Mýty a polopravdy o IBM

IBM – International Business Machines před zhruba pěti lety prodala svůj PC byznys Lenovu, letos k tomu přibyly servery x86. Proběhly zprávy, které vyvolaly řadu dohadů a mýtů, že slovo „Machines“ začíná být v názvu IBM nadbytečné. Jak je ve skutečnosti, jsme se ptali Petra Havlíka, obchodního ředitele IBM pro komerční sektor.
Mýtus číslo jedna – proběhla zpráva o tom, že IBM prodala i svoji další serverovou platformu POWER. Jak je tomu ve skutečnosti?

Petr Havlík | IBM

Žádnou takovou zprávu jsme skutečně nezaznamenali. Platforma IBM POWER v roce 2015 slaví 25 let od svého vzniku a komerčního uvedení do světa byznysu v podobě nejspolehlivějších a nejvýkonnějších serverů. Aktuálně díky otevřenosti a inovacím má POWER nejlepší servery v celé historii a zažívá nevětší nárůst poptávky ze strany zákazníků i partnerů od svého vzniku. POWER se dokonce již používá nebo se testuje ve fázi referenční architektury v největších datových cloudových centrech na světě jako supervýkonný ekvivalent k serverům na bázi x86. Jako příklad uveďme třeba OVH, největšího evropského poskytovatele cloudu a třetího největšího na světě, který sám prezentuje POWER8 jako technologii s až 100násobným zrychlením proti stávajícím serverům x86 v cloudu. Servery s procesory POWER jsou samozřejmě součástí portfolia cloudu IBM SoftLayer a platformy Bluemix. Zakládajícími členy OpenPOWER konsorcia je např. Google, Nvidia a členy jsou všichni hlavní lídři v oblasti IT technologií, jak výrobci a dodavatelé hardware a komponent, tak softwarové firmy a integrátoři a poskytovatelé cloudu. Členů je aktuálně více než 130, a toto číslo narůstá každým dnem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na univerzity, jako hlavní centrum a mozek v oblasti vývoje a inovací, které aktuálně tvoří jednu z největších skupin zájemců o členství. Ruku v ruce s poptávkou po technologiích POWER jde také nutnost rozšíření, rozvoje a optimalizace výroby samotných čipů na bázi křemíku, abychom mohli uspokojit všechny koncové zákazníky a uživatele.

Technologie POWER jsou dnes symbolem možnosti zákazníka si vybrat z klasických enterprise technologií jako je například databáze Oracle, nebo naopak z kompletně otevřených řešení na bázi open source a OpenStack, jako například MariaDB, PostgreSQL, Chef apod., provozovaných nad zcela totožným hardwarem. POWER je, a řada zákazníků to i tak vnímá, jediná platforma, která umožňuje propojit tyto dva zcela rozdílné světy. A naopak, řada klasických výrobců velkých aplikací spoléhá na POWER technologie, že jim pomohou překlenout tento rozdíl u zákazníků a propojit svět enterprise aplikací se světem open source a zcela nových aplikací. Jedině servery POWER totiž umožňují provozovat například klasické prostředí SAP BI nebo CRM, včetně produkce na společném serveru s novým prostředím SAP S4 běžící pouze nad SAP HANA, a současně tyto systémy testovat, migrovat a upravovat a provozovat. Dokonce pouze virtualizace POWERVM od IBM na serverech POWER je jediná certifikovaná pro produkční prostředí SAP HANA, žádná jiná.

Mýtus číslo dvě – mainframy jsou přežilé a nikdo už je vůbec nechce. Vyrábíte je ještě? Dodáváte je i novým zákazníkům, nejen jako obnovu těm starým?

Podobně jako se servery POWER, i v oblasti mainframů evidujeme zvýšenou poptávku po těchto typech serverů, a to díky jejich unikátním vlastnostem, zejména v oblasti zabezpečení dat a schopností zvládat extrémní výkon se 100% spolehlivostí. Aktuálně všechny velké banky a korporace mainframy stále používají a rozvíjejí, ale je pravdou, že především v Evropě došlo s ohledem na geopolitické a obchodní změny k fyzickému přeskupení a konsolidaci těchto technologií v určitých zemích a místech.

Slyšel jste někdy o úniku informací z IBM mainframu, na rozdíl od dennodenních úniků citlivých dat z prostředí cloudu nebo systémů na bázi x86? Divili byste se, kolik nových zákazníků z řad státní správy různých zemí nasazuje naše mainframové technologie všude po světě, právě s ohledem na maximální možné zabezpečení a ochranu dat, maximální dostupnost a spolehlivost, a to i v případě několika vzdálených datových center, nebo snad právě proto.

Mýtus číslo tři – konkurence má také řadu řešení pro in-memory computing a big data pro typická podniková nasazení, jako například pro SAP HANA, nebo Oracle Exadata.

