Na implementaci nového ERP systému prý není správný čas?

Neznámé náklady, neznámé přínosy, možná i zvýšená rizika. Eric Kimberling ze společnosti Panorama Consulting Solutions vysvětluje, proč by implementaci nového ERP systému měly podniky v tuto chvíli spíše odkládat.
E. Kimberling v první řadě svůj názor zpřesňuje. Do pořízení nového ERP se nechce nikdy a nikomu. Jde o náročný proces, navíc není automaticky zaručen úspěch. Podniky mají omezené zdroje, omezený čas, vždy spoustu jiných priorit. Všechny tyto argumenty platí, až na to, že kdyby se do ERP (nebo jiného podobně komplexního a pro podnik kritického softwaru) neinvestovalo nikdy, činnost podniku bude nakonec paralyzována. Někdy se to udělat musí.

Systémy nové až příliš

Podle Kimberling jde ale v současnosti i o něco jiného. Svět ERP systémů se nachází ve fázi radiálního přerodu a velkých změn, z čehož má vyplývat, že nyní je implementace nového systému riskantní speciálně. Týká se to všech hlavních dodavatelů ERP: SAP nedávno uvedl zcela novou platformu SAP S/4HANA, Oracle migruje prakticky veškeré své produkty do cloudu, Microsoft se zase snaží seskládat své různorodé aplikace (Navision, Axapta, Great Plains) do jednotného produktu Microsoft Dynamics 365.

Výsledně to znamená, že mnohé vlastnosti nových řešení pro plánování podnikových zdrojů teď stojí pouze na tvrzeních dodavatelů. V tuto chvíli existuje málo případových studí, které by dokládaly úspěšnou implementaci nových řešení, ta zatím v praxi prostě nejsou příliš vyzkoušená. I když s pořízením nového ERP systému má management řady firem chuť počkat vždy, možná právě teď by se opravdu vyplatilo tento krok odložit.

Obecně dodavatelé (i většina analytiků) vždy uvádějí, že nové systémy/nové verze jsou lepší a v produkčním prostředí znamenají vyšší efektivitu i menší rizika, jenže to je tvrzení zcela obecné. Kimberling soudí, že u nových ERP systémů to prostě nikdo nemůže vědět; ať si roli pokusného králíka tedy radši zkusí konkurence. I když je to samozřejmě trochu alibistické, takový pohled je logický i z hlediska zodpovědných lidí, kteří si říkají: Radši nemít v kariéře černý puntík.

Cloud nemusí znamenat zjednodušení cenového modelu

Další významný faktor představuje návratnost investic; obecně s nástupem cloudu i dalších nových technologií a cenových modelů se namísto zjednodušení, jak to často deklarují dodavatelé, vše spíše komplikuje. Tvrzení „platit jen za to, co podnik využije“, vypadá hezky, ale v praxi znamená, že dopředu není moc jasné, kolik se tedy nakonec zaplatí. K tomu se přidávají další komplikace, třeba speciální platby za in-memory databáze.

Takže současná situace v kostce, alespoň jak ji vidí Kimberling: Nasazení ERP v tuto chvíli obnáší zvýšená rizika, neznámé náklady a neznámé přínosy – víc než kdy jindy. To samozřejmě neplatí absolutně; někde staré verze ERP už dosluhují natolik evidentně, že jiná možnost prostě nezbývá.

Zdroj: Panorama Consulting Solutions

Exit mobile version