Nechte „Velkého bratra“ snížit vaše náklady

Monitoring, autorizační povinnost, reportování – to jsou nástroje pomyslného Velkého bratra, který obecně nemá dobrou pověst. Ve firemním prostředí, například v oblasti tisku, však může být velkým pomocníkem. Zefektivní činnosti, sníží náklady, zpřehlední pracovní procesy. Jak konkrétně vám může pomoci?
Profesionální dodavatelé tiskových řešení dnes nabízejí celou řadu nástrojů, aplikací a technologií pro zefektivnění tiskových služeb, jež v konečném důsledku vedou ke snížení nákladů.

Víte kdo, kdy, kolik i co

Pro lepší přehled o tiskových aktivitách zaměstnanců můžete využít služby monitoringu tisku. Ty fungují na principu autorizace každého uživatele tiskového zařízení, standardně autorizační kartou. Pro každou tiskovou úlohu lze tedy dohledat jak jejího zadavatele, tak i předmět a množství tisku. Autorizační povinnost přináší ale výhody i pro samotné uživatele. Dokument zaslaný na tiskárnu je totiž reálně vytištěn až poté, co je k zařízení přiložena karta a je u něj tedy přítomen i zadavatel tiskové úlohy. Tento postup významně zvyšuje bezpečnost tisku a zabraňuje nepovolaným osobám v manipulaci s citlivými informacemi.

Fotky z dovolené se v práci tisknout nemusejí

„Pouze zavedením monitoringu tisků a kopií lze i bez jakýchkoli restrikcí snížit počet vytištěných stránek až o třetinu. Pokud zaměstnanci vědí, že jsou pod kontrolou, sami redukují tisk a kopírování soukromých či nepotřebných materiálů,“ říká Pavel Kelča, ředitel produktového marketingu Konica Minolta Business Solutions Czech. Menší společnost, která produkuje 20 000 stran měsíčně, má tak reálnou šanci ušetřit prakticky bez práce zhruba 150 000 korun ročně. Praxi jde zřejmě z velké části o tisk a kopírování osobních dokumentů zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že si však dnes fotografie z dovolené téměř všichni ponechávají již jen v elektronické podobě, zavedení monitoringu tisku nemusí mít vliv na zhoršení loajality zaměstnanců.

Moderní doba, moderní způsoby

Konica Minolta využívá technologii NFC pro zjednodušení autorizace uživatelů, ale i pro snadné zadávání tiskových úloh přímo z přenosných zařízení

V současné době dodavatelé tiskových řešení ale nabízejí i modernější způsoby autorizace než je přihlášení pomocí čipových karet. Jde o technologii NFC, kterou například Konica Minolta vybavila již osm svých multifunkčních zařízení. Ta umožňuje autorizaci pouhým přiblížením chytrého telefonu či tabletu k panelu tiskového zařízení. Uživatelé tak již s sebou konečně nemusejí nosit žádnou kartu. Kolikrát se vám již stalo, že jste se z chodby, od tiskového zařízení, museli vracet zpět do kanceláře jen kvůli zapomenuté kartě? Mobilní telefon s sebou ale většina z nás nosí i tam kam opravdu nemusí.

Kromě zjednodušení autorizace uživatelů umožňuje technologie NFC také efektivnější zadávání tiskových úloh přímo z přenosných zařízení a podporuje tak využívání služeb mobilního tisku.

Velký bratr i pro malé firmy

Dnešní doba nabízí samozřejmě celou řadu systémů a nástrojů pro monitoring a reporting tisku. Se zajímavou alternativou však přišla v roce 2015 Konica Minolta. Jde totiž o aplikaci bONZ, ve které nabízí dosud nejjednodušší řešení pro monitoring a zabezpečení tisku. Pro zájemce je kromě vyzdvihované jednoduchosti jistě zajímavé, že tato aplikace nevyžaduje samostatný server ani stálou podporu nějakého IT oddělení či specialisty. Její fungování je tedy jak technologicky, tak i finančně nenáročně, a je proto vhodná zejména pro malé firmy.

Pro menší společnosti byla často překážkou vyšší pořizovací cena a IT náročnost dosavadních řešení. Proto jsme vyvinuli jednoduchou a cenově úspornou aplikaci, kterou lze snadno nainstalovat přímo do multifunkčního zařízení. I malé společnosti, které si nemohly dovolit investovat do náročného řešení, mají nyní možnost získat přehled o svých tiskových aktivitách a snížit tiskové náklady až o 30 %,“ vysvětluje P. Kelča. Přehled o užívání tiskových přístrojů jednotlivými uživateli je pak každý měsíc automaticky zaslán e-mailem předem určené osobě.

Exit mobile version