Možná právě proto, že IBM má jednak kompletně svá „modrá řešení“, ale zároveň nabízí i hardware pro řešení třetích stran, nebo opět vlastní IBM software, proto informace o „modrých“ řešeních nejsou vidět na prvním místě. U standardních nabídek máme IBM Data Engine for Big Data, což je IBM hardware a IBM software pro big data, dále máme IBM Data Engine for Analytics, což je DB2 s akcelerací BLU na platformě POWER, nebo například Data Engine for NoSQL, což je zase předkonfigurované řešení ve spolupráci s partnery z konsorcia OpenPOWER určené pro extrémní výkony a rozsáhlá řešení in-memory databází. Všechna tato řešení pro vysoká pracovní zatížení (workload) jsou také dostupná v cloudu IBM. Na druhou stranu i produkty a řešení třetích stran můžeme úspěšně a efektivně provozovat na hardwaru IBM. SAP zcela změnil původní koncepci u platformy SAP HANA díky nasazení na serverech POWER, a díky tomu je dnes snadno použitelná i pro rozsáhlá řešení SAPu, která v původním konceptu appliance HANA nemohla být uskutečněna. To samé platí i o zmiňovaném Oracle a in-memory computingu – na POWERu a mainframech IBM jsou tyto vlastnosti podporované a nabízí díky tomu nepřekonatelnou hardwarovou platformu i pro jejich rychlé a efektivní nasazení.

Mýtus číslo čtyři – IBM představila software Watson, ale neprodává ho a zákazníci o něm v podstatě nevědí. Proč je tomu tak? Můžete ve třech-čtyřech větách říci, co vlastně Watson umí?

IBM Watson představuje pomyslné „rodinné stříbro“. IBM Watson byl navržen v IBM pro oblast tzn. Cognitive Computingu. Prakticky jde o celý brand různých produktů, které umožňují ty nejpokročilejší analýzy veškerých dnes dostupných dat. Prodávají se jak formou tradičního licenčního prodeje, tak jako cloudové služby. Asi nejznámější implementací je řešení automatického odpovídacího systému, který porazil lidské soupeře ve znalostní soutěži – Jeopardy. Pro vývojáře jsou služby Watsonu k dispozici ve Watson Developer Cloudu, případně v IBM BlueMixu – prostředí pro provoz aplikací SaaS, do kterých lze již zmiňované technologie IBM Watson začlenit. IBM Watson nabízí unikátní technologie, které jsou k dispozici komukoli, a to formou produktu nebo formou služby v cloudu.

Mýtus číslo pět – ani v souvislosti s cloudem a dalšími trendy, zejména mobilními aplikacemi, se o IBM už příliš nemluví. IBM prostě ujel vlak a prakticky nemá v dodávkách vlastního IT další vizi a stává se z ní jen systémový integrátor a poradenská firma.

Možná spíše naopak, IBM úspěšně zachytila tyto nové trendy a ostatní tradiční výrobci jen tiše závidějí. Všichni dnes vědí o spojenectví a obchodní spolupráci IBM a Apple, IBM a Twitter, IBM a OpenPOWER s klíčovými lídry jakými jsou Google, Rackspace, OVH, Nvidia, RedHat a stovkami dalších. Stejně i to, že IBM již před časem zcela předefinovala svoji strukturu, přeorganizovala zdroje a uzpůsobila obchodní přístupy tak, aby mohla lépe a flexibilněji reagovat právě na dynamické změny na trhu, o kterých mluvíte. Celá IBM dnes žije a funguje podle tzv. CAMSSu, což je zkratka pro Cloud, Analytics, Mobile, Social a Security, kde v čele každé oblasti jsou jednak klíčoví lidé, zastřešující danou oblast a klíčové produkty, nebo skupina produktů a služeb, které právě tyto oblasti jasně definují, a to i ve vztahu k zákazníkům a koncovým uživatelům. IBM patří k největším sponzorům projektů open source a patří i k největším přispěvatelům do Cloud OpenStacku.

Technologie IBM jsou navrhovány tak, aby využívaly tyto de-facto standardy jako základní stavební kámen, a jako produkty IBM tak poskytovaly přidanou hodnou k samotným standardům. Příkladem může být IBM Cloud Orchestrator, který je založen na Cloud OpenStacku a využívá celou škálu nových standardů (například Docker) a rozšiřuje je o nové funkce.

V oblasti CAMSS dnes IBM nabízí celé portfolio produktů a cloud služeb, namátkou můžeme zmínit Watson Analytics (analýza dat), IBM SoftLayer (služby Cloud IaaS), IBM BlueMix (vývojová a provozní platforma pro SaaS), IBM Worklight (vývoj a provoz mobilních aplikací), IBM Qradar (bezpečnost) a v neposlední řadě IBM Verse (social software).

Exit mobile version