Mzdy rostou, volných lidí ubývá, hlásí Grafton

IT patří v současnosti vedle průmyslové výroby k oborům s největším nedostatkem zaměstnanců. Zároveň je však oblastí, kde ze narazit na největší regionální rozdíly ve mzdách. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Grafton Recruitment.
Rozsáhlý průzkum mezd na českém trhu, který provedla personální agentura Grafton Recruitment, poskytuje přehledné porovnání finančního ohodnocení u klíčových segmentů ve 14 regionech České republiky.

Průzkum potvrzuje, že rok 2015 se nesl ve znamení prohlubování nerovnováhy mezi poptávkou po zaměstnancích a nabídkou kapacit ze strany uchazečů. Aby zaměstnavatelé zabránili odlivu kvalitních stabilních pracovníků, začali přistupovat k plošnému zvyšování mezd. Dle ČSÚ činil v roce 2015 nominální růst mezd 3,4 %. Letošní pokračující ekonomické oživení spolu s rekordně nízkou nezaměstnaností růst ještě podpoří.

Konkurence mezi zaměstnavateli roste

Mezi obory s největším nedostatkem zaměstnanců v současnosti kraluje průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v oblasti personalistiky a v podnikových službách. S tím souvisí i postupné přehodnocení požadavků na nové pracovníky ze strany zaměstnavatelů. „Společnosti nyní nabírají zaměstnance s kratší praxí a více příležitostí se objevuje i pro čerstvé absolventy, kteří disponují dobrou jazykovou vybaveností,“ říká Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment. Výrobní společnosti anebo firmy z oboru podnikových služeb se podle něj navíc začínají aktivně zajímat také o nábor zaměstnanců ze zahraničí.

Firmy se také snaží zlepšovat pracovní podmínky zaměstnanců a zatraktivnit své nabídky benefitů, například zvyšují příspěvek na penzijní či životní připojištění, zvyšují délku dovolené, zavádějí plně hrazený příspěvek na stravování, nebo se podílí až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání.

„Dobrou zprávou pro zaměstnavatele je fakt, že uchazeči se již nebojí měnit práci. Odvrácenou stranou téže mince je, že změnu obvykle spojují s požadavkem na zvýšení mzdy. Úspěšné při náboru proto budou spíše ty firmy, které flexibilně reagují na změny na trhu práce a které budou schopny posilovat své týmy hotovými, byť dražšími, pracovníky a doplňovat je o talentované absolventy,“ okomentoval Martin Ježek.

IT a telco: Chybí 20 tisíc IT odborníků.

Právě IT patří vedle finančního segmentu mezi oblasti, kde lze narazit na největší regionální rozdíly ve mzdách. Stejně jako v ostatních oborech je přitom i v IT zjevné, že tyto rozdíly v hodnocení pracovníků ovlivňuje znalost cizích jazyků.

Poptávka po IT službách setrvale roste s růstem náročnosti IT činností v celé ekonomice. Vlivem toho chybí v IT odvětví v ČR podle některých zdrojů až 20 tisíc IT odborníků. Z pohledu firem je navíc problematický i kvalifikační nesoulad, který vzniká tím, že školy pomalu reagují na trendy pracovního trhu a úroveň technických znalostí tak klesá. Nedostatek lidských zdrojů se podle Graftonu nejvíce projevuje u kvalifikovaných specialistů.

Největší nedostatek je Grafton zaznamenal zejména u pozic programátorů pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací a odborníků na IT bezpečnost. Vysoká je také poptávka po odbornících specializujících se na Big Data a datovou analýzu.

Nedostatek = konkurence

Nedostatek uchazečů znamená rostoucí konkurenci mezi zaměstnavateli a boj o zaměstnance – podle Graftonu musí firmy často soupeřit dokonce i o ty kandidáty, kteří jejich původní požadavky splňují jen částečně. Úspěšnější jsou přitom ty společnosti, které vsadí na aktivní a rychlé jednání v kombinaci s nabídkou atraktivních podmínek zaměstnání.

Pro IT jsou navíc typické velké mzdové rozdíly při regionálním srovnání. Například systémový architekt v Praze si může vydělat až 100 000 Kč, v Brně je to o něco méně (90 000 Kč) a v Plzni či Ostravě si přijde „pouze“ na 70 000 Kč, v Olomouci dokonce jen na 55 000 Kč. Podobné rozdíly přitom podle Graftonu existují téměř u všech pozic.

Podnikové služby: Čím více jazyků, tím více peněz.

S oblastí IT z nemalé části souvisí také sektor podnikových služeb, kde se řada center zaměřuje na služby spadající do IT a který aktuálně zaznamenává dynamický růst. Většina stávajících center expanduje a nabírá nové zaměstnance, některé společnosti dokonce otevírají nové provozy.

To odráží také situace na trhu práce, kde dochází k nárůstu počtu otevřených pozic a na druhé straně poklesu počtu aktivních uchazečů z České republiky. Vyšší konkurence mezi zaměstnavateli způsobuje, že po období víceméně stabilních mezd jsou nuceni mzdy navyšovat.

Významnou roli z hlediska platu hraje znalost cizích jazyků. Centra podnikových služeb poptávají kandidáty s různými jazykovými kombinacemi a zatímco angličtina je obvykle považována za samozřejmost, přínosem je znalost dalšího evropského jazyka na plynulé úrovni. K těm nejžádanějším patří němčina, francouzština a holandština.

Obecně se zde zvyšuje poptávka po absolventech ekonomických oborů, ideálně s alespoň krátkou zkušeností ze zahraničí. Nejčastěji poptávanými pozicemi jsou přitom pro IT centra pracovníci do helpdesku a specialisté na síťové technologie, systémovou podporu, virtualizaci a aplikační podporu.

Exit mobile version