„Nalejvárna“ ABC Data v detenčním klášteře na přechod na Windows Server 2012

Distributor ABC Data, typický zástupce neviditelného článku prodejního řetězce IT techniky (výrobce-distributor-prodejní partner-koncový zákazník), zavřel své obchodní partnery za zdi Strahovského kláštera s pivovarem Svatý Norbert, aby jim tam dal pořádnou „nalejvárnu“ společně s Fujitsu, Microsoftem a Unicornem, jak nejlépe pomoci zákazníkům při přechodu na Windows Server 2012 R2. Víte, že podpora rodiny produktů Windows Server 2003 končí 14. července 2015?
Odstartovala ji Ivana Redajová, marketingová ředitelka ABC Data, losováním tří prvních účastníků do soutěže v pití jednoho malého piva na rychlost. Převýchova na Windows Server 2012 R2 pokračovala prezentacemi Fujitsu, Microsoftu, Unicornu a ABC Data. Proč byste vlastně vůbec měli na Windows Server 2012 přejít? Znáte vůbec někoho, kdo vám může pomoci třeba partnery ABC Data, Fujitsu, nebo Microsoftu?


*Zahájení školení ve Strahovském Klášteře *

Fujitsu se zárukou

Jako první se ujal slova Radovan Hošek z Fujitsu, který nejprve představil kompletní portfolio Fujitsu, poté se věnoval „svým“ serverům pro všechny „váhové“ kategorie. „Nečekejte, že budou nejlevnější, ale díky kvalitě dané vývojem a výrobou v Japonsku a Německu a vysoké přidané hodnotě netrpí neduhy konkurence. Zejména klademe důraz na bezpečnost, desky i firmware si vyrábíme sami, takže nám do nich nikdo nemůže nahrát žádný nežádoucí bug ke sledování zákazníků, jak se tomu v nedávné době u konkurence stalo.“ Dokonce i ten nejmenší „kapesní“ server zhruba o velikosti kancelářského šanonu je vybaven bezpečnostní přidanou hodnotou – dírou pro lanko se zámkem Kensington. To však nebylo jádrem sdělení Fujitsu, tím jsou přece jen servery vyšších řad, určené pro náročnější prostředí, včetně nasazení v in-memory computingu. „Migrace z Windows Server 2003 na Windows Server 2012 R2 je mnohem palčivější a náročnější, než u dřívějšího přechodu z Windows XP před nějakými dvěma lety,“ upozornil Radovan Hošek, a doplnil: „Hrozí vám ztráta dat!


Radovan Hošek, Fujitsu

K tomu ještě dodal, že migrace na nové servery s procesory Intel Xeon E7 v3 uspoří TCO po všech stránkách – na virtualizaci, energii a dálkové správě díky možnosti využití technologie Intel vPro. Na závěr Radovan Hošek představil server Fujitsu Primequest, určený pro náročné prostředí podnikové infrastruktury a in-memory computing. Server je dodáván s osmi procesorovými paticemi a je osaditelný nejen až osmi procesory Intel Xeon E7 v3, ale také až 12 TB operační paměti RAM. Pro srovnání, nejvyšší hodnota operační paměti u 2paticového serveru je 1,5 TB. Obdobně vychází srovnání výpočetního výkonu, kdy Primequest nabízí díky nové generaci procesorů Intel Xeon E7 v3 výkon až 144 fyzických jader, oproti maximálně 36 u 2paticového systému.

MS Windows Server 2003 – zvýšený tlak, snížená potence

Štefan Kutlák z Microsoftu následně seznámil s průběhem konce podpory a výhodami přechodu na Windows Server 2012. „Co znamená konec podpory?,“ položil otázku Štefan Kutlák a odpověděl: „Žádné updaty, žádná podpora bezpečnostních auditů (například Visa a MasterCard nedoporučí obchodování s vaší organizací), zvýšená kybernetická rizika, prostě problém.“ Prostě zvýšené tlaky na IT a snížená potence celého podniku. Něco jako nervní člověk s hypertenzí, který na ni bere farmaka betablokátory. Hypertenze se dá tlumit, ale na potenci podniku je lepší léčba změnou životosprávy – přechod na nový serverový software. Štefan Kutlák dále hovořil zejména o licenční politice Microsoftu, včetně možností downgradu na nižší verze (zejména z verzí Windows Server Enterprise).


Pití piva – Ivana Redajová a tři soutěžící zástupci partnerů

Přechod na Windows Server 2012 R2 v krocích

Matěj Havlíček z Unicornu poté uvedl několik kroků a základní podmínky pro migraci na Windows Server 2012 – například shodná procesorová verze (32bit/64bit), nároky na RAM a HDD.
Například není možné in-place přejít přímo z MS Windows Serveru 2003 na Windows Server 2012, musí ještě proběhnout přechod přes Windows Server 2008. Všichni uživatelé přitom musejí být odhlášeni, takže konečně i oni mohou na čas odkráčet na Strahov na Svatého Norberta a litovat chudáka administrátora v přechodu.
Účastníci semináře se dokonce mohli podívat na strahovský mikropivovar, vyrábějící Svatého Norberta, patrona kláštera premonstrátů, s fundovanou přednáškou.

Důvody pro koupi a přechod s pojistkou záruky

Do přechodu se časem dostanou všichni. Důvody? Spotřeba elektrické energie? Nedostatečný výkon? Nad tím lze z nejrůznějších důvodů mávnout rukou. Vezmeme-li ale, že licence na Windows Server stojí pro pár uživatelů zhruba 20 tisíc korun, což je více, než cena malého serveru, stojí přechod za zamyšlení. Proč? Protože pro nový server od značkového výrobce s OEM licencí na Windows Server 2012 R2 je možnost bezplatné aktivace licence při totálním zhavarování serveru v záruce. Naopak, při migraci na Windows Server 2012 ze starého zhavarovaného hardwaru s Windows Server 2003 nebo 2008 tato možnost neexistuje. Například společnost Fujitsu, která na tomto semináři prezentovala, dává doživotní záruku na svoje servery po celou dobu výroby daného modelu.

Velké divadlo u Svatého Norberta s malým kašpárkem

Po technologických prezentacích se mohli zájemci seznámit s výrobou strahovského pivovaru Svatý Norbert, jehož malé prostory s až titěrnými varnami a tanky potvrdily pravidlo, že i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo, dokonce s řadou ocenění.

Exit mobile version