí a obrovským potenciálem, který lze přenést jinam, viz Lenovo nebo Huawei v Evropě, potažmo u nás. Pokud by se technologie platformy Power nejen díky iniciativě čínského výrobce Inspur uchytily (Power je testován i Googlem), mohlo by dojít k dalšímu částečnému zvratu v IT. Je-li navíc něčeho na trhu velké množství, cena klesá…

Exit mobile version