Může se Nokia vrátit do hry v mobilním byznysu?

Nokii novináři, akcionáři, fanouškové i politikové pohřbívali již tolikrát, že zmínkám o vzkříšení společnosti pro svět mobilních telefonů sotva uvěří i malé děti. A přeci, podle finančního ředitele a vice presidenta společnosti to není nemožné. Nokia podle slov Timo Ihamuotila uvažuje o možnosti vrátit se na trh s mobily a to již v roce 2016.

Nové plány

Co inspirovalo rozhodnutí finské společnosti k oprášení ikonického jména a restrukturalizaci nevíme. Možná v tom hrálo roli také nejnovější rozhodnutí Microsoftu používat název Microsoft Lumia místo původního Nokia Lumia, možná bylo rozhodnuto dávno dávno před tím. Jisté je ale jedno – Nokia se na trh s mobilními telefony technicky vzato může vrátit, neboť smlouva s Microsoftem umožňuje sice redmondskému gigantu používat značku Nokia po dobu 10 let, ale Nokia svou vlastní značku nesmí používat na mobilních přístrojích pouze do roku 2016. A co navíc, bez Windows by určitě měla větší šanci.

Dnes je již zcela očividné, že se Microsoftu nepodařilo ani přes značně silovou politiku stát se co do platformy výrazným třetím hráčem na trhu s chytrými telefony a již to asi ani jen tak nedožene. Ani po započtení vlastní Lumie a licencovaných modelů se firmě dosud nepodařilo zvýšit podíl Windows Phone na potřebnou úroveň 5 až 10 %.

Světová nadvláda Androidu

Na druhé straně dnešní svět nemá rád hegemony, kteří si svévolně určují pravidla a všudypřítomnost Androidu s iOS leze v poslední době krkem nejen telefonním operátorům. Hlad po třetím silném hráči, který by dokázal efektivně soupeřit s oběma jmenovanými platformami, sílí prakticky den ze dne. Hozenou rukavici se zatím pokouší zvedat kde kdo (Mozilla s Firefox OS, Canonical s Ubuntu Touch, Jolla se Sailfish), ta ale zdá se zatím stále zůstává pohozená v prachu cesty. Že by to s ní bylo jako s bájným Excaliburem? Pokud ano, Nokia má každopádně potenciál být tím vyvoleným.

Že se vám to nezdá? Tak si shrňme fakta. Nokia má stále platformu, distribuční kanál i přidanou hodnotu, chybí zatím jediné – kvalitní operační systém (ten tu ale již byl a nejmenoval se Symbian ani Windows Phone). Po spuštění svého hardwarového obchodu vybudovala firma novou prodejní strukturu podporovanou třemi obchodními jednotkami: Nokia Networks, Here map a Nokia Technologies. Právě tyto tři složky by mohly přímo nebo nepřímo Nokii pomoci znovu si vydobýt své ztracené místo na trhu s mobilními přístroji a stát se vytouženým třetím hráčem.

Možný směr

Přímočará ale tahle cesta rozhodně nebude, k pohádkovému zámku je to třeba vzít trochu oklikou. Dnes je již nemožné, aby se Nokia vrátila k Symbianu (když odmyslíme zastaralost, je tu problém roztříštěnosti myriád verzí) a Windows Phone nedává žádný smysl. Pokud by společnost zvolila zdánlivě nejsnazší cestu a přišla na trh se svou vlastní verzí Androidu, stane se jednou z mnoha nevýrazných značek na trhu a postupná agonie se bude pravděpodobně opakovat podobně jako s Windows Phone.

Nokia má ale ještě jedno eso v rukávě – zkušenost s linuxovým open source operačním systémem MeeGo. Vyvinutí nového mobilního operačního systému založeného na Linuxu by tak pro ni nemuselo být nemožné a nemuselo by ani až zase tak dlouho trvat.

Společnost by také mohla oslovit své bývalé vývojáře a vyvinout nové mobilní přístroje ve spolupráci se společností Jolla, která má sice zajímavý operační systém Sailfish (postavený na MeeGo) a věrnou komunitu uživatelů a podpůrců platformy (z jejich řad se rekrutují například také výrobci periferií, jako je hardwarová klávesnice pro telefon), ale nulový cit pro marketing a nedostatečné zdroje na pořádný hardware.

Nokia by také mohla využít Here map a Nokia Technologies k vývoji nových technologií a služeb spojených s geolokací, rozhraním mezi člověkem a stojem či aplikací využívajících virtuální realitu. Tím by se vytvořila přidaná hodnota, kterou asijská konkurence nebude moci tak snadno a rychle kopírovat. Vlastně by toho mohla Nokia poměrně dost, bude se jí ale do toho chtít?

Exit mobile version