NAS od Fujitsu MS Windows Storage Server

Všechny analytické společnosti uvádějí, že hodnota firemních dat stále stoupá a stále větší skupina zákazníků z oblasti středně velkých, ale i malých společností se začíná intenzivně zabývat jejich bezpečným ukládáním a především jednoduchou správou. Nejlepším zákazníkem v tomto ohledu je vždy ten, kdo už někdy o svá data přišel.

Do popředí zájmu těchto zákazníků se tedy logicky dostávají řešení NAS (Network Attached Storage), nabízející různé úrovně zabezpečení a managementu dat pro SMB zákazníky nebo pobočky velkých společností. Při porovnání na trhu dostupných řešení NAS pro ukládání a zálohování dat, integraci fileserveru (souborového serveru), tiskového serveru apod., vychází technicky i cenově jako velmi výhodné, ne-li nejvýhodnější řešení, které je založené na kombinaci serveru Fujitsu TX1330 M2 a Microsoft Windows Storage Server. A to nejen po stránce hardwarové výbavy, ale i softwarových funkcionalit, a v neposlední řadě i cenové hodnotě na poměr cena/výkon/užitná hodnota.

PRIMERGY TX1330 M2

Server NAS Fujitsu Primergy TX1330 M2

Díky široké variabilitě hardwarové platformy serveru TX1330 M2 jde o robustní, cenově výhodný a široce škálovatelný ekvivalent na trhu dostupných řešení NAS s vysokou hustotou integrace. Tedy ideální řešení pro malé a středně velké podniky a pobočky. Zákazníci ocení především maximální spolehlivost, snadnou správu díky softwaru Fujitsu ServerView Suite a velmi nízkou spotřebu v kombinaci s extrémně tichým provozem.

Hlavní výhody řešení NAS založeného na serverech Fujitsu naleznou zákazníci v libovolné konfiguraci typů disků (12 x 3,5″, 24 x 2,5″ nebo jejich kombinace) a možnosti budoucího rozšiřování instalované kapacity prostřednictvím externích diskových boxů, přidáváním dalších nodů nebo připojením diskového pole. Zároveň lze navyšovat výkon (CPU, RAM), volit síťovou konektivitu, provedení rack či tower a protokoly NAS (CIFS, NFS) nebo iSCSI.

Microsoft Windows Storage Server

K čemu by ale bylo byť sebelepší „železo“ bez vyladěného softwaru? Řešení Microsoft Windows Storage Server totiž přináší velké výhody, mimo jiné například Windows Storage Spaces, deduplikaci dat, ReFS (The Resilient File System), možnost instalace dalšího softawaru (backup, virtuální servery, scan, AD) a provoz dvou virtuálních serverů a více s licencí Microsoftu a další výhody.

Fujitsu Primergy TX1320 M2

Storage Spaces

Právě výše zmíněná funkcionalita Storage Spaces umožňuje efektivní a flexibilní využití instalované kapacity a zároveň jednoduchou a přehlednou správu úložiště. Storage Spaces umožňuje agregovat instalovanou diskovou kapacitu a virtualizovat její prezentaci směrem k operačnímu systému tím, že vytváří tzv. storage pool, seskupení fyzických disků (různých typů i kapacit). Storage pool je tedy konkrétně určená skupina vybraných fyzických disků.

Následně je pak možné, v prostředí jednoho storage-poolu, vytvořit jeden nebo více virtuálních disků. Každý virtuální disk má svoji specifikovanou svoji velikost a typ ochrany. Virtuální disk je prezentován v operačním systému jako regulérní disk.

Mezi hlavní přednosti Storage Spaces patří:

Flexibilita – možnost seskupovat disky různých typů, variabilita nastavení ochrany proti výpadku disku a možnost dynamického přidávání fyzických disků do storage-poolu.

Snadná správa – v rámci Windows Serveru 2012 je správa Storage Spaces integrována do správce serveru, s možností využití podpory v rozhraní PowerShell pro automatizaci úloh a delegování přístupu konkrétních administrátorů na úrovni jednotlivých storage poolů.

Thin provisioning – možnost vytvoření kapacitně většího logického úložiště než je celková dostupná kapacita přiřazených fyzických disků.

Proč zvolit NAS Primergy TX1330 M2 a Windows Storage Server

Pokud tedy uživatel požaduje chránit svoje data a zároveň pracovat ve známém prostředí, plně využívat všech výhod a přínosů platformy Microsoft Windows Storage Server, je pro něj tato kombinace naprosto ideálním řešením. Jako nezanedbatelný benefit dostane server, který patří mezi nejefektivnější a nejspolehlivější hardwarové řešení na světě.

Exit mobile version