Může statistický software odhalit strategii jak vyhrávat v ruletě?

Na internetu se rozšířila „100% zaručená metoda“, jak vyhrávat v ruletě. Strategie se jmenuje „Martingale“. Stačí vsadit vždy dvojnásobek toho, co prohrajete v předešlé hře. Jaká je ale skutečnost? Než vyberete úspory a pustíte se do hry s bílou kuličkou, přečtěte si raději náš článek.
Pravděpodobnost prohry v jedné hře v případě Evropské rulety je 19⁄37, v případě Americké pak 20⁄38. Jak je možné, že už dávno nejsme všichni boháči a casina zkrachovalá?

Přizvali jsme na pomoc Tomáše Jurczyka, analytika firmy StatSoft, a pomocí moderního statistického softwaru prověřili a vyčíslili, jestli a jak metoda „ne“funguje. Pokud tímto článkem zachráníme alespoň jednu duši před osobním bankrotem, pak naše práce nebyla marná.

Pravidla Martingale:
vyhrávat je přeci tak snadné

Jednoduše si vše ukážeme na hře ruleta
– to je ta hra s bílou kuličkou,
černými a červenými čísly. No a
vlastně i s jedním (Evropská ruleta) či dvěma
(Americká ruleta) zelenými, na ty bychom opravdu
neměli zapomínat! Základní varianta
spočívá ve
zdvojnásobování vkladu s každou
prohranou sázkou. Tato varianta se
používá v případě, že výhra
znamená zdvojnásobení vkladu. U rulety
je to například sázka na černou nebo červenou.
Jak to funguje: napoprvé vsadíte nějakou
částku, řekněme pro jednoduchost 1 jednotku na to, že padne
černá, pokud padne, máte zisk 1
(vsazená částka na černou se při ruletě
zdvojnásobuje). Pokud nepadne,
ztrácíte 1, ale v dalším
kole vsadíte dvojnásobek, tedy 2, pokud
vyhrajete, dostanete 4 jednotky, ale z toho 2 jsou Vaše
vsazené a 1 jste prohráli po prvním
roztočení rulety, celkově tedy získáte
navíc opět 1 jednotku. Pokud tedy hráč
několikrát nevyhraje a poté vyhraje,
vrátí se mu všechny sázky,
které prohrál v předchozích
hrách a vydělá 1.

Princip se zdá geniální a neomylný, že ano? Ale…Ukážeme Vám, jaký je v tom háček. „Pokud si vyčíslíme příklad, kdy bychom do herny přišli s 200 Eury, pak bychom neměli na zdvojnásobení sázky už po sedmém roztočení rulety. Pravděpodobnost, že by i po sedmé za sebou nepadlo to, co potřebujeme, je v Evropské ruletě 0,94 procenta.“ říká Tomáš Jurczyk. To není moc, ale rozhodně to není jistota. Schválně se zeptejte sami sebe, jestli by Vám stála za risk situace, kdy můžete na 99,06 procent vyhrát jedno Euro, ale zase je 0,94 procentní šance, že přijdete o 127 Eur.

Může statistický software pomoci vyhrávat v hazardu?

Více kol, více proher

Zdroj statistický software STATISTICA

Hazard je nebezpečný ve vysokém riziku závislosti na něm. Nezáleží na tom, jestli zrovna vyhráváme nebo prohráváme, konečně vyjít to přeci musí (může) právě tuhle, nejpozději však příští hru. Podle neúprosných výsledků softwaru STATISTICA je vše úplně naopak. „Čím víc vsadíme, tím menší máme pravděpodobnost výhry.“ objasňuje Jurczyk.

Podívejte se na výsledky na následujícím obrázku – pravděpodobnosti krachu v závislosti na počtu odehraných her N pro jednotlivá n. (n – je počet proher v řadě, které může hráč utrpět – tedy počet her, na které má peníze, v (n + 1) hře již nemá dostatek peněz na další sázku.)

Zadání úlohy znělo zjistit pravděpodobnost, že se v sérii her o pevné délce N (počet her, které celkem hodláme hrát) vyskytne posloupnost n po sobě jdoucích proher. Jedno otočení ruletou bereme jako jednu hru, pokud hrajeme dlouhou dobu, hru za hrou, kolo za kolem, pak tento proces vytvoří posloupnost proher a výher (například padla či napadla černá Pro postupovali pomocí rekurzivního přístupu k výpočtu přes Markovské řetězce.

Jak můžete vidět, výsledky jsou přinejmenším zajímavé a pro stoupence této strategie jistě překvapivé. Pravděpodobnost prohry se najednou pohybuje v úplně jiných řádech.

Nepříjemná realita: větší sázka za méně peněz

Pokud nás zajímá již nastíněná úloha s 200 Eury, tak si spočtěme například pravděpodobnost, že se nám nepodaří zdvojnásobit peníze, které máme na začátku. Vstupní sázka je 1 Euro. Je tedy jasné, že budeme muset hrát nejméně 200 her (nejpříznivější případ, kdy vyhrajeme vše v jednom roztočení), nejvíce pak 1200 – trefíme se vždy až v 6 té hře. Samozřejmě tyto krajní počty jsou jen velmi nepravděpodobné, reálně budeme muset hrát něco přes 400 her, což vede k pravděpodobnosti prohry přes 0,8. A to se jedná jen o zdvojnásobení vkladu, jak daleko je ještě například vysněné auto, na které si chceme touto strategií vydělat.

Závěr

Ačkoli se tato strategie jeví jako geniální – vždyť přece myšlenka, že budu pořád vsázet dvojnásobek a nakonec se mi to vrátí, nemá chybu. Problém ale je, že nikdo nemá nekonečné jmění a tedy není schopen zdvojnásobovat pořád, vždyť už při 20i prohrách v řadě (n = 20) jsme na miliónu, a to se základní vloženou částkou rovnou jedné. Dalším omezením je také to, že kasina mívají většinou hranici pro nejvyšší možné sázky, což této strategii výrazně hatí plány.

Nicméně je třeba poznamenat, že kasina nezavádějí omezené vklady z důvodu omezení této strategie, jak by se mohl někdo domnívat, prostě musí mít vždy dostatek peněz na vyplacení výher.

Kdyby byly sázky omezeny kvůli této strategii, jistě by bylo kasino samo proti sobě, neboť jak jste se díky neúprosné statistice přesvědčili, čím více vsadíme, tím je vyšší střední prohra a čím déle hrajeme, tím roste pravděpodobnost, že se vyskytne sekvence her, která nás připraví o peníze.

Exit mobile version