MS Azure udává rytmus

Sci-fi je tady, moderní technologie s osvícenými manažery ji mění v realitu, například s řešením cloudu Microsoft Azure a jeho inteligentní Cortanou.

Sestřičky v nemocnici se ptají počítače, jak to vypadá s pacientem XY a počítač jim lidsky znějícím hlasem odpovídá; letecké motory hlásí pilotům „jak jim je“ a kdy potřebují údržbu. Nic z toho už není sci-fi. Strojové učení, IoT, Business Intelligence, cloud a desítky let vývoje to změnily v realitu.

Cloud jako katalyzátor transformace
Cloud umožňuje koncentrovat nevídaný výpočetní výkon na jednom místě. Kupříkladu datová centra Microsoftu, odkud jsou provozovány služby Azure, disponují desítkami tisíc výkonných serverů, nad kterými běží o řád více virtuálních strojů. Když dojdou fyzické zdroje v jednom datovém centru, tak se připojí fyzické servery z jiného. Microsoft provozuje 38 regionů Azure (clusterů datových center) po celém světě, přičemž osm z nich je v Evropě. Důležité je, co se s oním hardwarem v praxi dělá.

K výkonnému hardwaru zkrátka potřebujete i software, a to hodně inteligentní software. A pokud k tomuto softwaru přidáte navíc umělou inteligenci, strojové učení a spoustu analytických a vizualizačních funkcí navrch, máte v rukou Microsoft Cortana Intelligence Suite. Na rozdíl od samotné Cortany ve Windows či Windows Phone jde tento balíček služeb mnohem dál, než bychom si ještě před pár lety dokázaly představit. Kombinací strojového učení, umělé inteligence, business intelligence nástrojů a nástrojů pro rozpoznávání a syntézu hlasu dosáhl Microsoft toho, že se sci-fi stala realitou.

Cortana pracuje s předpřipravenými scénáři pro nejrůznější druhy aplikací. Stačí si jen vybrat příslušný scénář, nalít jej do Azure ML (machine learning, cloudové strojové učení) vlastní data, upravit metriky podle vlastních specifických potřeb a velice rychle získáte výstupy, které potřebujete pro svůj byznys.

Cortana Intelligence Suite mění pravidla byznysu
To, že velká data a business intelligence dokáží změnit svět byznysu, je jasné už řadu let. Vždy se ale dodávalo ono ALE – je potřeba někdo, kdo by s těmi daty chtěl a uměl pracovat a hledal v nich klíčové informace pro rozvoj byznysu. Narozdíl od minulosti je nyní k dispozici řešení využívající umělou inteligenci, která pomáhá datovým analytikům a byznysu provádět dříve složitě představitelné scénáře. Sci-fi se tím stává realitou.

Exit mobile version