Nápis na hladině kávy jako z 3D tiskárny

Baristé různě kouzlí s obrazci pěny či smetany na hladině kafe. moderní technologie toho ale umí víc. Obrázek, blahopřání nebo personalizovaný vzkaz? Nic není problém.

Samotný princip je jednoduchý, hrníček a hotovým nápojem se dá do speciálního zařízení, které tryskou vytiskne požadovaný vzor. Cílem výrobce je vytvořit kolem toho kult: lidé si svůj vzorek kávy mohou do strojku poslat z mobilního zařízení přes Wi-Fi, mohou si své výtvory přeposílat a sdílet, psát si hladinu milostná psaníčka, fotit si s kávou selfie a kdoví co ještě. Pro začátek lze samozřejmě obrázek navolit i z přednastavené knihovny.

„Tisk“ na malém přenosném zařízení trvá asi 10 sekund a realizuje se z kávového extraktu, tj. píše se hnědě na světlou pěnu. Má jít o další krok v personalizaci – jako má každý jiné zvonění, bude moci mít i svůj nápoj.

Video na YouTube

Navíc vše lze provázat i s reklamou, třeba na křtu knihy či v umělecké galerii se bude podávat káva s určitým motivem. Totéž může platit pro přestávky na kávu na konferencích či obchodních jednáních. Na fotbale nebo jiném sportovním klání by se mohla objevit loga týmů – ale zde by se takto asi zdobily spíše jiné nápoje než káva; jak by byl stabilní třeba obrazec v pivní pěně?

Samotné zařízení zvané Ripple Maker by mělo jít do prodeje už v září, a to za 1 000 dolarů, pronájem vyjde na 75 dolarů za měsíc, k tomu by se samozřejmě přidružila i obslužná aplikace a databáze motivů. Za projektem stojí izraelská společnost Steam CC. K velkým zákazníkům by prý mohla hned na počátku patřit Lufthansa, která možná takto začne obšťastňovat cestující v letadlech či salóncích letišť ještě letos.

Exit mobile version