Mzdy v podnikových službách rostou, v IT až 120 tisíc

Silná expanze podnikových služeb v ČR způsobila kontinuální růst poptávky po kvalifikovaných zaměstnancích a s ní související růst mezd, a to napříč všemi 10 sledovanými regiony. Kromě vysokoškolsky vzdělaných uchazečů začíná obor dávat větší prostor i uchazečům se středoškolským vzděláním. Ovšem jen těm, kteří hovoří cizími jazyky. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment
Z růstu místních center sdílených podnikových služeb i zakládání nových provozů mohou profitovat zejména zaměstnanci a uchazeči o práci v tomto oboru. Na trhu totiž přibývají zajímavé pracovní nabídky, které motivují ke změně zaměstnání. Uchazeči přitom nemusí vyvíjet přílišnou aktivitu při hledání nového zaměstnání.

Zaměstnavatelům naopak silná expanze oboru přináší starosti a nové výzvy – stále náročnější je nejen zaměstnance najít, ale i dlouhodobě udržet. Již nestačí tzv. „držet tempo“ s konkurencí, ale je nutné snažit se být o krok napřed. V poslední době jsou vedle mzdy hlavními nástroji v boji o zaměstnance především benefity (finanční i nefinanční), pracovní prostředí a vybavenost kanceláří. Očekávání ze strany uchazečů ohledně výše benefitů však výrazně převyšuje současnou nabídku zaměstnavatelů.

Z průzkumu Grafton Recruitment vyplynulo, že nejsložitěji se obsazují pozice, kde se kombinují expertní znalosti s jazykovými schopnostmi. Paradoxem je, že zde nemluvíme o neobvyklých jazycích, ale například o němčině, francouzštině či holandštině. V Brně či Ostravě je tak například největší nedostatek uchazečů s plynulou angličtinou a němčinou pro zákaznické služby, IT i finance. Snadno lze naopak obsadit ty pracovní pozice, kde se vyžaduje pouze angličtina a zkušenosti z administrativy nebo zákaznického servisu, případně též jazykové kombinace angličtina a ruština nebo italština.

Podle statistického úřadu vzrostla průměrná mzda na 29320 Kč. V oboru podnikových služeb ji však většina pozic převyšuje, a to i v případě, že se jedná o mzdu absolventa bez praxe. Podnikové služby v IT nabízejí mzdy v následujícím rozmezí, v závislosti na regionu: Manažer technické podpory (35-120 tisíc měsíčně), vedoucí týmu technické podpory (25-65), IT podpora s dalším jazykem mimo AJ (25-45), IT podpora (25-45), IT produktový specialista (30-45).

Exit mobile version