MSP v roce 2023: rostoucí zájem o EDR, automatizace a produktivita administrátorů

MSP musí obsloužit více různých zařízení a zároveň dbát na vyšší nároky na bezpečnost.

Společnost ZEBRA SYSTEMS, distributor řešení N-able na českém a slovenském trhu, na základě svého celoročního dotazování identifikovala hlavní MSP trendy roku 2023 mezi českými a slovenskými IT poskytovateli. Na špičce žebříčku je rostoucí zájem zákazníků o MSP služby IT bezpečnosti (zejména EDR/XDR), zvyšující se tlak na produktivitu IT administrátorů a s tím související automatizace rutinních úkolů.

IT administrátoři (a zejména MSP) tedy musí obsloužit více různých zařízení a zároveň dbát na vyšší nároky na bezpečnost. Aby tento úkol zvládli, obracejí se MSP na dodavatele takových RMM řešení, které jednak umožňují automatizovat celou řadu rutinních úkonů a zároveň nabízejí i nástroje k zajištění IT bezpečnosti.

Nejzajímavější poznatky z letošního dotazování:
• Stále více IT poskytovatelů se začíná soustřeďovat na MSP služby, celkem to uvedlo 71 % respondentů, 62 % pak nabízí také částečně proaktivní služby a jen 24 % se spoléhá spíše na tradiční break-fix model. Naopak již 12 % nabízí převážně řízené služby IT bezpečnosti (MSSP).
• Největší zájem mezi koncovými zákazníky je o MSP služby zálohování a disaster recovery či ochrany koncových bodů – EDR (obě 67 %).
• Službu, kterou mají IT poskytovatelé nejvíce automatizovanou, je zálohování (57 %), z nejběžnějších činností by nejvíce potřebovali automatizovat patch management (60 %)
• Od automatizace MSP poskytovatelé nejvíce očekávají rychlejší reakce na incidenty (60 %), uvolnění pracovní kapacity pracovníků (58 %), více času na řešení závažných případů (55 %) a eliminaci chyb (47 %).
• U IT poskytovatelů připadá na jednoho IT administrátora v průměru 75 – 150 uživatelů, avšak u 10 % je to více než 150, a u 8 % dokonce více než 300 uživatelů.
• Nejvíce by k vyšší produktivitě pomohlo podle 61 % dotázaných centralizace správy všech nástrojů a služeb.

„Z našich pravidelných setkání, webinářů a průzkumů vidíme, že stále více IT poskytovatelů postupně přechází do MSP světa,“ řekl Ondřej Šabata, Sales Engineer pro řešení N-able ve společnosti ZEBRA SYSTEMS. „Navíc roste podíl i tzv. MSSP služeb oproti běžným RMM službám ve snaze zabezpečit infrastruktury zákazníků proti narůstajícím kybernetickým hrozbám. Jednoznačným favoritem je v současné době jsou služby EDR, které poskytují komplexní ochranu koncových zařízení a reprezentují velký skok oproti doposud běžné antivirové ochraně.“

Exit mobile version